Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Probiotica

Probiotica zijn gunstige bacteriestammen die een goede darmflora bevorderen. Dit is belangrijk voor de spijsvertering en weerstand. Het gebruik van probiotica kan zinvol zijn bij slecht eten, reizen of bij een antibioticakuur.

Ter verduidelijking: producten als Yakult en Actimel bevatten vergelijkbare darmbacteriën (streptococcus en lactobacillus) voor de mens.

Er zijn veel verschillende bacteriesoorten met soms verschillende eigenschappen. Een combinatie van bacteriestammen kan zorgen voor een bredere werking.

Voor dieren zijn vooral bepaalde stammen levende gisten effectief omdat deze ongeschonden de maag en de dunne darm passeren zodat ze voldoende effect kunnen hebben in de dikke darm. Levend gist is een levend micro-organisme dat zich in de natuur bevindt op de schil van sommige vruchten en in de biermost. Levend gist is rijk aan aminozuren, B-vitaminen en mineralen en een effectiefve probiotica. Gist stimuleert de spijsvertering op natuurlijke wijze.

De gistsoort Saccharomices Cerevisae (ook wel bakkersgist, brouwersgist, wijngist of biergist) bestaat uit vele honderden soorten. Uit onderzoek blijkt dat deze levende giststammen een positief effect hebben op de vertering. Veel supplementen bevatten dode gistcellen, deze hebben geen enkel probiotisch effect meer.

Gebruik van levend gist bij paarden
Omdat levende gistcellen de verteerbaarheid van vezels verbeteren, kan het toevoegen zinvol zijn als het ruwvoer heel hard en stengelig is. De vertering kan hierdoor verbeteren waardoor het paard meer voedingsstoffen uit het voer zal halen. Ook paarden met een minder gezonde darmflora kunnen erg gebaat zijn bij de toevoeging van levend gist. Symptomen die hierop duiden zijn onder andere: regelmatig last van gaskoliek of een slecht verteerde of dunne mest. Uiteraard dient eerst te worden gezocht naar de oorzaak, zoals de kwaliteit van het voer, te weinig voermomenten, te weinig of slecht ruwvoer, een slecht gebit of een aandoening of ziekte. Als dit gecontroleerd is en het paard blijft last houden, dan kan een supplement met Probiotica in de vorm van levend gist een zinvolle aanvulling zijn.