Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Zand in de darmen

Uiteraard is zorgen voor voldoende schoon en vers drinkwater een eerste vereiste. Zorg voor een liksteen en waarschuw bij dunne mest tijdens extreem warm weer de dierenarts. Uitdroging kan op de loer liggen, zeker bij veulens, of zwakkere dieren.

Wees bij paarden met diarree altijd alert op (zand-) koliek. Natuurlijk is het beter om bij een dier dat gevoelig is voor zandkoliek geen hooi te voeren vanaf het zand, maar door middel van slow feeders hooi aan te bieden boven een betegeld stuk, dat schoongeveegd kan worden. Probeer te voorkomen dat paarden gras met kluit en al eten, op de wei, of onder de draden door. Als er veel zand in het hooi zit, kun je het uitspoelen.
Voldoende beweging is ook belangrijk voor de darmwerking. Probeer ook te voorkomen dat je paard teveel polletjes gras meetrekt. Dat kan gebeuren op een te kale grasmat of als je paard onder de stroomdraden door op zoek gaat naar sprietjes gras. Maar ook tijdens extreme droogte of juist bij langdurige regen kunnen grasmatten veranderen in kale stukken, waar de paarden graspollen met wortel en al uit kunnen trekken. Bij twijfel kun je jouw dierenarts vragen om de mest van jouw paard na te kijken op de aanwezigheid van zand.

Waar kun je op letten: geef goede kwaliteit ruwvoer en meng oud en nieuw ruwvoer eerst als je overgaat op nieuw hooi of kuil. Zorg dat geoogst hooi ruimschoots ligt voor het aan paarden wordt gevoerd. Uiteraard geldt ook voor een nieuw soort brok of muesli dat het eerst gemengd moet worden. Pas op met snoepjes of snacks, ook hier kunnen sommige paarden dunne mest van krijgen.

Psyllium, vlozaad, is een plantje dat oorspronkelijk komt uit het Middellandse zeegebied. Uit de gele bloemetjes van deze plant ontstaan kleine zwarte zaadjes, vandaar dat de Latijnse naam Psyllium afgeleid is van het Griekse Psyllos, dat vlo betekent. Een geel plantje vol met vlooitjes dus.

Dit kleine (50 cm hoge) plantje kan veel voor jouw paard doen. Psylliumvezels nemen veel vocht op, en dat maakt de ontlasting dikker. Daarnaast werkt Psyllium ontgiftend omdat het toxinen (afvalstoffen) opneemt en meeneemt met de ontlasting. Ook bij paarden die gevoelig zijn voor zandkoliek is Psyllium een veel gebruikt middel om de darm schoon te maken. Daarnaast vertragen de oplosbare vezelstoffen de opname van koolhydraten en suikers. Hierdoor ontstaan er minder schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Dit maakt Psyllium dus ook een fijn middel voor paarden die last hebben van schommelingen in de suikerspiegel.

Geschreven door NML Health.

Delen: