Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Wat voor effect heeft de droogte in Nederland op paardenliefhebbers?

droogte-nederland-paarden

Wat voor effect heeft de droogte in Nederland op paardenliefhebbers?

Klimaatverandering is over heel de wereld een groot probleem. Ook in Nederland hebben we er last van. Warmte en droogte is iets wat hier natuurlijk bij komt kijken, hierdoor groeit het gras minder goed. Dit heeft natuurlijk invloed op de weilanden waar onze paarden instaan, de weilanden worden dor en droog. Meer weten? Lees het in ons blog.

 

Wat is nu precies ‘droogte’?

Droogte, we hebben er sinds 2018 ontzettend veel last van in Nederland. Maar wat is nu precies de definitie van droogte?

Definitie droogte

Er is sprake van droogte als er gedurende langere tijd minder regen valt dan normaal in combinatie met grote verdamping. Dus als er meer water verdampt dan dat er bijkomt, ontstaat droogte. De droogte wordt berekend uit de hoeveelheid regen die valt, verminderd met de verdamping. Elke dag verdampt er ongeveer 5 millimeter water. De gevolgen van droogte kunnen van plaatst tot plaats zeer verschillen, afhankelijk van het type landschap en genomen beheersmaatregelen.

Drie jaar droogte opeenvolgend is een serieus probleem. Niet alleen voor de natuur, ook voor de landbouw. Sinds voorjaar 2018 valt er veel te weinig regen in Nederland. Dat jaar is de geschiedenis ingegaan als het droogste sinds 1976 – toen er op de Veluwe grote natuurbranden woedden. Maar ook voor de paardenliefhebbers staan de weilanden droog en groeit er geen gras.

Bron: Trouw & KNMI



Groeien van het gras

Dat onze weides eronder leiden is duidelijk. Onze mooie groene weides hebben plaats gemaakt voor kale bruine vlaktes. Het gras heeft door een tekort aan vocht veel moeite om de energie die uit zonlicht voortkomt om te zetten in grasgroei.

UV-straling wordt omgezet in chlorophyl. Dit is de groene bladkleurstof in het gras. Dit wordt gebruikt voor de fotosynthese, oftewel het aanmaken van suikers in het gras. Dit gebeurt natuurlijk overdag, als de zon schijnt. Deze suikers worden vervolgens gebruikt om het gras te laten groeien.

Dit klinkt goed toch? De zon schijnt en het gras groeit. Alleen bij een tekort aan vocht, is deze transformatie naar de bladkeurstof veel lastiger. De grasplant maakt wel daarentegen wel suiker aan, alleen groeit weinig tot helemaal niet. Daardoor veranderd de stadia in het gras en raakt de natuur in de war. Het suikergehalte stijgt, maar het eiwitgehalte en de hoeveelheid vezels daalt.

 

 

Belangrijke voedingsstoffen uit gras

Voor paarden is het belangrijk dat het gras vezelrijk is en relatief arm aan suiker en eiwit. Helaas is door de verstoorde groei van het gras het suikergehalte hoog.

Daarnaast is de vezeltoename zeer beperkt, dit is niet fijn voor onze viervoeters, want juist hier hebben ze veel van nodig. In gras zit in een overschot aan eiwitten, dus hier zullen de meeste paarden geen last van hebben. Ook is al is het gras dor en kort, alsnog zullen ze hier genoeg eiwitten uithalen.

 

Veulens groeien langzamer

Het lagere eiwitgehalte is voor de meeste paarden geen probleem. Gras levert normaal een overschot aan eiwit. Merrie met veulens hebben wel een hoge eiwitbehoefte. Voor hen kan gras te weinig eiwit bevatten als gevolg van de droogte. En dit heeft gevolgen voor de melkproductie en de groei van het veulen. Als veulens minder groeien, is de kans groot dat ze dit op een later moment inhalen. Juist die periode van groeispurt kan een oorzaak zijn van osteochondrose. Vandaar dat de merries met veulens momenteel bijgevoerd moeten worden met een eiwitrijk voer. Zoals een merrievoer met weinig zetmeel en suikers of een eiwitrijk ruwvoer zoals luzerne.


