Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Welke soorten zwellingen bij paarden zijn er?

Welke soorten zwellingen bij paarden

In deze eerste blog vertellen we je welke zachte zwellingen er zijn, hoe deze ontstaan en hoe je deze kunt behandelen.

 

Een hematoom

Een hematoom (bloeduitstorting) kan op het hele lichaam ontstaan. Een trap van een ander paard, een val of het stoten kan al een hematoom veroorzaken. Het geven van bijvoorbeeld Puur Trauma kan helpen om een hematoom sneller te laten genezen.

 

Overvulling van peesschede

Een val, verzwikking e.d. kan leiden tot een overvulling van de peesschede in de benen. Dit is vaak te herkennen aan een langwerpige zwelling op de plek van de pees. Koelen en het geven van een peesondersteunend supplement kan helpen deze zwelling te verminderen. Overleg bij twijfel altijd met je dierenarts voor het beste behandelplan.

 

Oedeem

Een ophoping van vocht op een bepaalde plek wordt oedeem genoemd. Dit kan komen door een reactie op “iets” of door bijvoorbeeld een verminderde doorbloeding. Het geven van kleefkruid kan helpen dit overtollige vocht af te voeren.

 

Zwellingen aan de paardenbenen

Een legger is een aandoening die voorkomt bij paarden en wordt gekenmerkt door een overvulde of ontstoken slijmbeurs op de punt van de elleboog. Deze aandoening wordt meestal veroorzaakt door externe druk zoals de takken van het hoefijzer of een harde, oneffen ligplaats. Het is belangrijk dat de ligplaats van het paard regelmatig wordt gecontroleerd en aangepast om dergelijke problemen te voorkomen.

Vervolgens hebben we de springknie, een vergelijkbaar ongemak dat resulteert uit een overvulling of ontsteking van de slijmbeurs, maar dan in de knie. Net als bij een legger kan een goede verzorging en het vermijden van harde, oneffen ondergronden helpen om het risico op een springknie te verminderen.

Een schiefel daarentegen betreft de woekering van het botvlies en wordt vaak herkend aan een warme en pijnlijke zwelling in het acute stadium. Deze aandoening vraagt om een snelle reactie om verdere complicaties te voorkomen.

Dan is er de gal, een term die verwijst naar een overvulde peesschede. Deze kan zich aan de binnen- of buitenkant van de kogel manifesteren, net boven het kootgewricht. Afhankelijk van de leeftijd van de gal, kan deze meer of minder zacht zijn. Vooral bij oudere gevallen kan de gal hard worden, wat het paard ongemak kan bezorgen.

Artritis kan ook problemen veroorzaken, zoals te zien is bij de hoge en lage overhoef. Deze aandoeningen worden respectievelijk veroorzaakt door artrose van het kroon- en het hoefgewricht, en zijn zichtbaar op verschillende delen van de koot. Regelmatige controle door een dierenarts kan helpen bij het beheren van deze aandoeningen.

De mouw is nog een aandoening die resulteert in een overvulling van het kniegewricht. De ernst en de behandeling kunnen variëren afhankelijk van de oorzaak, die kan variëren van een slechte algehele conditie tot ernstige aandoeningen zoals OCD (Osteochondritis Dissecans) of een infectie veroorzaakt door veulenziekte.

Bolspat en spat zijn beide aandoeningen gerelateerd aan de spronggewrichten. Bolspat verwijst naar een overvulling van het spronggewricht en is zichtbaar aan zowel de binnen- als de buitenzijde. Spat daarentegen beschrijft artrose van de kleine spronggewrichten, herkenbaar aan botwoekeringen aan de binnenonderkant van het gewricht.

Ten slotte hebben we aandoeningen zoals piephak, hazehak en reebeen, die allemaal zwellingen of verdikkingen van het bot of de pezen vertegenwoordigen. Deze kunnen variëren van lichte ongemakken tot ernstige aandoeningen die de mobiliteit van het paard beïnvloeden.

Voor al deze aandoeningen geldt dat preventie, zorgvuldige verzorging en regelmatige controle door een dierenarts cruciaal zijn om de gezondheid en het welzijn van het paard te waarborgen. Bij twijfel of aanhoudende problemen is het altijd aan te raden om professioneel medisch advies in te winnen.

 

Zwellingen aan het paardenhoofd en de hals

Lymfeklierzwelling bij paarden kan een teken zijn van onderliggende problemen, zoals luchtweginfecties of droes. Deze zwellingen zijn vaak te vinden tussen de takken van de kaaklymfeklieren of in de keelstreek en kunnen wijzen op een ernstige aandoening. Het is belangrijk om deze symptomen niet te negeren en een dierenarts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

Naast de zwelling van de lymfeklieren kan er ook een zwelling optreden rondom deze klieren door ontstekingen. Dit kan pijnlijk zijn voor het paard en kan de ademhaling of het slikken bemoeilijken. De behandeling hangt af van de oorzaak van de ontsteking en kan variëren van antibiotica tot meer gespecialiseerde medische interventies.

