Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Gevoelige kootholte

Een gevoelige kootholte 

Ruwe, rode plekjes op de huid, al dan niet met kloofjes komen bij paarden veel voor. Vooral op de huid van de achterbenen, met name in de kootholte, maar ook aan de zijkanten, de voorkant en verder omhoog langs het been. Ook op de huid van de voorbenen en de rug/achterhand kunnen oneffenheden ontstaan. De korstjes beschadigen bij beweging de huid er omheen en zorgen op deze manier voor nieuwe kloofjes en een rode, gevoelige huid. 

De oorzaken voor het ontstaan van een verweekte en gesprongen huid zijn zeer divers en variëren van opspattend zand tijdens de training tot een insectensteek, bepaalde planten in en om de wei, slecht zittende beenbeschermers, een overgevoeligheid voor neopreen, zonnebrand, een schimmelinfectie, schurftmijten, een vieze stal en natuurlijk vocht. Aanhoudende vochtige omstandigheden maken de huid zacht en week. Bij vocht denken we vaak in de eerste plaats aan regenachtige dagen en modderplassen in de wei, maar een natte stal is vaak nog veel erger; de ammoniak uit urine kan de huid zodanig aantasten dat deze verweekt en minder weerbaar wordt. Ook een buitenrit over bospaden met droge takjes, een schelpenpad of dicht langs struiken kunnen kleine wondjes veroorzaken. Minder bekend maar zeker niet onbelangrijk is een te grondige poetsbeurt van de benen met een te harde borstel. Naast deze uitwendige oorzaken, kan de afweer van de huid ook verzwakt zijn door oorzaken van binnenuit, zoals een overgevoeligheid voor eiwitten, een verminderde weerstand of een teveel aan lichamelijke afvalstoffen in het lichaam.

Hoewel volledige preventie niet altijd mogelijk is, kan je wel een aantal maatregelen nemen om de conditie van de huid te ondersteunen. Controleer de benen van je paard dagelijks op oneffenheden; roodheid, korstjes en kloofjes kan je met een beschermende zalf insmeren om zo de huidbarriere te ondersteunen en erger te voorkomen. Tip: gebruik wegwerphandschoenen om de zalf aan te brengen.

Als je paard met een dikke laag modder uit de wei komt, kun je dit er het beste zachtjes afspuiten (dus niet met een harde straal!). Vervolgens dep je de benen met een zachte handdoek droog (niet wrijven!). Als je het zand niet helemaal kunt verwijderen, kan je je paard het beste opstallen om de benen te laten drogen. Met een zachte borstel borstel je het droge zand er een uurtje later vaak zo af. Verwijder natte modder absoluut niet met een borstel; je borstelt het vuil er dan juist in en beschadigt de huid. Bij paarden met lange sokken kan je de haren korter knippen zodat de huid meer kans krijgt om goed te drogen en u de eerste symptomen van mok in een vroeg stadium kunt constateren. Heeft uw paard al korstjes en klofjes of is hij er erg gevoelig voor, dan kunt u de benen desnoods met een föhn drogen. Voor extra bescherming tegen invloeden van buitenaf is het heel effectief om de kootholte in te smeren met bijvoorbeeld een zinkzalf. Een schone en droge stalbodem is een absolute voorwaarde voor een sterke, weerbare huid. Vuil en urine tasten de huid aan en verminderen de bescherming tegen bacteriën. Verwijder de mest en urine dagelijks en gebruik bij paarden met een gevoelige huid een beschermende zalf. 

Als de huid van je paard oneffenheden vertoont, is het verstandig om de plekjes eenmaal te wassen en daarna goed droog te deppen met een zachte handdoek of theedoek. Vermijd daarna zoveel mogelijk het contact met water. Breng vervolgens dagelijks een zalf  aan die de huid helpt herstellen en beschermt tegen vocht en vuil. Als de huid door korstjes of strootjes weer vies wordt, kan je deze met een zachte handdoek zachtjes schoonmaken. Ga dus niet borstelen of korstjes afkrabben! Van binnenuit kan je het lichaam ondersteunen met kruiden die de weerstandmechanismen en de bloedsomloop ondersteunen. Als de huid binnen een week niet zichtbaar rustiger is, is het verstandig om uw dierenarts te raadplegen. Als er meerdere paarden last hebben van roodheid en kloofjes, is het raadzaam om de stal goed te ontsmetten. 

Er zijn steeds meer paarden waarbij de kloofjes steeds weer terugkomen.Er is nog onvoldoende onderzoek gedaan naar de oorzaak hiervan, maar de kans dat deze gevoeligheid te maken heeft met een verminderde weerstand van de huid door een verhoogde hoeveelheid lichamelijke afvalstoffen lijkt redelijk groot. Eén van voedingsstoffen waarmee je kunt proberen om de weerstand van de huid te ondersteunen is organisch zwavel. Zwavel is een belangrijke bouwsteen van de huid. Zwavel is verkrijgbaar in een vorm die direct door de darmwand opgenomen kan worden: MSM zwavel. Belangrijke voedingsstoffen voor het afweer- en ontgiftingssysteem in het lichaam zijn anti-oxidanten. In natuurlijke omstandigheden heeft het lichaam de beschikking over voldoende anti-oxidanten.