Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Prestatiepaarden

De conditie van een prestatiepaard is van groot belang. Een sportpaard is ieder paard dat 5 tot 7 keer per week traint en wedstrijden loopt, ongeacht het niveau of de tak van sport die uitgeoefend wordt. Een topprestatie is elke prestatie die erop gericht is om steeds iets beter te eindigen, om winstpunten te behalen, enz. Alle producten in ons assortiment zijn geschikt voor prestatiepaarden en zijn dan ook (tenzij anders vermeld) gegarandeerd dopingvrij.

Voor paarden die veel en vaak presteren, veel reizen en een onregelmatig leven leiden is het allerbelangrijkste dat ze voldoende basisstoffen binnenkrijgen om het evenwicht in alle lichaamsprocessen steeds weer zo snel mogelijk te herstellen. Alleen dan zal het succes op langere termijn kunnen doorzetten. Een langdurig of regelmatig terugkerend tekort aan bepaalde basisstoffen kan op termijn desastreuze gevolgen hebben voor het sportpaard. Zorg er dan ook voor dat uw paard een brok of mix krijgt die zoveel mogelijk is afgestemd op de hoeveelheid en soort arbeid die hij verricht. Als uw paard een basis- of onderhoudsbrok krijgt is het verstandig om het voer aan te vullen met een supplement dat is gericht op prestatiepaarden. En dat geldt ook als uw paard wél een prestatiebrok krijgt, maar daarvan veel minder eet dan de door de fabrikant van het voer geadviseerde hoeveelheid.

Nuttige aanvullingen
De behoefte aan anti-oxidanten van sportpaarden is hoger dan van een recreatiepaard. Zware, lichamelijke inspanning stimuleert de aanmaak van vrije radicalen, evenals emotionele stress, zoals een verhuizing, wedstrijden en transport. Door 2 dagen voor de stressvolle gebeurtenis of de grote lichamelijke inspanning, de dag zelf en 2 dagen erna anti-oxidanten aan het voer toe te voegen, helpt u het lichaam om deze negatieve processen weer af te breken. Dat geldt ook voor de dagelijkse toevoeging van krachtige anti-oxidanten tijdens periodes van zware training. Anti-oxidanten beschermen het lichaam tegen de schade die vrije radicalen aanrichten. Door het rantsoen gedurende een aantal maanden aan te vullen met krachtige anti-oxidanten kan het herstelproces versnellen en neemt de kans op een volledig herstel toe. Anti-oxidanten helpen ook bij het beschermen van nog gezonde cellen en weefsels. Andere belangrijke bouwstoffen voor sportpaarden zijn MSM zwavel, glucosamine en hyaluronzuur. Deze lichaamseigen stoffen zijn belangrijk voor gezonde gewrichten, pezen en banden en natuurlijk kunnen sportpaarden hierbij wel wat extra hulp gebruiken!

Conditietraining
Voor de conditie van het sportpaard is de opbouw van melkzuur in de spieren één van de meest beperkende factoren; melkzuurconcentraties veroorzaken pijn, hinderen de samentrekking van de spieren en dwingen het paard uiteindelijk tot het verminderen van de inspanning. Met een goede trainingsopbouw wordt de vermoeidheidsgrens van het paard verlegd. Het hart, de bloedsomloop, de luchtwegen en de spieren spelen hierin de hoofdrol. Naarmate het sportpaard beter getraind is, neemt de capaciteit van het hart toe en beschikt het lichaam over meer jonge, zuurstofrijke rode bloedlichaampjes. Goed opgebouwd zwaarder werk verhoogt de capaciteit van de longen en de zuurstofopname in het bloed. In het spierstelsel wordt door de juiste training de zuurstofcapaciteit van de spierweefsels verhoogd, de opslag van energie in de spieren vergroot en zijn de spieren beter in staat om vrije vetzuren in het lichaam als energiebron te gebruiken. Dit alles heeft tot gevolg dat het moment van opbouw van melkzuur in de spieren verlegd wordt naar een later tijdstip. En dus resulteert in een beter prestatievermogen van het sportpaard.