Goede darmpassage
Goede darmpassage
Een goede darmpassage is belangrijk voor een gezond paard. Een goede darmpassage zorgt er namelijk voor dat voedingstoffen kunnen worden opgenomen. Dit proces begint bij voeren.
De eerste stap voor een goede spijsvertering is het voeren van een ruwvoer. Vezels worden voornamelijk gehaald uit ruwvoer en zijn belangrijk voor een goede darmpassage. Geef bij voorkeur grofstengelig hooi en beperk de hoeveelheid krachtvoer waar mogelijk. Ook kan je gebruik maken van een Slowfeeding hooinet. Hierdoor is je paard langer bezig met het ruwvoer, wat een positief effect heeft op een goede darmwerking.
Naast vezels, kunnen ook supplementen op basis van natuurlijke klei, zoals bentonit, een goede darmpassage ondersteunen. De natuurlijke klei stimuleert de darmbewegingen en helpt bij het opnemen van vocht in de darmen. Ook zorgt het ervoor dat het voer gelijkmatig door het spijsverteringskanaal wordt verplaatst, waardoor het voer beter kan worden opgenomen.
Werkt de darmpassage niet goed genoeg en stroomt het voer langzaam door de darmen? Dan kan leiden tot indrogen van de voermassa en leiden tot darmverstopping of zelfs koliek. Een van de eerste tekenen is te droge mest of winderigheid tijdens bewegingen. Om de doorstroming te bevorderen kan fijn ruwvoer of gras worden gegeven. Extra vezels stimuleren de afbraak van het voer en de darmperistaltiek. De vezels houden vocht vast, hierdoor droogt de voermassa niet te snel uit en voorkomt vastlopen in de darmen.
Oorzaken van een vertraagde darmpassage kunnen zijn: veel stilstaan, weinig drinken, veel langzaam verteerbare vezels eten, te weinig vezels eten en stalondeugden zoals bijvoorbeeld luchtzuigen. Bespreek met de dierenarts het rantsoen en probeer samen de oorzaak te achterhalen.
Door meer vrij te bewegen kan een verstopping worden voorkomen. Ook training word gezien als beweging, helaas komt dit niet altijd ten goede van de darmpassage. Tijdens een training komt het spijsverteringsapparaat (deels) stil te liggen om alle andere benodigde apparaten tijdens de training te kunnen voorzien van energie. Ook stress kan worden veroorzaakt tijdens een trainen en ook niet voordelig een goede darmpassage. Daardoor is het belangrijk dat het paard vrij kan bewegen.
Ook stress heeft een negatieve invloed op een goede darmpassage. Als een paard stress ervaart kunnen overtollige zuren en andere ballaststoffen in de spijsvertering zorgen voor ongemakken. Vaak hebben deze ongemakken te maken met stalmanagement en/of voeren. Stress verschijnselen kunnen zich daardoor gaan uiten in koliekklachten, maagzweren of stalondeugden.