Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Wanneer kies ik welke deken voor mijn paard?

Wanneer kies ik welke deken voor mijn paard?

Wanneer kies ik welke deken voor mijn paard?

Dekens zijn er verschillende soorten met ieder hun eigen functie. Zo heb je staldekens, outdoordekens met en zonder voering, onderdekens, zweetdekens, uitrijdekens, therapiedekens, etc. We hebben een overzicht voor je gemaakt met de functies per deken:

Staldekens
Staldekens zijn ideaal voor het gebruik op stal omdat ze lekker zacht zijn en comfortabel zitten. Ze zijn er in verschillende diktes, voor iedere temperatuur. Ze zijn niet waterdicht en het materiaal is minder sterk dan outdoordekens. Ze zijn dus niet geschikt voor in de wei of paddock.

Outdoordekens
Je hebt gevoerde- en ongevoerde outdoordekens. Dit zijn waterdichte dekens die je paard droog houden en extra warmte geven. De ongevoerde outdoordekens zijn ideaal in het voor- en najaar. De gevoerde outdoordekens worden ook wel winterdekens genoemd en gebruik je dus zodra het kouder wordt. Ze zijn verkrijgbaar met vullingen van 50 tot wel 500 gram. De dikte van de deken bepaal je aan de hand van de buitentemperatuur en behoefte van je paard.
Outdoordekens hebben vaak een sterke buitenstof, maar ook hier heb je gradaties. Hierover lees je meer bij de vraag: Hoe weet ik hoe sterk een deken is? 

Stay-dry outdoordeken
Bucas heeft dekens met een speciale Stay Dry voering. Deze stof voert vocht en zweet snel af waardoor de binnenkant van de deken altijd droog is. Deze dekens kun je dus altijd op een nat of bezweet paard leggen. Je hoeft je paard dan niet eerst te laten drogen voordat je de regen- of outdoordeken op doet. Bij een Stay Dry deken wordt het vocht snel afgevoerd naar de bovenkant van de deken, waar het vervolgens verdampt.
Naast dat de Stay Dry dekens vocht afvoeren zijn ze ook warmer. Je kunt een 0 grams Stay Dry deken vergelijken met een normale 100 grams deken.


Onderdekens/Liners
De dekenmerken Bucas en Horseware hebben onderdekens of ook wel liners genoemd die passen bij hun outdoordekens. Deze liners kun je onder je outdoordeken bevestigen voor extra warmte. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende diktes. Je moet wel onderdekens bestellen die passen in het linersysteem van de outdoordeken of andersom. De goedkopere varianten van Horseware en Bucas hebben meestal geen linersysteem.
De liner moet altijd dezelfde maat hebben als de outdoordeken waar die bij hoort. Deze zijn namelijk passend gemaakt zodat het comfortabel zit. Je kunt maar 1 liner per keer gebruiken, dus niet meerdere liners aan elkaar verbinden.

Zweetdeken
Als je paard nat of bezweet is kun je hem een zweetdeken op doen. Deze zijn vaak van fleece, microvezel of een dermo-care laag gemaakt. Deze stof neemt het vocht snel op en voert het snel af. Ze zijn ook ideaal tijdens transport.

Uitrijdeken
Het kan fijn zijn om tijdens de warming-up of op koude dagen tijdens het rijden of uitstappen een deken op te doen. Hiervoor zijn speciale dekens met een uitsparing voor het zadel. Deze zijn verkrijgbaar in ademende en waterdichte uitvoeringen. Zo koelt je paard niet te snel af.

Vliegendeken
Vliegendekens zijn ideaal tijdens de zomerperiode als er veel muggen en vliegen zijn. Het beschermt je paard tegen de kriebels van deze insecten. Vaak zijn de dekens UV-werend en beschermt het de huid ook nog eens tegen de felle zon.

Eczeemdeken
Heeft je paard last van zomereczeem, dan kun je hem/haar al vroegtijdig in het voorjaar een eczeemdeken op doen. Dit voorkomt dat hij/zij gaat schuren. Bij deze dekens worden de probleemgebieden zoals staartwortel, buik en hals extra goed beschermd. Omdat paarden met eczeem deze deken dag- en nacht op moeten zijn ze van een gladde, lichte en ademende stof zodat het comfortabel zit. Daarnaast hebben deze dekens een snel drogend vermogen zodat je paard na een zomerse bui snel weer droogt.

Zomerdeken
De zomerdeken is ideaal voor de overgang van winter naar voorjaar of van najaar naar winter als het droog weer is. Het heeft net een beetje meer bescherming, maar is wel ademend en niet zo warm als een rekendeken. Zomerdekens zijn ook ideaal om je paard in de zomer schoon te houden voor bijvoorbeeld een wedstrijd.

Therapiedeken
Er zijn verschillende soorten therapiedekens die ieder hun eigen functie hebben. Iedere deken heeft zijn eigen unieke werking. Ga naar de betreffende deken voor meer info:
- Bucas Recuptex
- Rambo Ionic
- Back on Track