Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Zomer-perikelen

Hogere temperaturen en mooie zomerdagen zijn voor lang niet alle paarden topdagen. Een paard dat gevoelig is voor seizoensgebonden overlast kan het vooral tijdens en periodes waarin het warm en vochtig is erg zwaar hebben. Als een paard eenmaal overgevoelig is, zal hij dat waarschijnlijk zijn verdere leven blijven. 

Gelukkig zijn er wel natuurlijke producten waarmee u de weerbaarheid van uw paard kunt ondersteunen. Zoals bijvoorbeeld voedingssupplementen met krachtige anti-oxidanten, zoals koper, mangaan, zink en vitamine C. En dat geldt ook voor kruiden die de bloedsomloop ondersteunen zoals knoflook, appel azijn en zeewier. Het is wel belangrijk dat u met deze producten in februari/maart begint en doorgaat tot eind oktober.

Zodra uw paard begint met schuren, is het van het grootste belang dat u uitwendige producten gebruikt die de overlast helpen verminderen en het herstellend vermogen van de huid ondersteunen waardoor uw paard zal stoppen met schuren. Ook ontkomt u vaak niet aan het gebruik van middelen die vliegen weren en ervoor zorgen dat het beruchte mugje bij uw paard uit de buurt blijft. 

U heeft binnen ons assortiment de keuze uit een grote hoeveelheid inwendige producten. Alle middelen zijn erop gericht om uw paard blij de zomer door te helpen. Grofweg zijn deze als volgt in te delen:

  • Kruidenproducten; ook voor deze producten geldt dat u ze langdurig moet geven. U kunt hierbij kiezen uit losse kruiden (zoals knoflook, zeewier en brandnetel) en kruidenmengsels.
  • Voedingssupplementen; met deze producten kunt u in het begin van het seizoen met een lage dosering beginnen. Op vervelende dagen, kunt u de dosering verhogen waardoor de ingredienten de lichamelijke afweermechanismen en het herstellend vermogen snel en effectief kunnen ondersteunen.
  • Omega oliën: producten op basis van essentiële omega vetzuren bieden een belangrijke ondersteuning voor de weerstand van de huid en kunt u het hele seizoen bijvoeren. Vaak is het resultaat met alleen deze producten onvoldoende, maar in enkele gevallen is dat wel het geval.

De keuze aan uitwendige producten voor de vermindering van de overlast is nog veel groter. Bij het maken van een keuze kan het helpen als u van te voren weet of u een product wilt op een vette basis of een niet-vet product.

  • Vette zalven en lotions houden de huid soepel en vormen door het vetlaagje een barrière voor insecten. Dit is met name het geval als u een dikke, vette (zink)zalf gebruikt. Het nadeel van vette lotions en zalven is dat er veel vuil in gaat zitten en ze op den duur de huid verstoppen waardoor het paard regelmatig gewassen moet worden. Hiervoor kunt u dan het beste een shampoo met zwavel/teer gebruiken.
  • Niet-vette lotions; deze zijn een stuk schoner in gebruik en zijn vaak ook vernevelbaar. Dit kan een groot voordeel zijn voor gebruik bij paarden die erg gevoelig reageren op het aanraken van de gevoelige huid.
  • Naast het gebruik van een product voor het verzorgen van de huid, is een product dat de insecten afweert vaak ook nog nodig. 

Het is helaas niet mogelijk om aan te geven welk product of welke combinatie uw paard het beste door de zomer helpt. Uitproberen blijft het enige advies!

Het gebruik van een zomereczeemdeken
Met een dergelijke deken beschermt u uw paard optimaal tegen de steken van de mugjes. Zomereczeemdekens zijn gemaakt van een elastische stof voor een uitstekende, aansluitende pasvorm. Hierdoor is de deken comfortabel draagbaar voor uw paard en krijgen mugjes geen kans om onder de deken te komen. Natuurlijk is het voor uw paard of pony mét een deken wel iets warmer dan zonder deken, maar omdat de dekens gemaakt zijn van goed-ademend materiaal dragen ze wel comfortabel. Om schuren van uw paard met de deken op te voorkomen is het raadzaam om de deken al op te doen voordat uw paard gestoken is en al jeuk heeft. Gebruik van de deken bij paarden die al heftig schuren en daar ook met de deken nog de gelegenheid voor hebben is niet aan te raden; de kans op een korte levensduur van de deken is dan redelijk groot. Omdat zomereczeemdekens gemaakt zijn van elastisch, goedademend materiaal zijn ze niet zo sterk dat ze bestand zijn tegen schuren. U kunt een paard niet dag en nacht met de deken op in de wei laten lopen; controleer elke dag of de deken nog goed zit en doe de deken zo mogelijk enkele uren af. Dat kan het beste 's nachts na zonsondergang en voor zonsopgang. Maar ook overdag tussen 10.00 en 15.00 uur, kunt u de deken 2-3 uur af doen en het paard lekker in de zon laten lopen, zo krijgt hij ook de kans om door het zonlicht vitamine D aan te maken.