Natuurlijke voeding toedienen

Droogte betekent dus weinig voedingstoffen in het land, hierdoor kunnen we geen zaadjes planten die voor voedzame planten zorgen - dit is niet fijn voor onze viervoeters. Hierdoor missen ze belangrijke voedingsstoffen die een paard van oudsher eigenlijk wel nodig heeft.

Een oplossing hiervoor zou kunnen zijn om je paard wat natuurlijke kruiden door zijn of haar voeding te geven. Op deze manier ondersteun je ten alle tijden de algemene weerstand en zorg je dat je paard niets te kort komt. Zo wordt je paard van binnenuit met natuurlijke kruiden ondersteunt. Maar welke kruiden kan je nu het beste bijgeven? Wij vertellen je het hieronder.

 

Luzerne

Alfalfa (Medicago Sativa), ook wel Luzerneklaver genoemd, is rijk aan essentiële Aminozuren, Calcium, Fosfor, Kalium, Magnesium, IJzer en aan Vitamine A, B1, B6, C, E en K. Luzerne is voor paarden een zeer goede grondstof voor de algemene gezondheid. De structuur die het geeft aan een rantsoen is voor de gezondheid van het maagdarmkanaal erg belangrijk, het bevordert de spijsvertering. Luzerne voor paarden bevat meer biotine dan gras wat zorgt voor een betere ontwikkeling van de hoefhoorn. En het hoge caroteengehalte zorgt voor een goede weerstand, groei en vruchtbaarheid van het paard. (bron: Hartog). Bekijk hier onze producten met Luzerne.

 

Paardenbloem

Deze plant bevat veel calcium, ijzer, koper en vitaminen. Dit is erg goed voor de ondersteuning van de hoeven. Verder heeft de plant een bloedreinigende werking; de lever en nieren worden erdoor geactiveerd. Ook is paardenbloem goed voor soepele gewrichten. Paardenbloemen in de wei zijn in principe veilig voor paarden – alleen dan wel met mate. Paardenbloemen hebben alleen een hogere concentratie aan voedingsstoffen dan vers gras, dit kan gevaarlijk zijn voor bijvoorbeeld bij paarden met de ziekte van Cushing. Het kan zijn dat je paard de paardenbloem boven het gras verkiest. Dit komt omdat er meer voedingsstoffen zitten in de paardenbloemen dan in het gras. Hoeveel paardenbloemen je paard kan eten, hangt af van zijn stofwisseling en de gezondheid. Als je weide geel staat van paardenbloemen, is het ook verstandig om maatregelen te nemen. Bekijk hier onze producten met paardenbloem.


Biggenkruid versus paardenbloemen
Een paardenbloem wordt vaak verward met biggenkruid. Dit is een bloem die erg op de paardenbloem lijkt. Hierdoor kan een paard hanentred krijgen, bij hanentred trekt je paard zijn achterbeen hogerop dan normaal. Dit komt dus niet door de paardenbloem maar door het biggenkruid. Maar hoe onderscheid je nou een paardenbloem van biggenkruid? Paardenbloemen blijven veel lager bij de grond, hebben geen zijtakken of blad aan de stengel en zijn hol. Bij twijfel? Hou dan je paard dan op afstand. Zie hieronder het verschil.

 

Paardendrogist Paardenbloem kruid


Wij hebben al heel wat vaste klanten die hun paard paardenbloemkruid voeren als aanvulling op de dagelijkse voeding. Een natuurlijke voeding die zeker kan bijdragen aan de gezondheid van jouw paard.

Onze klanten over het voeren van Paardendrogist Paardenbloem:

 

 

Lees onderaan deze pagina alle reviews over dit product >

 

Brandnetel

Brandnetel is iets wat paarden vaak gewoon eten in de wei als ze hier behoefte aan hebben. Brandnetel is ter ondersteuning voor een goede weerstand, gezonde spijsvertering, goede bloedsomloop en voor de afvoer van afvalstoffen. Het reinigt darmen en bloed. Zoals je weet kan een brandnetel ontzettend branden in de wei, gelukkig hebben paarden hier wat minder last van en kunnen ze dit gewoon eten. Ook dit zal door het droge weer steeds minder groeien in de wei.

