Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Gezonde darmflora

Goede darmflora

Veel paarden hebben een gevoelige darmflora en last van dunne mest. Doordat paarden tegenwoordig minder kruiden binnenkrijgen, wordt de darmflora minder gevoed en ‘uitgedaagd’. Hierdoor is de darmflora kwetsbaar en eerder uit balans bij voerwisselingen, na een wormkuur of medicijnen. Het gevolg? Dunne mest, een gevoelige buik of zelfs koliek. De darmflora is minder rijk qua cellen na een wormkuur of medicijnen, waardoor het immuunsysteem minder sterk is, met als gevolg een gevoelige darmflora.

Oorzaken van een verstoring van het evenwicht in de darmflora zijn bijvoorbeeld veranderingen in het voer en/of het voermanagement, het trainingsschema, de trainingsomstandigheden, de weersomstandigheden, een verhuizing, een wedstrijd of stress factoren.

Ook een periode van ondervoeding, ziekte, antibiotica of andere medicijnen kan de darmflora van je paard verstoren. Bij verstoring van het evenwicht in de darmflora komen de belangrijke bacteriën in de spijsvertering in verdrukking. Hierdoor krijgen de schadelijke bacteriën, die kwalijke zuren produceren, de kans om zich te ontwikkelen. Dit proces gaat langzaam en geleidelijk maar kan grote gevolgen hebben voor de darmflora en het opnemen van voedingsstoffen.

Eerste tekenen van een verminderde darmflora kunnen zijn dat je paard zich tijdelijk wat minder fit voelt, slecht door de wintervacht komt, achterblijft in groei, minder werklust heeft, zich minder goed herstelt na inspanning, dunnere mest heeft. Uiteindelijk kan zelfs koliek optreden. Er kan ook sprake zijn van een snelle en drastische verstoring van het evenwicht; de symptomen zijn dan onder andere plotselinge diarree of koliek.

Het herstel van dit evenwicht is een 'must' voor het handhaven van een goede gezondheid, maar ook voor het realiseren van een snel en volledig herstelproces. Het bijvoeren van de juiste pre- en probiotica (afgestemd op de spijsvertering van je paard) ondersteunt een gezonde darmflora. Een voorbeeld hiervan is Vitalstyle Darmbalans. Dit product is speciaal ontwikkeld voor spijsverteringsproblemen zoals dunne mest. Het bevat krachtige kruiden om de darmflora optimaal in balans te krijgen door de combinatie van krachtige kruiden en pre-probiotica.

Bijbehorende producten

Ontwerp_zonder_titel_3_