Kijk snel in onze Final Dekensale! Dekens van topmerken als Bucas en Horseware shop je nu met kortingen tot wel 50%!

Slokdarmverstopping

De slokdarm

De slokdarm is de “transporteur” tussen de mond en de maag van het paard. Deze soepele buis is 1,2 – 1,5 meter lang en bestaat uit slijmvlies, bindweefsel en spieren. Zodra het voedsel gekauwd is, komt het achterin de keel terecht. Hier bevindt zich een strotklepje die voorkomt dat het voedsel in de luchtpijp terecht kan komen. Het slijmvlies produceert slijm zodat het voedsel makkelijk naar de maag kan glijden.

Door de spieren in de slokdarm wordt het voedsel vervolgens naar de maag gebracht door peristaltische (samentrekkende) bewegingen. Aan het einde van de slokdarm bevindt zich een sterke sluitspier, ook wel sfincter genoemd. De sfincter regelt de doorgang naar de maag en beschermd de slokdarm van oprispingen van de zure maaginhoud. Misschien heb je weleens gehoord dat paarden niet kunnen overgeven? Dat komt door de sfincter.

Wat is een slokdarmverstopping?

Bij slokdarmverstopping zit er een blokkade in de slokdarm. Voer, speeksel en water kan niet meer naar de maag worden gebracht. Het paard maakt speeksel aan maar door de blokkade loopt het speeksel en kleine hoeveelheden van het voer en water weer terug naar de keel. Het speeksel, kleine hoeveelheden van het voer en water komt dan via de mond en soms door de neusgaten naar buiten.

Symptomen

Een slokdarmverstopping is een vervelend gezicht om te zien. Het paard vertoont afwijkend gedrag, zoals met zijn hoofd te schudden, hoesten en kokhalzen. Ook kan het paard tekenen van koliek laten zien, zoals rollen, schrapen of zweten. Misschien vertoont je paard zulk afwijkend gedrag dat je denkt dat hij/zij gaat stikken. Geen paniek! Een paard met een slokdarmverstopping kan niet stikken door het strotklepje. Wel kunnen er kleine hoeveelheden de neusholte en luchtpijp inlopen. Het is dus wel noodzakelijk dit in de gaten te houden doordat er een kans bestaat op hoesten en/of longontsteking.

Oorzaken

Een slokdarmverstopping kan vele oorzaken hebben. Hieronder een aantal meest voorkomende oorzaken:

Het doorslikken van slecht gekauwd ruwvoer

Tijdens het eten maakt een paard speeksel aan. Als paarden (ruw)voer doorslikken wat slecht gekauwd is, bevat de voedselbrij vaak te weinig speeksel. Hierdoor is de voedselbrij te droog, te grof en te groot om makkelijk door de slokdarm te glijden. Een oorzaak van het doorslikken van slecht gekauwd ruwvoer kan zijn dat het paard gebitsproblemen of afwijkingen heeft. Een andere oorzaak kan zijn dat het paard te gulzig eet. Het paard neemt niet genoeg tijd om het ruwvoer goed te kauwen. Dit probleem duidt vaak op voernijd.

Eten van producten die snel water opnemen

Een welbekend product die snel water kan opnemen is gedroogd bietenpulp. Dit product kan razendsnel, tot wel 5 keer zoveel water opnemen! Als de droge bietenpulp wordt doorgeslikt wordt het gemengd met speeksel. Hierdoor kan er een dikke klont ontstaan en vast komen te zitten in de slokdarm. Een ander product wat problemen kan geven in de slokdarm is vlas en wordt steeds vaker gebruikt als bodembedekker.

Andere afwijkingen in en rondom de slokdarm

Er zijn verschillende aandoeningen van en rond de slokdarm die problemen kunnen veroorzaken. Deze aandoeningen kunnen dan (gedeeltelijke) afsluiting van de slokdarm veroorzaken of de effectiviteit van de peristaltische bewegingen beïnvloeden. Andere oorzaken kunnen zijn: abcessen, tumoren, ontstekingen of zelfs neurologische problemen. Een van de meest bekende afwijkingen van de slokdarm is megaoesophagus. Deze erfelijke afwijking komt veel voor bij de Friese paardenras waarbij het bindweefsel te wijd is en er onvoldoende peristaltische bewegingen zijn.

Voorkomen

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Hieronder enkele tips voor het voorkomen van een slokdarmverstopping:

Ontwijk gedroogde producten die snel water opnemen als je niet de mogelijkheid hebt om deze van tevoren te weken, zoals gedroogd bietenpulp.
Verdeel het ruwvoer in kleinere porties over de hele dag. Hierdoor heeft je paard eerder een voldaan gevoel en gaat hij/zij minder gulzig eten tijdens de voerbeurt.
Probeer een slowfeeder. Vooral bij gulzige, snelle eters is dit zeker een aanraden. Het paard moet meer moeite doen voor het verschaffen van ruwvoer. Daarbij passen er vaak grote(re) porties in een slowfeeder.
Heeft jouw paard last van voernijd? Probeer dan je huisvesting of voer routine aan te passen zodat jouw paard rustig kan eten.
Geef je krachtvoer? Meng dat dan eens met luzerne of gehakseld stro. Op deze manier kauwt je paard beter en wordt er meer speeksel aangemaakt.
Laat het gebit van je paard jaarlijks controleren.
Ontwerp_zonder_titel_49_

Gerelateerde producten