Wij verkopen al jaren onze Paardendrogist brandnetel met veel succes. Het wordt door onze klanten gebruikt om hun paarden op verschillende vlakken te ondersteunen. De klanten geven aan dat het daadwerkelijk verschil oplevert. 

Onze klanten over het voeren van Paardendrogist brandnetel:

 

 

 

Lees onderaan deze pagina alle reviews over dit product > 

 

Kleefkruid

Kleefkruid, een plantje dat je vast wel kent. Het kleeft op je kleding en je kan er mee tekenen op je kleding. Maar belangrijker, kleefkruid wordt bij paarden veel gebruikt voor de smering en het behoud van soepele gewrichten en de ondersteunt de afvoer van afvalstoffen. Om die reden kan het ook goed worden ingezet voor de ondersteuning van dikke benen. Paarden vinden Kleefkruid heerlijk en krijgen er vaak een schitterend glanzende vacht van.

Kleefkruid wordt ook wel lymfekruid genoemd, dit komt omdat het het lymfesysteem versterkt. Het zit vol goede vitaminen waardoor de afvoer van afvalstoffen wordt gestimuleerd. Ook ondersteunt het de vochtafvoer. Goed tegen stalbenen, vocht en paarden met gallen. Met de ontstekingsremmende werking draagt het bij aan soepele gewrichten. Ook is kleefkruid goed voor huid en haar, en wordt het vaak gegeven aan paarden met zomereczeem.

Reden genoeg toch om je paard een schepje kleefkruid te geven? Dat vinden veel van onze vaste klanten ook, lees hieronder wat onze klanten ervan vinden:

Onze klanten over het voeren van Paardendrogist kleefkruid:

 

 

Lees hier alle reviews over Paardendrogist Kleefkruid >

 

Rozenbottel

Rijpe, gedroogde vrucht van rozenbottel. Rozenbottel (Rosa canina of Cynosbati fructus) is rijk aan anti-oxidanten en helpt bij het beschermen van lichaamsweefsel. Vanwege het hoge gehalte aan biotine, zorgt rozenbottel voor een gezonde hoefgroei. Het werkt opwekkend en versterkend en ondersteunt de afvoer van afvalstoffen. Rozenbottel wordt door de grote hoeveelheid vitamine C van oudsher erg veel gebruikt voor het behoud van een goede weerstand (denk maar eens aan Karvan Cevitam) en de ondersteuning van de spieren en gewrichten. We merken dat ook dit product bij onze klanten steeds populairder wordt. Lees hieronder wat de ervaringen zijn van onze klanten.

 

Onze klanten over het voeren van Paardendrogist Rozenbottel >

 



Lees onderaan deze pagina alle reviews over Paardendrogist Rozenbottel >

 

Maatregelen tegen de droogte


Nog eventjes terug naar de droogte. Wat kunnen we nu doen zodat onze weides het iets gemakkelijker krijgen? Wij hebben een aantal tips voor je:

 

  • - Geef merries met veulens eiwitrijk voer bij als ondersteuning
 
  • - Kijk of je het land regelmatig zelf kan sproeien
 
  • - Groeit het gras eigenlijk helemaal niet meer? Haal je paarden dan even een tijdje van het land of raster je weiland af in verschillende kleine weilandjes. Laat ze het niet korter dan 5 cm afgrazen.
 
  • - Als je paard spierbevangenheid heeft of de diagnose cushing, zet hem of haar dan niet maximaal buiten maar maximaal een aantal uren. Doordat het gras dus erg kort is zitten er dan té veel voedingsstoffen in wat lastig te verwerken is.
 
  • - Is je paard gevoelig voor overgewicht of heeft hij/zij al overgewicht? Laat je paard dan met en grasmaskertje op in de wei staan, op deze manier krijgt hij niet zoveel van het korte gras binnen. Belangrijk: laat je paard hieraan wennen, dit kunnen ze vooral in het begin erg vervelend vinden.

 

Delen: