Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Stressgevoelig

Soms ligt de oorzaak van stressgevoeligheid, nervositeit of angst heel erg voor de hand, maar in andere gevallen kan een bepaalde geur, persoon of voorwerp bij een paard associaties oproepen waardoor het zich ongemakkelijk gaat voelen. In alle gevallen is het belangrijk dat het paard leert om te gaan met de situatie en zijn vertrouwen terugkrijgt. Soms is dat een hele lange en moeizame weg. Kruiden en voedingsstoffen met een rustgevende en ontspannende werking kunnen hierbij ondersteunend werken. Het leerproces en het opbouwen van vertrouwen gaat immers makkelijker als het paard ontspannen is. Klik hier voor ondersteunende kruiden en voedingssupplementen.

Wat is stress?
Stress is een breed begrip; het houdt veel meer in dan het nerveuze gedrag bij wedstrijden. Stress is iedere verandering op het fysieke, mentale en emotionele vlak die de lichamelijke balans kan verstoren. U kunt hierbij denken aan veranderingen in het voer en/of het voerschema, het trainingsschema, de trainingsomstandigheden of de weersomstandigheden. Maar ook aan het spenen, een verhuizing, transport, bezoek van de smid, blessures, vaccinaties, ziekte of dracht. Sportpaarden staan voortdurend bloot aan stressvolle situaties.

Natuurlijke stoffen voor een minder stressgevoelig paard
Kruiden, natuurlijke rustgevers
Net als bij mensen, kunnen ook bij paarden kruiden zoals passiebloem, hop, rode klaver, valeriaan, kamille en sint janskruid in stress-situaties en bij rusteloos, prikkelbaar gedrag helpen. Deze kruiden helpen bij een zenuwachtig gevoel en een betere concentratie. U kunt deze zowel dagelijks als alleen voor een wedstrijd, buitenrit of keuring geven. De meeste paarden reageren erg goed op producten met kruiden.

Magnesium
Bij paarden waarbij de rusteloosheid en prikkelbaarheid samengaan met verstijving van de spieren, kan er sprake zijn van een tekort aan magnesium. De werking van magnesium wordt ondersteund door de aanwezigheid van B-vitaminen.

Tryptofaan
Het aminozuur tryptofaan kan, in combinatie met vitamine B6, helpen bij het behoud van evenwichtig gedrag tijdens stresssituaties. Bij een eiwitrijke voeding wordt de opname van tryptofaan geremd en kan het, bij druk en zenuwachtig gedrag, zinvol zijn om het lichaam van extra tryptofaan en B-vitaminen te voorzien. Producten met magnesium, tryptofaan en B-vitaminen.

Geen bijwerkingen
De kruiden en voedingsstoffen hebben géén negatief effect op de spierfunctie, het bewustzijn en het reactievermogen. Het paard wordt dus absoluut niet suf! Integendeel! Wij hebben al heel wat reacties van klanten gehad die mét deze producten juist veel beter zijn gaan presteren (beter concentratie- en reactievermogen).

Hulp bij uw keuze
Ons uitgebreide assortiment biedt u een ruime keuze. Zeker voor deze productgroep geldt dat het ene paard veel beter reageert op voedingsstoffen, het andere veel beter op kruiden en weer een ander op een product dat een combinatie bevat van voedingsstoffen en kruiden. Proberen is dan ook het enige advies. Als uw paard binnen 3 weken totaal niet op het product reageert, is het zinvol om over te stappen op een product met een andere samenstelling. De gedroogde kruidenmengsels hebben meestal 4-10 dagen nodig voordat ze goed gaan werken en zjin dus meer geschikt voor dagelijks gebruik dan voor gebruik op alleen de dag van de wedstrijd.  Zoekt u een product voor een betere concentratie op de dag van de wedstrijd of keuring, dan adviseren wij een product dat door de hoge concentratie van de ingrediënten sneller werkt .

Even opletten
Geef, in verband met het risico op doping, liever geen product met valeriaan aan paarden waarmee u wedstrijden rijdt. Alle overige kruiden en voedingsstoffen zijn absoluut dopingvrij! Voor sint janskruid geldt dat u dit beter niet kunt geven aan paarden die medicijnen gebruiken. Uit humaan onderzoek blijkt dat Sint Janskruid de werking van bepaalde geneesmiddelen kan verminderen. 

Stress vermindert de weerstand
Eén van de lichamelijke reacties op stress is de aanmaak van het stresshormoon cortisol. Dit hormoon heeft een negatief effect op het afweersysteem, omdat het de aanmaak van witte bloedlichaampjes remt. Bovendien worden de witte bloedlichaampjes minder actief. Dit betekent dat het paard minder goed of zelfs onvoldoende in staat is om (virus)infecties te overwinnen. En dat juist op momenten dat het paard in aanraking komt met andere paarden, waardoor de kans op infecties groter is. Naarmate deze verstoring van het lichamelijke evenwicht langer duurt, wordt de kans op slepende kwaaltjes en kwalen groter. Niet zelden ontstaan dan chronische huid-, luchtweg-, spijsverterings- of gewrichtsproblemen. Uiteraard is dit verband moeilijk aan te tonen, maar steeds meer onderzoekers zijn ervan overtuigd dat er een relatie bestaat tussen de overproductie van stress-hormonen en het ontstaan van ziektes en aandoeningen. De beste voorzorgsmaatregel is natuurlijk het voorkomen van stressvolle situaties; voer veranderingen zo geleidelijk mogelijk door en houd u zoveel mogelijk aan vaste voer en werkschema's. Maar stress tijdens een transport of wedstrijd is nu eenmaal niet te vermijden.

Waarom schrikken paarden?
Voor een groot deel kan de schrikreactie van het paard worden verklaard uit de oorsprong van zijn bestaan; het paard is van nature immers een vluchtdier. Zijn oogkas is zodanig gebouwd dat het paard een panoramisch gezichtsveld heeft van ca. 350 graden (!). Het paard kan dus bijna de cirkel om hem heen rond kijken en ziet hierin alles dat beweegt. Met deze kennis kunt u zich beter voorstellen waarom hij schrikt van iets dat u, zittend op het paard, helemaal niet ziet. Zijn natuurlijke reactie is in zo'n geval: wegrennen, het liefst zo hard mogelijk. De bouw van het oog verklaart nog een mogelijke angst: het overlappingsgebied van beide ogen is veel kleiner dan dat van de mens, waardoor het paard nauwelijks diepte kan zien. Een plas water of een kuil kan dus heel eng zijn. Natuurlijk spelen karakter en ervaringen in het verleden ook een rol bij de wijze waarop een paard reageert op zijn omgeving.

Nieuwe situaties
Voor een paard dat slechts zo nu en dan een bosrit maakt of langs de weg loopt, zijn alle bewegingen en geluiden nieuw, waardoor de kans op mogelijke schrik ("vlucht") reacties redelijk groot is. Wat zo leuk en ontspannen kan zijn, wordt dan een ervaring waar veel ruiters tegenop gaan zien. Het paard schrikt van een auto, gaat ervan door, de ruiter wordt bang en het plezier neemt af. Het wordt dan steeds moeilijker om uw paard of pony te leren om met nieuwe situaties om te gaan en om zijn zelfvertrouwen en concentratievermogen hierbij te vergroten. Gelukkig kunt u uw paard bij dit leerproces ondersteunen met natuurlijke voedingsstoffen en kruiden uit ons assortiment.