Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Zindelijk maken

Door het plassen en poepen worden de afvalstoffen afgevoerd uit het lichaam van de hond, maar daarnaast heeft het ook nog een andere functie. In de urine en ontlasting van de hond zitten namelijk feromonen die informatie afgeven over de afzender, de positie van de hond in de rangorde, de hormonale status van de hond etc.. Feromonen zijn hoog werkzame natuurlijke chemische bestanddelen die zowel door dieren als mensen worden afgescheiden om soortgenoten van de andere sekse aan te trekken.

Pups van acht weken oud zullen overdag, als ze niet slapen, ieder uur plassen, poepen doen ze ongeveer 4 maal per dag. ’s Nacht moeten ze vaak 1 à 2 keer plassen. Als een pup ongeveer 7 maanden oud is, plassen ze vaak zo’n 3 tot 4 keer per dag en poepen ze zo’n 2 keer per dag.


Problemen met het zindelijk maken

Vaak heeft het onzindelijk zijn van een pup te maken met een opvoedingsprobleem. Eigenaren straffen hun pups te veel, te hard en/of op het verkeerde moment. Ook speelt het gebrek aan kennis van de leerprincipes van een hond een belangrijke rol. Daarnaast kan ook een rangordeprobleem tot onzindelijkheid leiden. In sommige gevallen heeft het onzindelijk zijn van een pup een medische oorzaak als incontinentie, diarree, een blaasontsteking of een blaas die binnen het bekken is gelegen. Van het onzindelijk zijn van de pup door een opvoedingsprobleem spreken we bijvoorbeeld als de pup bij de fokker bijvoorbeeld heeft geleerd om zijn behoefte op kranten te moeten doen. Als vervolgens de nieuwe eigenaar van de pup ook hiermee doorgaat, is de kans groot dat de pup ook als hij ouder wordt alleen zijn behoeftes nog op kranten willen doen. Zowel de fokker als de nieuwe eigenaar hebben de pup dit gedrag van de pup als het ware zelf aangeleerd en gestimuleerd.

 

  • Markeren
    Het in huis plassen van de hond tegen bijvoorbeeld een stoel- of tafelpoot (dit wordt ook wel markeren genoemd)  heeft te maken met hormonen, maar ook spelen leerprocessen hierbij een rol. Het markeren komt vooral voor bij ongecastreerde reuen; het castreren van een reu zorgt in 67% van de gevallen voor vermindering of het stopzetten van het markeren van de reu.
     
  • Onderdanigheids plassen
    Plassen uit onderdanigheid is normaal gedrag dat pups vertonen op het moment dat een oudere hond aan de pup snuffelt of als een mens de pup nadert. Bij onderdanigheids plassen neemt de hond een lagere houding aan, maar wil de hond wel contact met de hond of mens houden.
     
  • Angstplassen
    Dit komt zelden voor. Angstplassen komt voor bij gevoelige honden die naast het plassen ook andere angstverschijnselen vertonen als het aannemen van een extreem lage houding, verstarren en stressignalen. Honden die uit angst plassen zoeken in tegenstelling tot honden die uit onderdanigheid plassen geen contact met de mens.
     
  • Opwindingsplassen
    Plassen door opwinding komt vaak voor bij jonge honden met een volle blaas die in combinatie met opwinding niet voldoende controle houden over hun sluitspieren. Vaak verdwijnt dit gedrag spontaan als de pup de leeftijd bereikt heeft van acht tot tien maanden.
     
  • Onzindelijkheid door het niet alleen kunnen zijn
    Honden kunnen ook in huis hun behoeftes gaan doen als ze alleen zijn.
    Uiteraard vallen hier niet de honden onder die bijvoorbeeld twaalf uur aan een stuk niet uitgelaten zijn en hierdoor wel gedwongen zijn om in huis te plassen.  Honden met verlatingsangst kunnen ook hun behoeftes in huis doen als een speciaal persoon het huis verlaat.
     
  • Onzindelijkheid door ouderdom
    Oudere honden kunnen doordat ze lijden aan een vorm van dementie onzindelijk worden. Als medische oorzaken uitgesloten zijn, kan het vaker uitlaten van de hond in combinatie met een specifiek supplement of medicijn helpen in de strijd tegen onzindelijkheid.


Voor het zindelijk maken van uw pup zijn er diverse boeken op de markt die u hiervoor kunt raadplegen.