Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Hoefzool

De hoefzool

De hoef van een paard wordt gevormd door hoorn, waarbij het zichzelf constant vernieuwt en de gevoelige delen van de hoef beschermt. De hoefzool bedekt het hele oppervlak van de onderkant van de hoef, vanaf de hoefwand tot de straal en de zijdelingse straalgroeven. De zool is belangrijk voor het hoefmechanisme, die als het ware mee beweegt met de bewegingen van het paard. De buitenste rand van de hoefzool wordt gezien als het dragende oppervlak.

Gevoelige hoefzolen

Als je paard last heeft van gevoelige hoefzolen kan dat verschillende oorzaken en uitingen hebben. Maar let op, gevoelig lopen betekent niet altijd dat je paard gevoelige hoefzolen heeft. Elk paard loopt en rolt anders af. Hierdoor is de slijtage van de hoeven bij elk paard verschillend. Als de hoefzool ongelijk is kan dat gevoelige hoefzolen veroorzaken doordat het de doorbloeding in het hoefmechanisme kan belemmeren. Ook de dikte van de hoefzolen speelt een rol. Is de hoefzool te dik? Ook dan kan het de doorbloeding van het hoefmechanisme en de afwikkeling van de hoef belemmeren. Een ander gevolg van een te dikke zool is dat er meer druk om de straal komt, dit veroorzaakt pijn en ongemak met als gevolg dat je paard op de voorkant van de hoef gaat steunen en lopen

Dunne hoefzolen

Een normale, gezonde hoefzool heeft een variërende dikte van 6 mm – 1,2 cm. Gevoelige lopen kan ook veroorzaakt worden als je paard te dunne hoefzolen heeft. Echter, gaat het niet zozeer om de dikte van de hoefzolen maar is vooral de kwaliteit van de hoefzool belangrijk.

Oorzaken dunne hoefzolen

Dunne hoefzolen kunnen verschillende oorzaken hebben:

Erfelijke factoren (het ras)
Voeding
Management (huisvesting en ondergrond)
Omgevingsfactoren
Ouderdom

Beschadigen van de hoefzool

Door een beschadiging van de zool, de wand of via de witte lijn kan er vuil naar binnen dringen. De hoeflederhuid raakt dan ontstoken. Een oppervlakkige ontsteking vindt meestal een uitweg naar buiten door de onderkant van de hoef. Als dit niet het geval is, komt de ontsteking (soms na maanden met afwisselend geen, of af en toe ernstige kreupelheid) bij de kroonrand naar buiten. Een hoefzweer (Pododermatitis) komt veel vaker voor bij paarden op een stalbed van houtkrullen, zaagsel of turf dan bij paarden op stro. Juist bij deze paarden geldt: houd de stal goed schoon en reinig de hoeven grondig. Hiermee kunt je veel ellende voorkomen. Om de hoef van binnenuit weerbaarder te maken, kun je het rantsoen aanvullen met een supplement dat rijk is aan zwavel. 


Rotstraal is een veel voorkomende aandoening van de straalhoorn die meestal ontstaat door een vieze, natte stalvloerbedekking en een slechte hoefverzorging. Bij rotstraal neemt de hoeveelheid straalhoorn af: het rot als het ware weg. Het is het beste om als eerste maatregel het losse hoorn weg te laten snijden door de hoefsmid; de straal is dan weer mooi schoon.

Ontwerp_zonder_titel_1_