Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Poetsen

Het belang van een goede poetsbeurt

Een goede poetsbeurt is belangrijk voor je paard. Zo kun je vuil en oud haar weghalen, stimuleer je de bloedsomloop van de huid en wordt het huidvet gelijkmatig over de vacht verdeeld. Paarden vinden het vaak heerlijk om gepoetst te worden, dus je doet je paard er een groot plezier mee!

Paarden die op stal staan geef je bij voorkeur dagelijks een poetsbeurt. Wanneer ze in de wei staan hoeven ze niet dagelijks gepoetst te worden, tenzij je gaat rijden. Het is handig om voor het opzadelen te poetsen, zodat er geen vuil onder je zadel/tuig zit, wat irritaties en drukkingen kan veroorzaken. In de winter is het belangrijk dat je paard voldoende huidvet heeft. Dit beschermt tegen kou en regen. Bij teveel poetsen kan je paard te weinig huidvet overhouden om de kou te kunnen doorstaan.

Een goede poetsbeurt begint met goede en schone borstels. Met een (ros)borstel of een furminator verwijder je makkelijk vuil en (lange) haren. Poets daarna je paard met een harde borstel na om eventuele overbleven haren weg te halen. Om het laatste vuil weg te halen en je paard mooi te laten glimmen gebruik je als laatste een zachte borstel. Poets met een borstel van echt haar, schapenwol of een doek met glansspray met de haren mee en je krijgt een blinkend effect! Voor de staart, manen en voorpluk van je paard kun je het beste een staart & manen borstel of kam gebruiken. Spray de staart in met een anti-klitmiddel voor je deze gaat borstelen. Bij iedere borstelbeurt gaan er veel haren verloren, wees daarom voorzichtig en borstel de staart van je paard niet te vaak. Ook werkt het goed om de staart vrij regelmatig te wassen en daarna in te spuiten met een anti-klitmiddel. Op deze manier kun je de staart gemakkelijk uitborstelen, zonder veel haar te verliezen. Voor het schoonmaken van de ogen en de neusgaten kun je een vochtige spons gebruiken. Was je poetsspullen regelmatig uit en gebruik bij voorkeur één set per paard. 

Hoeven uitkrabben is belangrijk omdat zand, mest, dood gras etc. zich in de voet en tussen de hoefijzers verzameld, vooral rondom de straal. Wanneer dit te lang blijft zitten kan het hoorn door het vieze vocht week worden waardoor rotstraal ontstaat. Het is ook handig om voor en na het rijden de hoeven uit te krabben zodat je eventuele steentjes, glas o.i.d. kunt verwijderen. Zo voorkom je schade en verwondingen aan de hoeven.