Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Ruwe vezels

De spijsvertering van het paard is van nature ingesteld op het eten van kleine porties moeilijk te verteren harde grassoorten. Zonder voldoende ruwe vezels kan de spijsvertering van het paard niet goed functioneren. Bronnen van ruwe celstof zijn onder andere gras, hooi, kuilvoer en (gehakseld) stro. Ruwe celstof levert energie voor de lange termijn en is de motor van de darmen. Zonder ruwe vezels worden de darmen lui en vermindert de passagesnelheid van het voer. Als de dikke darm niets te doen heeft bestaat het risico dat de darmen onvoldoende werken om het voer te transporteren, met als mogelijk gevolg dat het voer in de darmen gaat rotten. Dit kan onder andere leiden tot koliek, spierbevangenheid of hoefbevangenheid. Een voldoende en gelijkmatige aanvoer van ruwe vezels houdt de darmen goed gaande en draagt bij aan een tevreden paard. Ruwe vezels zijn tevens een goede vulling van de darmen van het paard. Lege darmen kunnen gaan draaien en in de knoop gaan.

Kleine porties per keer
Hoe belangrijk ruwvoer ook is voor het functioneren van de spijsvertering van uw paard, met  één groot portie per dag kunt u de motor overbelasten en tevens problemen creëren. De ruwe celstof wordt dan niet meer optimaal afgebroken en omgezet en na verloop van tijd raken de darmen leeg. Een bijna 24-uur draaiende fabriek waarin continue ruwe vezels worden afgebroken is één van de belangrijkste kenmerken van een goed functionerende spijsvertering van paarden. Paarden die te dik worden en op dieet staan kunt u dus wel minder veel geven, maar niet minder vaak.

Let op de kwaliteit van ruwvoer
De kwaliteit van ruwvoer is erg verschillend en wordt bepaald door de mate van verteerbaarheid (onverteerbare vezels zijn slecht!), het percentage ruwe celstof per kilo ruwvoer, het eiwitgehalte en de voedingswaarde.