Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Toiletteren

Om het paard zo goed mogelijk te toiletteren is het belangrijk om een goed beeld te hebben van de plus- en minpunten van het paard, zeker bij keuringen. Zo kan bijvoorbeeld een lang achterbeen bij een paard met een hele lange staart nóg langer lijken, en krijgt een korte nek optisch meer lengte als er wat meer wordt weggeschoren achter de oren.

De manen
De manen van het paard kunt u bijhouden door ze te knippen, trekken of te snijden. Wanneer het paard dunne manen heeft, kunt u ze beter knippen zodat ze niet nog dunner worden. Voor het knippen is het gebruik van een goede schaar belangrijk. De manen van paarden met dikke manen kunt u het beste trekken. Let er wel op dat u dat niet doet als de manen net gewassen zijn of met een speciale spray zijn behandeld, want dit maakt het trekken lastiger. Een andere manier is snijden met bijvoorbeeld de Solocomb MKIII.

Daarna kunt u aan de gang met het invlechten van de manen. Er zijn veel verschillende manieren om de manen in te vlechten, maar knotjes komen het meeste voor. 

De staart
De onderkant van de staart dient u recht af te knippen. Bij dressuurpaarden is er een ‘regel’ hoelang de staart minimaal moet zijn, namelijk in ‘gedragen’ toestand tenminste een handbreedte onder het spronggewricht. Spring- en eventingpaarden hebben de staart vaak wat korter.

De benen
Wanneer u de benen scheert kunt u ervoor kiezen om de lijn van de aftekeningen te volgen, of juist alle benen gelijk op te scheren. 

Meer informatie over:
- Ontklitten
- Poetsen
- Scheren
- Wassen