Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Een weg door het paard 2: De maag


Bouw van de paardenmaag
De maag van een paard heeft een inhoud van ongeveer 8-15 liter. De maag kan niet zoals de slokdarm oprekken en is relatief klein in verhouding tot de grote van het paard. Om die reden moet een paard ook veel kleine porties per dag eten. Het gevuld blijven van de maag is ook belangrijk omdat dit de zuurtegraad (ph) in de maag op peil houdt.
 
Zuurtegraad van de maag
De maag wordt van bovenin naar beneden steeds zuurder. Bovenin is de maag niet heel zuur, waardoor hier bacteriën kunnen leven die helpen bij de afbraak van het voedsel. Deze bacteriën leven van de suikers en het zetmeel in het voer. De bacteriën scheiden melkzuur uit. Hoe meer suikers en zetmeel er in het voer zit, hoe meer melkzuur er wordt geproduceerd door de bacteriën. Hierdoor wordt de maag zuurder en kunnen er beschadigingen van de maagwand ontstaan. Het is daarom af te raden om meer dan 2kg krachtvoer per voerbeurt te verstrekken.
 
Hoe kun je de kans op maagzweren voorkomen?
Grote hoeveelheden krachtvoer en stress zijn de grote boosdoeners van maagzweren. Maar ook te weinig ruwvoer kan de maag zuurder maken. Het heeft daarom de voorkeur om het paard kleine porties krachtvoer verdeeld over de dag te verstrekken en indien mogelijk altijd toegang te geven tot ruwvoer. Door het kauwen op het ruwvoer wordt er speeksel aangemaakt dat helpt bij het neutraliseren van het maagzuur. Een hooinet kan helpen bij vertragen van het eten waardoor het paard meer kauwt.
Mocht je toch het vermoeden hebben dat je paard een (beginnende) maagzweer heeft dan kan je supplementen voeren die helpen de maag te beschermen of het maagzuur te neutraliseren. Paardendrogist Maag Support helpt bijvoorbeeld de maag te beschermen tegen invloeden van stress. Klik hier voor producten die de maag kunnen beschermen en ondersteunen.
 
Advies nodig?
Bij aanhoudende maagproblemen raden wij aan om altijd contact op te nemen met je dierenarts.
 
 
 
 

Delen: