Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Welk supplement wanneer deel 1: Inwendig

Weerstand en spijsvertering

Het weer slaat om, je paard is ziek geweest of heeft een blessure gehad. De weerstand van je paard wordt flink op de proef gesteld door virussen, bacteriën en schimmels en kan dus wel een oppepper gebruiken. Belangrijk om te weten is dat een gezonde darmflora de basis is van een gezond paard. Zonder goede bacteriën in de darmen neemt de weerstand van je paard snel af.
 
Om de weerstand van je paard op te peppen zijn niet alleen vitamines en mineralen nodig, ook pro- en prebiotica dragen bij aan een optimale spijsvertering. Paardendrogist Optima Forma en NAF Opkikker zijn zulke oppeppers.

Drainage

Het kan ook zijn dat je paard zo ziek is geweest dat een antibiotica kuur noodzakelijk was. Je kunt er dan voor kiezen om het lichaam van het paard eerst op te schonen met bijvoorbeeld Groene Os Drainage of Puur Drainage.
 
Tijdens en na ziekte moet het lichaam zich weren tegen indringers, hiervoor zijn witte bloedlichaampjes van groot belang. Kruiden zoals Echinacea, Rozenbottel en Paardenbloem helpen het lichaam te beschermen en afvalstoffen uit het lichaam te krijgen.  Voor een echte weerstandsboost kan er in de maand met een ‘R’ een vitaminespuit worden gegeven. 

Motor van het lichaam

Het spijsverteringskanaal is de motor van het lichaam. Het is dan ook erg belangrijk om de maag en darmen gezond te houden. Stress, verminderde weerstand of zand in de darmen kunnen verschillende problemen veroorzaken. Ook een maagzweer of koliek kan het spijsverteringskanaal ontregelen. De eerste hulp bij lichte koliek, gasophopingen en verstoppingen is Colosan. Dit werkt krampstillend en stimuleert de lever- en galwerking. Bij koliek geldt altijd: raadpleeg je dierenarts bij twijfel! 

Zand in de darmen

Een tekort aan mineralen of verveling kan leiden tot zand eten. Zand in de darmen kan grote problemen opleveren en zelfs dodelijk zijn als er niet snel wordt ingegrepen. Daarom is het belangrijk om regelmatig een zandkuur te geven aan je paard. Bij paarden die een gewoonte hebben gemaakt van zand eten, geef je bij voorkeur elke maand een zandkuur. Uit onderzoek is gebleken dat de zandkuur (psyllium) het beste werkt in combinatie met Omega Olie. Paardendrogist Sand Off helpt zand af te voeren. Paardendrogist Sand Off Extra voert ook zand af en helpt tegelijkertijd de darmwand te herstellen. 

Probiotica en prebiotica

Voor een gezonde spijsvertering zijn goede bacteriestammen van groot belang, de probiotica. Om probiotica goed te kunnen laten functioneren is prebiotica nodig. Dit zijn onverteerbare koolhydraten en voedingsvezels waaraan de goede bacteriën zich kunnen hechten. In onder andere de supplementen Paardendrogist Optima Forma, Puur Spijsvertering en NAF Biotics zijn deze pre- en probotica toegevoegd.

Lijnzaad

Ook lijnzaad helpt het spijsverteringskanaal te ondersteunen, doordat het de darmwand beschermt en veel vocht opneemt in de darmen. Lijnzaad is als olie, vlokken, gemalen en in handige brokjes verkrijgbaar. Bijkomend voordeel van lijnzaad is een mooie glanzende vacht. 

Gevoelige maag

Voor paarden met een gevoelige maag is er Paardendrogist Maag Support. Door stress, ziekte of andere factoren kan een paard maagzweren krijgen. Ter voorkoming hiervan kun je een supplement geven met o.a. magnesium, gember, kamille en zoethout om de maag te beschermen. 

Luchtwegen

Ter ondersteuning van de luchtwegen kun je Paardendrogist Luchtwegmix of Groene Os Luchtwegkruiden Forte geven. Dit zijn kruidenmengsels ter ondersteuning van de algehele weerstand en ter verzachting van de luchtwegen. NAF Easy Breathing is een ander krachtig kruidenmengsel, deze is ook in vloeibare variant te krijgen. 

Kuchje

Voor paarden die op de wei of aan het begin van het werk een korte kuch laten horen en directe verzachting van de keel nodig hebben is er NAF Kof Eze. Deze siroop kan vlak voor de training worden gegeven en bevat pepermunt en tea tree. Paarden waarbij een snelle aanpak vereist is voor schone luchtwegen en een optimale longfunctie is er NAF Respirator Boost. Dit vloeibare supplement bevat hoog gedoseerde ingrediënten die snel worden opgenomen door het paard.

Meer weten?

Heb je advies nodig, wil je meer weten over een van bovenstaande producten of heb je een andere vraag naar aanleiding van dit blog? Neem gerust contactmet ons op!

Praat mee en reageer op Facebook (ga naar Facebookpost)

Delen: