Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Vlooien

Eén vlo op je hond, honderden vlooien in je huis!
Als je één vlo ziet, weet je zeker dat jouw huis onderdak biedt aan een paar honderd familieleden. Eén volwassen vlo produceert in 3 weken tijd meer dan 1000 nazaten! Je ziet ze niet, maar op donkere, bij voorkeur warme en vochtige, plekjes zoals in de hondenmand, kieren, naden, plinten, onder meubels en in de vloerbedekking nestelen zich vele vlooienlarfjes. Met de meeste vlo-dodende sprays en shampoos doodt je alleen de volwassen vlo; 95% van de vlooienpopulatie in je huis laat je hiermee volledig ongemoeid. Binnen een aantal uren nadat de vlooien op je huisdieren gedood zijn, komen er alweer nieuwe vlooien uit en zit je hond of kat er weer onder.

De levenscyclus van de vlo
Vrouwtjes-vlooien leggen gedurende de circa 3 maanden dat ze leven enkele tientallen eitjes per dag. De eitjes kleven niet aan de haren, maar vallen van je hond af en komen overal waar hij loopt en ligt terecht. Uit de eitjes groeien in 1 tot 10 dagen hele kleine larfjes die een donker plekje opzoeken en vervolgens na ongeveer 1 week een cocon om zich heen spinnen: de pop-fase. Bij warm, vochtig weer en de aanwezigheid van mensen of dieren ontwikkelt de larf zich binnen ca. 2 weken tot vlo, bespringt een gastheer (hond, poes of mens), zuigt zich vol, legt eitjes, enz. Onder optimale omstandigheden duurt de hele cyclus van eitje tot volwassen vlo dus maar 1 maand. Bij lage temperaturen of de afwezigheid van trillingen van dieren kan de larf echter wel een jaar lang in zijn cocon blijven zitten. De aanwezigheid van een levend wezen dat als gastheer kan dienen is een belangrijke voorwaarde voor het uitkomen van de larf. Hiermee is direct de “vlooienplaag’ na een vakantie verklaard; na twee tot drie weken warmte in een afgesloten huis, komen alle larven min of meer tegelijk uit zodra er weer leven in huis is. En dan wemelt het dus van de vlooien!

Gevolgen van een vlooienbeet
Vlooien richten meer schade aan dan je denkt! Vlooien zijn namelijk de overbrengers van de meest voorkomende wormsoort bij honden en katten: de vlooienlintworm. Bij het steken zuigt de vlo namelijk niet alleen bloed op, maar spuit tevens een beetje speeksel in het bloedvat. Hierdoor kan een vlo veel meer kwaad aanrichten dan direct zichtbaar is. Als eerste veroorzaken de vlooien natuurlijk veel onrust en jeuk bij de hond, maar je kunt zelf ook gebeten worden. Verder kunnen vlooien besmet zijn met een virus, een bacterie, een huidschimmel en natuurlijk met de vlooienlintworm. Meerdere vlooienbeten in een korte tijd kunnen bij pups, kittens, oude en chronisch zieke honden lijden tot bloedarmoede en een verminderde weerstand. Bij sommige dieren kan de vlooienbeet tot een erg heftige allergische reactie lijden (vlooienallergie).

Bestrijding van vlooien
Het bestrijden van de vlooien op je hond vormt slechts een klein onderdeel van de aanpak van het vlooien-probleem. Hiermee bestrijdt je de eitjes en larven immers niet. Een goede aanpak van vlooien bestaat dan ook uit altijd uit 2 stappen: het behandelen van vlooien op uw huisdieren en de aanpak van de eitjes, larven en poppen in de omgeving.
Het kan gebeuren dat je geen enkele vlo ziet op je hond, maar dat ze er wel degelijk zijn geweest en vlooienpoepjes hebben achter gelaten als bewijs. Deze poepjes zijn donkerkleurig en ongeveer 1mm lang. Als je ze nat maakt door ze op bijvoorbeeld een vochtig keukenpapier te vegen, verspreiden ze de rood/oranje kleur van het door de vlo opgezogen bloed.