Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Lijnzaad

Traditioneel gebruik
Traditioneel wordt lijnzaad gebruikt voor de spijsvertering. Lijnzaad (Linum usitatissimum) ondersteunt de slijmlaag in de maag- en darmwand en helpt de darmwand beschermen. Lijnzaad vergemakkelijkt de stoelgang doordat het veel vocht opneemt in de darmen. De zaadjes zijn één van de belangrijkste bronnen van ligininen, dat zijn fytonutriënten met antischimmel, antibacteriële en antivirale eigenschappen.
 
Lijnzaadolie
Lijnzaadolie wordt gewonnen uit lijnzaad en is rijk aan aan alfa-linoleenzuur, een essentieel omega-3 vetzuur, dat onmisbaar is voor de gezondheid. Lijnzaadolie wordt veel gebruikt voor een mooie glanzende vacht, een goede conditie en een gezonde spijsvertering. 

Werkzame bestanddelen 
Gedroogde lijnzaad is reukloos en bevat o.a. slijmstoffen, vette olie, eiwitten, linamarine en andere stoffen. Lijnzaad is een belangrijke bron van essentiële vetzuren (omega-3 en omega-6) en bevat vitamine A, B, E, mineralen, sporenelementen, aminozuren en circa 26 fytonutriënten. Lijnzaad is qua voedingswaarde vergelijkbaar met chiazaad.

Vetzuren in lijnzaadolie (gemiddeld):
Palmitinezuur: 5%
Stearinezuur: 2.5%
Oliezuur: 16%
Linolzuur (omega 6): 15%
Alfalinoleenzuur (omega 3): 61.5%

De ideale verhouding omega 3 en 6 vetzuren voor paarden is twee delen omega 3 op één deel omega 6 (2:1). De verhouding in Lijnzaadolie is 4:1. Dat betekent dat lijnzaadolie relatief veel omega 3 bevat.