Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Wat te doen als je paard, hond of kat last heeft van vuurwerkstress?

vuurwerk paard

Wat te doen als je paard last heeft van vuurwerkstress?

Vuurwerk kan voor veel stress en angst zorgen bij paarden. Het verschilt per paard hoe op vuurwerk gereageerd wordt. De één staat relaxed in de stal terwijl de andere flink gestrest is. Hoe kun je zorgen dat je paard een zo comfortabel mogelijk Oudjaarsdag beleeft? 

Van nature is het paard een vluchtdier en is de eerste reactie bij angst om te gaan vluchten. In een opgesloten stal gaat dat natuurlijk niet en kan dit voor extra stress zorgen. Dit kan voor impulsieve reacties leiden zoals steigeren, door de stal rennen en springen, flink briezen, bevriezen, agressief worden of niet meer eten. Het zijn tekenen van extreme stress waardoor je paard zichzelf kan blesseren of verwonden. Dit wil je natuurlijk voorkomen, maar hoe? Wij hebben 8 tips voor je op een rij gezet: 

8 tips bij vuurwerkangst 

  1. Blijf zelf rustig, negeer de knallen en raak niet in paniek. Wanneer paarden op stal staan wanneer er veel vuurwerk wordt afgestoken, kunnen ze dus niet vluchten. Je kunt er voor kiezen om je paard in een paddock of weiland te zetten met een goede en veilige omheining, zodat je paard ook echt kan “vluchten” bij angst. Het liefst zet je je paard buiten in “zijn” kudde, zodat hij in deze vertrouwde groep buiten is. Doe dit natuurlijk alleen als het vuurwerk niet te dichtbij is en het vertrouwd is om je paard buiten te laten. 
  2. Leg aan je buren uit dat vuurwerk voor paarden heel erg angstaanjagend is en vraag of ze er een rekening mee willen houden. 
  3. Probeer zo veel mogelijk het normale dagelijkse ritme aan te houden zodat er in de dagelijse dingen weinig anders is dan andere dagen. Paarden zijn gewoontedieren en houden van hun dagelijkse routine. Train je paard daarom gewoon of doe hem/haar nog even buiten. Misschien wel iets eerder dan normaal zodat je paard voor het ergste geknal weer veilig in de stal kan. 
  4. Het is het beste om je paard in de vertrouwde omgeving te houden, dus zijn eigen stal en met een bekende buurman/buurvrouw. Heb je het idee dat de paarden elkaars angst versterken, dan kun eventueel een rustig paard naast je angstige paard zetten. Dit moet uiteraard niet voor meer stress zorgen dan dat er al was. 
  5. Zorg dat er een dikke laag stro, vlas of zaagsel in de stal ligt zodat de kans kleiner is dat je paard zich blesseerd of verwond. 
  6. Doe 's avonds als het donker is de verlichting in de stal aan. Hierdoor heeft je paard minder last van het flitsende vuurwerk. 
  7. Zet een radio aan in de stal. Zo hoort je paard het vuurwerk iets minder goed. 
  8. Zorg voor wat extra ruwvoer zodat je paard voldoende afleiding heeft. Vlak voor 12 uur kun je hem nog even een extra portie geven of een lekkere bak vol slobber (of iets anders wat je paard erg lekker vindt) zodat er even wat extra afleiding op het moment dat het ergste geknal los gaat! 

Blijf je paard te alle tijden goed in de gaten houden. Wordt de angst te heftig? Neem dan weloverwogen keuzes! 

Extra ondersteuning

Is je paard echt een gevaar voor zichzelf en/of zijn omgeving? Dan kun je je paard helpen met een rustgevend supplement. Er zijn veel verschillende supplementen die je paard net dat beetje extra rust kunnen geven die er voor zorgen dat hij veilig deze heftige dag en nacht doorkomt. Er zijn supplementen waar je een aantal weken of dagen voorafgaand aan deze stressvolle dag mee moet beginnen zoals Puur CalmPuur Nervo of PrimeVal Stressless Ook kun je er voor kiezen om een extra rustgevend product te geven op Oudejaarsavond, zoals de PrimeVal Stressless Feromonen gel

Producten voor extra ondersteuning

Wat te doen bij extreme angst

Wanneer niks van bovenstaande tips je paard helpen en nog steeds ontzettend bang is voor het vuurwerk dan kun je overwegen om je paard tijdelijk te verhuizen naar een rustige omgeving. Op sommige plaatsen wordt er weinig tot geen vuurwerk afgestoken en is het voor de paarden dus een stuk prettiger. Deze korte verhuizing levert minder stress op dan het vuurwerk. Je kunt ook je dierenarts om advies vragen om ervoor te zorgen dat je paard de jaarwisseling zo comfortabel mogelijk doorkomt. 

Producten voor extra ondersteuning

Wat te doen als je hond of kat last heeft van vuurwerkstress?

Veel paardenmensen hebben ook vaak een hond en/of kat thuis. Voor deze dieren is het vaak nog spannender. Veel honden en katten hebben last van vuurwerkangst en zorgt de periode rondom Oud & Nieuw voor veel stress. Soms zorgt dit voor ongewenst gedrag of zelfs van huis weglopen. Natuurlijk wil je dit voorkomen en daarom hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet. 

6 tips voor vuurwerkangst bij je hond en kat

  1. Geef je hond of kat een vertrouwd plekje in huis. Vaak zoeken ze zelf een plekje waar ze zich veilig voelen. Wellicht kun je de mand of kleed hier tijdelijk naar toe verhuizen zodat het zo aangenaam mogelijk is. 
  2. Zorg dat ramen en deuren dicht zijn zodat er zo weinig mogelijk lawaai binnen komt. Doe 's avonds de gordijnen dicht en de lampen aan. Hierdoor heeft je hond of kat zo min mogelijk last van het geflits. 
  3. Heb je nog een jonge hond? Oefen nu dan alvast met het leren omgaan bij harde knallen. 
  4. Gedraag je niet anders dan normaal. Ga je hond of kat niet extra troosten of compleet negeren. Hoe normaler jij doet hoe eerder je dier zich realiseert dat het geen gevaar voor hem of haar is. 
  5. Geef een leuk (nieuw) speeltje zodat er wat extra afleiding is. 
  6. Laat je hond niet te laat uit op Oudjaarsavond, maar voordat het extreme geknal begint. Wellicht kun je smiddags een lekkere lange wandeling gaan maken zodat hij/zij 's avonds lekker moe is. Je kat kun je misschien 's avonds beter niet meer naar buiten laten. 

Naast deze tips kun je ook honden en katten ondersteunen met rustgevende supplementen. Ze kalmeren je huisdier en verminderen de stress en schrikreacties. 

Stress producten voor honden

Stressproducten voor katten

Meer weten?

Heb je nog vragen over dit onderwerp of wil je een persoonlijk advies? Neem dan gerust even contact met ons op, we helpen je graag! 

Delen: