Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Werking van kruiden

Wist je dat paarden erg goed reageren op verse of gedroogde kruiden? Dit is de meest natuurlijke vorm. Kruiden hebben als groot voordeel dat ze langzaam in de lichaamsprocessen worden opgenomen en op alle lichaamsprocessen invloed hebben. Hierdoor geven ze het lichaam de tijd zich aan te passen en te reageren en worden onevenwichtigheden in en tussen de diverse processen voorkomen. Dat betekent ook, dat het 10 tot 14 dagen kan duren voordat je resultaten ziet. Meestal kan na de eerste 3 tot 4 weken de dosering wat verlaagd worden omdat kruiden een progressieve werking hebben. Dat wil zeggen dat ze beter gaan werken naarmate ze goed door het lichaam opgenomen zijn.

Kruiden; veel meer dan vitaminen en mineralen alleen...

Kruiden bevatten naast vitaminen, mineralen, sporenelementen en aminozuren nog heel veel andere, veelal geneeskrachtige, stoffen. Zoals stoffen met een desinfecterende, antibiotische, spijsverteringsbevorderende, bloedreinigende, krampstillende of rustgevende werking.

Ontwerp_zonder_titel_8_

Hoe veilig zijn kruiden?

Veel mensen zien kruiden als "natuurlijk" en dus als ongevaarlijk. Maar dat is niet zo! Naast positieve effecten op de gezondheid, kunnen kruiden ook negatieve effecten hebben. De natuur zit naast heel veel goede stoffen voor de gezondheid van mens en dier, ook vol met gifstoffen. Denk bijvoorbeeld  maar eens aan giftige kruiden. Het Ministerie van Volksgezondheid heeft een lijst met kruiden gepubliceerd die niet (meer) in kruidenproducten mogen worden gebruikt. De producten in ons assortiment bevatten uitsluitend veilige kruiden, waarvan nog nooit wetenschappelijk is aangetoond dat ze een nadelig effect op de gezondheid hebben.

Geen risico's

Zolang je je aan de aangegeven dosering houdt, zijn de kruiden in ons assortiment absoluut veilig. Je kunt de kruiden en kruidenmengsels aan ieder rantsoen toevoegen. Het is wel raadzaam om je te houden aan de aanbevolen hoeveelheid zoals die op de verpakking staat aangegeven. Heel zelden kan een allergische reactie optreden (zoals niezen of bultjes). In dat geval is het verstandig om met de toediening te stoppen. Paarden reageren (net als mensen) heel verschillend op kruiden; de één heeft wat meer nodig en de ander reageert heel goed op minder dan de aangegeven hoeveelheid. Daarnaast vindt de één een bepaald kruid heerlijk en de ander weigert het bijvoorbeeld te eten. Een kwestie van uitproberen dus.

Kwaliteitsverschillen

Er zijn kruiden verkrijgbaar die biologisch geteeld zijn in het gebied van oorspronkelijke herkomst. Biologisch geteelde kruiden zijn niet in aanraking geweest met chemische bestrijdingsmiddelen en hebben een groter wortelstelsel, waardoor de plant beter in staat is om meer mineralen uit de grond op te nemen. Onze kruiden zijn niet-biologisch geteeld; biologische teelt van kruiden vindt vooral op kleine schaal plaats, waardoor de kruiden moeilijk verkrijgbaar en te kostbaar zijn. Wél wordt van de teler geëist dat er uitsluitend gebruik wordt gemaakt van toegestane bestrijdingsmiddelen. Alle kruiden en kruidenmengsels die wij aanbieden zijn geschikt voor humane consumptie. Ze voldoen dan ook volledig aan alle eisen die hieraan gesteld worden ten aanzien van teelt, transport en opslag. Er zijn helaas veel kruiden op de markt waarbij controles op bepaalde toxische stoffen ontbreken en die niet gegarandeerd vrij zijn van metalen of verboden chemische stoffen.

Kruidenmengsels

Op onze website staan een groot aantal kruidenmengsels, die met veel kennis en de grootste zorg zijn samengesteld. Bij de samenstelling is rekening gehouden met de wisselwerking tussen de kruiden en de benodigde hoeveelheid van ieder kruid. Het resultaat is een optimaal werkend mengsel van vaak wel vijf of zes kruiden die elkaar qua werking ondersteunen. Voor veruit de meeste problemen is een kant-en-klaar mengsel verkrijgbaar. Natuurlijk kun je ook een individueel kruid geven. Wil je zelf een combinatie van kruiden maken? Dan raden wij aan om dat in overleg met een natuur- of kruidengeneeskundige te doen. WIl je graag persoonlijk advies? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!

Kruiden en kruidenmengsels

Ontwerp_zonder_titel_7_