Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Onregelmatig hengstig

Heeft uw merrie later in het voorjaar en in de zomer nog steeds een onregelmatige cyclus of lijkt ze voortdurend hengstig, dan is het verstandig om haar door uw dierenarts te laten onderzoeken. Er kan dan namelijk sprake zijn van een afwijking van de baarmoeder en/of eierstokken.

Als er geen sprake is van een lichamelijke afwijking, kan de oorzaak liggen in de "onnatuurlijke" manier van leven, een tekort aan bepaalde voedingsstoffen of een emotionele onbalans, dus een geestelijke verstoring. Veranderingen in de leefomstandigheden van het paard kunnen een oplossing bieden. U kunt hierbij denken aan kunstmatige verlenging van het daglicht tot minimaal 16 uur en extra warmte in de stal. Zorg er ook voor dat de merrie in topconditie is (niet te dun, maar zeker ook niet te dik!). Ook meer weidegang (bij voorkeur met andere paarden) en lichamelijk (neus/hals) contact met een ander paard kunnen bijdragen aan het herstel van het hormonale evenwicht.

Merries die onregelmatig hengstig zijn zonder dat er sprake is van een lichamelijke afwijking kunnen baat hebben bij de toevoeging van voedingsstoffen zoals anti-oxidanten, organisch zwavel, vitamine E en Selenium. Ook zijn er veel kruiden die in de traditionele kruidengeneeskunde al eeuwenlang gebruikt worden voor een normale en regelmatige menstruatie, zoals Monnikspeper, Basilicum en Zilverkaars. Onze ervaring is dat merries hier ook heel goed op reageren.