Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Slowfeeding

 

Steeds meer mensen willen hun paard op een natuurlijke manier voeren. Een slowfeeder voor paarden is de aangewezen manier om je paard een beetje terug te geven van zijn natuurlijk manier van eten.

Paarden in de natuur grazen zo'n 16 uur per dag. Paarden op stal daarentegen zijn gemiddeld slechts 3 uur per dag met eten bezig. De meeste paarden krijgen hun ruwvoer maar 2 of 3 keer per dag en met lange tussenpozen aangeboden. Van nature is het verteringsstelsel van het paard ingesteld op een vrijwel onafgebroken stroom van ruwvoer. Daarom produceren paarden ook 24 uur per dag maagzuur. Door een vrijwel continue aanbod van ruwvoer wordt het maagzuurniveau in de maag gereguleerd. Zonder ruwvoer krijgt dit maagzuur de kans om de maagwand te irriteren en kan zo de oorzaak zijn van het ontstaan van problemen. En dan gaat het niet alleen om spijsverteringsproblemen, zoals een slechte vertering, een maagzweer, koliekgevoeligheid of het eten van stro of zand. Maar ook om gedragsproblemen zoals weven, kribbebijten en luchtzuigen. Problemen in de spijsvertering kunnen ook de oorzaak zijn van nerveus en gestresst gedrag.

Slowfeeder paard

 

Slowfeeding: voer je paard als een paard

Slow feeding is een voermethode waarbij je het dagrantsoen hooi in een net aanbiedt. Slowfeeding draagt bij aan zowel de fysieke als de mentale gezondheid van paarden. Door je paard te voeren volgens met een slowfeeder hooinet voor paarden voert je je paard als een paard: je paard kan de hele dag onbeperkt hooi eten. Hierdoor voorkom je niet alleen verveling en het ontwikkelen van stalondeugden bij je paard, maar ook het ontstaan van maagzweren, over- en ondergewicht. Door doorlopend ruwvoer aan te bieden in fijnmazige hooinetten treedt een zelfregulerend effect op.

Slow feeding zorgt ervoor dat je paard langer over zijn ruwvoer doet, zonder dat hij meer ruwvoer eet. Het belangrijkste idee hierachter is dat slow feeding ervoor zorgt dat het paard beter gaat kauwen, waardoor hij eerder een gevoel van verzadiging krijgt. Hierdoor stopt het paard met eten omdat hij verzadigd is, niet omdat het hooi op is! Slow Feeding draagt bij aan een gezonder, rustiger en tevreden paard.

Onlangs is door de Universiteit van Minnesota een onderzoek gedaan naar het effect van de maaswijdtes van een hooinet op het eetgedrag van paarden. Hieruit bleek dat hooinetten met een kleine maaswijdte (3-4 cm) de eettijd van het paard enorm verlengen. Bij een hooinet met een maaswijdte van 15 cm bleek er geen verschil in eettijd te zijn met het eten van hooi van de grond. Maar zodra de maaswijdtes kleiner zijn, doen paarden veel langer over het eten van hun hooi. Bij een hooinet met een maaswijdte van 4,5 cm duurde het 5,1 uur voordat het paard klaar was met het eten van het portie hooi en bij een hooinet met een maaswijdte van 3,2 centimeter deed het paard met hetzelfde portie hooi 6,5 uur. 

Wij hebben een aantal unieke hooinetten in ons assortiment waarmee je de eettijd van uw paard aanzienlijk kunt verlengen en het eetgedrag van je paard in de natuur kunt nabootsen. Omdat ieder paard verschillend is en ook de grofheid van het hooi per snede erg kan verschillen, hebben wij ook hooinetten met variabele maaswijdtes. 

header_slowfeeding_1

Voordelen van een Slowfeeder

De voordelen van een Slowfeeder hooinet voor een paard zijn:

 • Natuurlijke manier van voeren
 • Gaat overeten tegen
 • Minder risico op zandkoliek, verstoppingskoliek, overgewicht en hoefbevangenheid
 • Maagzweren krijgen minder kans
 • Voorkomt verspilling van hooi
 • Voorkomt verveling
 • Vaste voertijden zijn niet meer nodig
 • Tijdbesparend; u hoeft minder vaak hooi te voeren
 • Geen voernijd meer tussen de paarden
 • Draagt bij aan een gezond, rustig en tevreden paard
 • Uw paard ademt minder ammoniak in dan wanneer hij vanaf de stalbodem eet 

Zorg er altijd wel voor dat je slowfeeding hooinet op een veilige manier wordt opgehangen zodat je paard er bijvoorbeeld niet met zijn hoef verstrikt in kan raken! Daarnaast hebben we ook Hay Slowfeeders in ons assortiment. Dit is een voer- en speelbal tegelijk! 

Slowfeeding hooinetten

header_slowfeeding_2