Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Scheren

Om de wintervacht van uw paard kort te houden helpt het vaak al om vroeg in het seizoen een dikke deken op te leggen. Scheren is daardoor vaak niet nodig. Als het paard desondanks een te dikke wintervacht aanmaakt en zijn warmte niet goed kwijt kan, is het scheren toch nodig. Het scheren van de wintervacht voorkomt zo overmatig zweten en te lang nat-bezweet op stal staan. De conditie van uw paard blijft beter op peil en de kans dat hij na het werk kou vat is veel kleiner. Bovendien is een geschoren paard gemakkelijker schoon te houden. Om problemen met de verharing te voorkomen kunt u het beste met scheren wachten totdat de wintervacht zich helemaal heeft ontwikkeld, dit is meestal rond half oktober, maar dat kan van paard tot paard verschillen. Gemiddeld zal een paard twee keer per winter geschoren worden, de eerste keer vaak in november en in januari voor de 2e keer.
Houd er rekening mee dat het paard na het scheren wel zijn natuurlijke bescherming tegen kou en huidaandoeningen als schimmel en mok kwijt is en dus wat extra bescherming van u nodig heeft. Geef hem een dikke winterdeken van een goede kwaliteit, pas de voeding aan, houd z’n huid droog en schoon en let erop dat hij geen kou vat tijdens bijvoorbeeld buitenrijden of uitstappen.

Welk tondeuse kiest u? (klik hier 
om uw keuze te bepalen)
Voor welk scheerapparaat u kiest is in de eerste plaats afhankelijk van uw keuze of u uw paard volledig wilt scheren of alleen details zoals de benen, de oren of het hoofd. Ook belangrijk bij het maken van uw keuze is de aanwezigheid van een stroomaansluiting in de directe nabijheid. Als u uw pony of paard gaat scheren op een plaats waar geen stroomvoorziening is dan is de aanwezigheid van een zware accu absoluut vereist.

Langzaam laten wennen 
Een paard dat u voor de eerste keer gaat scheren moet u eerst langzaam aan het apparaat laten wennen. Begin ongeveer een week van tevoren met het wenproces door uw paard te borstelen op de plaats waar u wilt gaan scheren. Leg tijdens de borstelbeurt de tondeuse tegen het paard aan zonder deze aan te zetten en maak langzame scheerbewegingen. Zet het apparaat vervolgens op afstand van het paard aan terwijl u het paard borstelt en verzorgt. Als het paard angstig wordt legt u de tondeuse iets verder weg en stelt het paard gerust. Als u zover bent dat u het apparaat terwijl het aan is tegen het paard aan kunt leggen kunt u met scheerbewegingen beginnen zonder daadwerkelijk te scheren. Met scheren begint u pas als het paard volledig rustig is. Bij erg angstige paarden kan dit wenproces wel enkele weken in beslag nemen. Indien het paard gespannen wordt op een bepaalde plek, ga dan terug naar een vertrouwde plek voor het paard.

Hulpmiddelen voor het scheren van zeer angstige paarden
  • Praam: Het gebruik van een praam zorgt ervoor dat het lichaam endorfines afgeeft tegen de pijn, hierdoor zal het paard rustiger worden en dus meer toelaten.
  • Sederen: Dit is het oraal toedienen van een pasta in de mond van het paard. Werking na 30 minuten tot één uur.
  • Spuiten door de dierenarts: De dierenarts spuit in de bloedbaan een verdoving die al na ongeveer 5 minuten werkt.

Bij alle vormen van sederen is het van belang dat het paard geen voeding krijgt, omdat het darmstelsel minder actief werkt en hierdoor kunnen verstoppingen ontstaan. Houdt u bij het gebruik van sederen en spuiten rekening met een eventuele aankomende wedstrijd in verband met een mogelijk dopingcontrole; begin in dit geval dus ver van te voren met het scheren van het paard.

Werkwijze 
Zorg als eerste dat het in de ruimte waar u wilt scheren rustig en droog is. Ook is het handig als er iemand in de buurt is die u kan helpen en het gedrag van het paard in de gaten kan houden. Trek zelf een overall of oude kleren aan, want de haartjes komen overal terecht en gaan niet makkelijk weer uit de kleding. Het paard dat u wilt scheren moet droog en schoon zijn; een vochtig, vuil paard kan niet geschoren worden. Het beste is om uw paard een dag van tevoren te wassen. Zorg voordat u begint dat de bladen van het scheerapparaat geslepen zijn en de accu's opgeladen zijn. Doe het scheerapparaat al aan op ruime afstand van het paard en ga langzaam dichterbij zodat uw paard aan het geluid kan wennen. Het is goed om tijdens het scheren dichtbij het paard te staan, maar kruip er niet onder. Ga ook nooit op de knieën zitten, als het paard schrikt bent u niet snel genoeg weg. Hou één hand op het lichaam van het paard, zo houdt u meer gevoel bij uw paard en voelt u sneller spanning opkomen. Voor een mooi resultaat scheert u in overlappende banen, zodat de messen niet over de hele breedte haar moeten scheren. Begin voorzichtig bij de schouder en maak eerst een deel af. Scheer altijd tegen de haarrichting in en maak nooit te lange halen. Huidplooien kunnen tijdens het scheren even strak getrokken worden met de hand. U houdt de tondeuse zodanig vast dat de messen vlak door de vacht glijden. Laat de scheermachine zijn werk doen, het is belangrijk niet te hard te duwen of te drukken.
Wanneer u de benen bezig scheert, scheer dan altijd langs de makkelijkste zijde. Trek de achterbenen naar voren om te scheren, het paard zal altijd eerst naar achteren trappen. 
Voor het behoud van het tondeuse en het beste scheerresultaat is het belangrijk dat u de tandpunten en het bovenmes via de olieopeningen elke 10 minuten insmeert met scheerolie. Tevens moeten de scheermessen na iedere 3 tot 5 scheerbeurten geslepen worden. Ook is het belangrijk dat de luchtfilters van het scheerapparaat schoon zijn.

Modellen 
Het scheren kan in veel verschillende patronen gebeuren; waar u voor kiest is afhankelijk van de soort en mate van inspanning die uw paard moet verrichten en natuurlijk van wat u mooi vindt. Het meest voorkomende model is het dekenpatroon; hierbij worden alleen de hals en de buik geschoren. Paarden die hard moeten werken worden over het algemeen helemaal geschoren. Scheer niet het gedeelte op de rug waar het zadel ligt. Voor menpaarden geldt natuurlijk hetzelfde voor de plekken waar het tuig de meeste druk op de huid geeft, d.w.z. op de borst en de schoft. Voor u met het scheren begint kan het makkelijk zijn om het scheerpatroon op uw paard te tekenen met een krijtje en zo nodig een sjabrak of onderlegger te gebruiken als sjabloon voor de plek onder het zadel.

Warme winterdeken 
Een geschoren paard heeft natuurlijk wel een deken nodig om warm te blijven. Met een dikke winterdeken van een goede kwaliteit hoeft u zich absoluut geen zorgen meer te maken dat uw paard het koud krijgt. Als u voor een goed ademende all-in-one deken kiest, kunt u de deken zowel binnen als buiten oplaten.


Overige praktische tips

  • Prop watten in de oren van het paard om het geluid te dempen
  • Was na het scheren het paard met azijn of shampoo
  • Draag stevige schoenen met een goed profiel zodat je niet snel uitglijdt over de haren die op de grond liggen