Zwelling tussen de kaaktakken of in de keelstreek kan ook het gevolg zijn van een ontsteking van de speekselklieren, zoals de ondertongspeekselklier of de oorspeekselklier. Deze aandoeningen kunnen leiden tot ongemak en problemen met eten of drinken. Een nauwkeurige diagnose en passende behandeling zijn essentieel voor het welzijn van het paard.

Cystes, zoals die van de talg- of zweetklieren, komen vaak voor rondom de neus en oren van het paard. Ze zijn meestal beweegbaar en kunnen ontstaan door overproductie van talg of zweet, of door een ontsteking. Hoewel ze niet altijd ernstig zijn, is het verstandig ze te laten controleren om andere onderliggende problemen uit te sluiten.

Folliculaire cysten, die harde diktes aan de rand van de onderkaak kunnen vormen, zijn met name bij jonge paarden een veelvoorkomend verschijnsel als gevolg van het wisselen van de kiezen. Hoewel ze meestal vanzelf verdwijnen, is het goed om alert te blijven op eventuele complicaties.

Een verdikking van de kaakholte, zichtbaar onder het oog, kan duiden op een ophoping van ontstekingsvocht als gevolg van een ontsteking. Dit kan pijnlijk zijn en de kwaliteit van leven van het paard beïnvloeden. Snelle en effectieve behandeling kan nodig zijn om verdere schade te voorkomen.

Abcessen, vaak veroorzaakt door wonden of soms door injecties, vereisen onmiddellijke aandacht. Ze kunnen ernstige infecties aanduiden en moeten mogelijk worden gedraineerd en behandeld met antibiotica.

Tot slot, trombose van de halsader, meestal veroorzaakt door langdurige infusen, is een serieus gezondheidsrisico dat onmiddellijke veterinaire zorg vereist. Schade aan de vaatwand kan leiden tot bloedstolsels en vereist vaak gespecialiseerde behandeling.

Bij elk van deze symptomen is het cruciaal om snel te handelen en professioneel advies in te winnen. Een tijdige diagnose en behandeling zijn essentieel voor het herstel en de gezondheid van uw paard.

 

Zwellingen op het paardenlichaam

Oedeem van de schede en schaamlippen bij paarden kan vaak worden waargenomen bij hoogdrachtige merries of als gevolg van de geboorte. Deze zwelling is meestal het resultaat van stuwing, waarbij vloeistoffen zich ophopen door verminderde bloedcirculatie of druk van de groeiende foetus. Het is belangrijk om de gezondheid van merries tijdens de dracht nauwlettend te monitoren en voor een comfortabele omgeving te zorgen om dergelijke complicaties te minimaliseren.

Ontsteking van de uiers of geslachtsdelen, vooral bij ruinen en hengsten, kan duiden op een infectie of irritatie. Vooral de voorhuid kan gevoelig zijn voor ontstekingen. Regelmatige reiniging en inspectie zijn essentieel om de kans op infecties te verminderen en de algehele gezondheid van het paard te bevorderen.

Een schoftbuil kan ontstaan door druk op de doornuitsteeksels van de wervels, vaak veroorzaakt door een niet goed passend zadel of een gebroken zadelboom. Dit kan resulteren in een chronisch abces als het niet wordt behandeld. Het is daarom van cruciaal belang om regelmatig de pasvorm van het zadel te controleren en eventuele problemen vroegtijdig aan te pakken.

Evenzo kunnen drukkingen op de zadelplaats ontstaan door een slecht passend zadel, een geplooid zadeldek, of vervuiling van de huid of het zadeldekje. Het is belangrijk om het zadel en het zadeldekje schoon en in goede staat te houden om irritatie en drukplekken te voorkomen.

Knobbels ter grootte van een pepernoot, vaak het resultaat van ontstekingen van de haarzakjes, komen meestal voor op en rond de zadelplaats. Goede hygiëne en regelmatige verzorging kunnen helpen dergelijke problemen te voorkomen en de huid gezond te houden.

Hematomen, vaak veroorzaakt door aanraking met hindernismateriaal, verschijnen meestal aan de voor- of onderkant van het lichaam. Het is belangrijk om hindernissen zorgvuldig te controleren op scherpe randen of uitstekende delen en om paarden na het springen te inspecteren op eventuele verwondingen.

Ten slotte kan een oedeem aan de onderborst en buik worden veroorzaakt door een slechte hartfunctie, maar het kan ook optreden bij een hoogdrachtige merrie. Een goede cardiovasculaire gezondheid is essentieel voor het welzijn van het paard, dus regelmatige veterinaire controles en geschikte lichaamsbeweging zijn belangrijk, vooral voor hoogdrachtige merries.

Het is essentieel om deze aandoeningen serieus te nemen en passende stappen te ondernemen om het comfort en de gezondheid van het paard te waarborgen. Raadpleeg bij twijfel altijd een dierenarts voor professioneel advies en behandeling. Als u aanvullende informatie nodig heeft over producten, neem dan contact op met ons team.

 

Delen: