Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Natrium

Een mineraal dat belangrijk is voor de water- en electrolytenbalans, de zenuwfunctie, de opname van suikers en eiwitten. Met het zweten verliest het lichaam niet alleen veel vocht maar ook belangrijke voedingsstoffen, zoals Calcium, Natrium, Kalium en Chloride. Elektrolyten-mixen zijn erop gericht om deze stoffen weer aan te vullen en zorgen er tevens voor dat water wordt opgenomen. Als het natriumgehalte van het bloed namelijk te laag is, heeft het geven van alleen water geen zin; de nieren scheiden dit water weer uit. Elektrolyten-mixen bevatten zouten in een natuurlijke verhouding en zijn qua samenstelling gelijk aan de bloedvloeistof, waardoor ze direct door het lichaam worden opgenomen.

Zouten in een zoutblok, die overigens ook belangrijk zijn, zijn geen elektrolyten. Een langdurig of regelmatig tekort aan elektrolyten verstoort de water- en elektrolytenbalans in het lichaam. De effecten hiervan zijn vaak pas op de lange termijn zichtbaar en uiten zich in algemene symptomen zoals minder werklust, vermindering van de prestaties en weinig huidelasticiteit.

De huidelasticiteit kunt u controleren door tussen uw duim en wijsvinger een huidplooi op de hals te pakken; zodra u uw vingers loslaat, moet deze direct verdwijnen.

Basisbehoefte per 100 kilo lichaamsgewicht
2,6 gram
3-8 gram (bij werkende paarden)

Tekort
Een tekort aan Natrium veroorzaakt overdreven likgedrag, verstoppingen, verminderde voeropname en spierverkramping. Een overschot veroorzaakt koliek, diarree, strompelen en achterhandverlamming.