Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 Ab jetzt versendet De Paardendrogist auch nach Deutschland.

Onrustig op stal

Iedereen kent wel zo’n paard dat vaak onrustig is op stal, hij slaat tegen de deur, staat te weven of is aan het boxlopen. Maar waar komt dit gedrag nu eigenlijk uit voort en wat is belangrijk om deze problemen te voorkomen?

Natuurlijk is het van belang dat het paard zoveel mogelijk weidegang en beweging krijgt.  In sommige gevallen is het helaas niet mogelijk om je paard zoveel mogelijk naar buiten te laten, dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met de bodemomstandigheden of een ziekte of blessure van je paard.


 

Een gezonde darmflora

Een goede maagfunctie, een evenwichtige darmflora en een goede darmwerking (bewegingen) zijn belangrijke voorwaarden voor gelijkmatig gedrag dat minder onderhevig is aan stemmingen en nervositeit. Steeds meer onderzoekers leggen een verband tussen de aanwezigheid van overtollige zuren in het maagdarmkanaal van het paard en het ontstaan van ongewenst gedrag.

header_onrustig_op_stal_3_1

Belangrijke factoren

Om het je paard zo comfortabel mogelijk te maken is het belangrijk om, naast de inwendige factoren, te kijken naar een aantal aspecten die van belang zijn voor een ontspannen paard,  zoals sociaal contact, de juiste bodembedekking, lucht en licht, goede kwaliteit voer en beweging.

Een paard is een kuddedier. Helaas kan soms onrust voorkomen wanneer 2 paarden die niet met elkaar op kunnen schieten, naast elkaar staan. Het is dan beter om een wissel te maken met een paard waar het wel mee klikt. Maar normaal gesproken heeft het een rustgevende werking wanneer paarden naast elkaar staan.

Stalondeugden of stereotypie

Onrustig (ongewenst) gedrag op stal kan zich o.a. uiten in slaan tegen de deur, luchtzuigen, kribbebijten, boxlopen en weven.

Bij het luchtzuigen houdt het paard z’n hoofd in een bepaalde houding en zuigt dan lucht aan, sommigen doen dit los in de stal en anderen pakken hierbij iets vast, zoals de rand van de voerbak. In het laatste geval wordt het paard een kribbebijter genoemd.

Bij het boxlopen loopt het paard steeds hetzelfde rondje door de stal en bij het weven zwaait hij heen en weer van het linker op het rechter voorbeen.

Eigenlijk zijn dit geen ‘ondeugden’, maar dwangmatige zich steeds herhalende bewegingen zonder duidelijke functie. De officiële naam hiervoor is stereotypie en het wordt uitgevoerd door het paard omdat hij niet in zijn natuurlijke behoeften kan voorzien en een gebrek aan controle heeft over de eigen leefomgeving. Bijvoorbeeld omdat hij te weinig sociaal contact heeft met andere paarden, te weinig ruwvoer en te veel krachtvoer krijgt of de hele dag op stal staat. Dit levert stress en gezondheidsproblemen op, die het paard probeert te compenseren met bepaalde bewegingen waardoor het lichaam zogenaamde endorfinen aanmaakt. Deze endorfinen hebben een rustgevende, blijmakende en pijnstillende werking, waardoor het paard beter om kan gaan met zijn levensomstandigheden. Dit is te vergelijken met het ook door endorfinen veroorzaakte gelukzalige gevoel wat veel sporters ervaren na lichamelijke inspanning. Het paard is dus als het ware verslaafd aan zijn eigen gedrag.

Als dit gedrag eenmaal aanwezig is, valt het bijzonder moeilijk weer af te leren. Het is belangrijk om de oorzaak van de onvrede die het paard heeft met zijn leven zo veel als mogelijk weg te nemen. De oorzaak kan liggen in verveling, een stressvolle omgeving maar kan ook voortkomen uit een ongemakkelijk gevoel in de maag. Maatregelen die je kunt nemen zijn onder andere het geven van dagelijkse weidegang, een constant aanbod van ruwvoer (dit kan heel handig met een Slowfeeder hooinet voor paarden!), contact met andere paarden, veel beweging, afwisseling in de training en het aanbieden van speeltjes.

header_onrustig_op_stal_4

Ondersteunende producten