Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Zeewier, superfood voor je paard!

zeewier

Zeewier, superfood voor je paard!

Je verwacht het misschien niet direct in het rantsoen van een paard, maar Zeewier is heel gezond voor onze viervoeters! En ook voor ons is het een hele waardevolle aanvulling op het menu. Het is één van de rijkste natuurproducten als het gaat om een breed scala aan vitaminen, mineralen, sporenelementen en aminozuren.

Wat is zeewier eigenlijk?
Zeewier is een verzamelnaam van verschillende groepen algen die in de zee of brak water groeien. Het zijn de oudst groeiende planten van de zee! Wellicht heb je wel eens aangespoeld zeewier op het strand zien liggen of in ondiep water zien drijven?

Zeewier bestaat uit verschillende soorten wier en/of algen. De soort zeewier dat je het beste aan paarden kunt voeren is knotswier. Je moet niet het verse zeewier wat aanspoelt aan je paard geven of de blauwalg is ook zeer schadelijk voor je paard. De Zeewier producten die je bij De Paardendrogist kunt krijgen zijn allemaal geschikt voor paarden. Maar omdat het een natuurproduct is kan de samenstelling per zak soms wat verschillen.

Zeewier is een soort van superfood, het zit boordevol met vitaminen, mineralen, sporenelementen en maar liefst 20 aminozuren. Vooral vitamine B en C zie je veel terug in zeewier. De gezonde sporenelementen zoals koper, kobalt, chroom, mangaan, selenium en zink zijn goed voor de stofwisseling. Verder bevat zeewier alle noodzakelijke mineralen zoals jodium, kalk, fosfor, magnesium en zwavel. Oftewel dit zee plantje zit vol gezonde ingrediënten!

Kopie_van_Blog_-_Wist_je_dat_1450x385_3

Goed voor de schildklier
Zeewier bevat een hoog jodium gehalte en dat is goed voor het functioneren van de schildklier bij zowel mens als paard! De schildklier heeft een belangrijke functie in het lichaam. Deze regelt namelijk de stofwisseling in het lichaam maar is ook belangrijk in de productie van bepaalde belangrijke hormonen die processen in het lichaam regelen. Dit zijn verbrandingsprocessen, de opname en het omzetten van glucose naar energie, het vergroten van het effect van adrenaline en de bouw- en brandstof bij allerlei omzettingsprocessen. Je kunt je dus voorstellen dat het belangrijk is dat de schildklier goed functioneert en daar is jodium een belangrijke voedingsbron voor!

Te weinig jodium zorgt dat de schildklier steeds harder moet werken om voldoende hormonen aan te maken. Als er dan te weinig jodium is, ontstaat er een soort van krop omdat de schildklier steeds dikker wordt. Hierdoor kan het minder goed functioneren en kan je paard klachten krijgen zoals plotseling dikker worden, een lage bloeddruk, haarverlies, sloom zijn of intolerant zijn voor kou.

Te veel jodium is ook niet goed want dan gebeurt er juist het tegenovergestelde. Er worden dan te veel hormonen geproduceerd waardoor het paard juist een te hoge bloeddruk kan krijgen, een verhoogde lichaamstemperatuur of plotseling afvallen. Geef dus niet te veel zeewier en houd je dus altijd aan de voorgeschreven dosering op de verpakking.


Kopie_van_Blog_-_Wist_je_dat_1450x385_1__2

Goed voor een mooie vacht en nog veel meer
Naast dat zeewier goed is voor het jodium gehalte voor de schildklier heeft het nog veel meer positieve effecten op je paard! Een paar redenen waarom je zeewier kan geven zijn:
- Het geeft een mooie glanzende vacht
- Donkere paarden krijgen er een mooi diep donker pigment van
- Het ondersteunt een gezonde darmflora
- Zit boordevol dagelijks benodigde vitaminen en mineralen
- Bevordert een goede verharing
- Stimuleert een goede stofwisseling
- Stimuleert de afvoer van afvalstoffen
- De grove korrels zijn goed voor de tanden, ze hebben een soort van poets effect
- Bevordert de weerstand en het herstel na ziekte
- Goed voor de algehele conditie
- Goed voor de gewrichten
- Beschermt de maagwand tegen zuren
- Stimuleert een gezonde hoefgroei

Heb je nog vragen over het voeren van zeewier of wil je graag persoonlijk advies? Onze klantenservice helpt je graag! Op werkdagen kun je contact met ons opnemen door te mailen, bellen of appen.

Producten met Zeewier

Delen: