Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Gastblog van PrimeVal: Voorkom een winterdip met vitamines en mineralen

winterdip

De winter is aangebroken. De weersomstandigheden veranderen en daarmee waarschijnlijk de voeding en verzorging van je paard ook. In het najaar verandert de samenstelling in het gras of komt je paard misschien meer op stal of in een paddock te staan. Dat betekent een grote verandering in het rantsoen en de dagelijkse beweging. Om te zorgen dat je paard toch voldoende voeding, vitamines en mineralen binnen krijgt kun je deze verandering opvangen met het geven van (meer) ruwvoer, krachtvoer en/of supplementen.

Het lichaam verbruikt meer energie

De behoeftes van je paard hangen af van de leeftijd, grootte, arbeid, het geslacht en karakter. Het paardenlichaam vraagt in de winter meer energie om zichzelf warm te houden. Daarnaast is de kans op kwaaltjes net als bij ons groter. Het is dus extra belangrijk dat je paard voldoende vitaminen en mineralen krijgt om fit en gezond te blijven. Zo blijft de weerstand op peil in deze vaak natte en koude periode van het jaar. Maar hoe doe je dat?

Geen gras, is minder Vitamine E

Is je paard over gegaan van het weiland naar de paddock of stal dan is het goed om vitamine E en Selenium aan te vullen. Dit haalt je paard normaal uit het verse gras in de wei en is belangrijk voor een goed immuunsysteem. Je zou dit kunnen doen met Primeval Vitality ESL. Dit supplement kun je dagelijks geven en is een goede ondersteuning met waardevolle voedingsstoffen voor de spieren van het sportpaard en de algehele gezondheid. De poeder helpt je paard om gezonde cellen en weefsels te onderhouden en draagt bij aan een goed immuunsysteem. Daarnaast is Vitamine E en Selenium goed voor de bescherming van cellen tegen oxidatieve stress en hebben ze een gunstige invloed op de bloedvaten.

Extra ondersteuning met Multivitamine

Voor het behouden van een goede weerstand heeft je paard voldoende vitaminen- en mineralen nodig. Hiervoor kun je Primeval Multivitamin geven zodat je een winterdipje voorkomt. Deze vloeibare complete multivitaminen supplement draagt bij aan de dagelijkse behoefte van vitaminen en mineralen. De juiste verhoudingen zorgen dat het lichaam optimaal kan blijven functioneren. Het heeft een positieve invloed op de gezondheid, weerstand en immuunsysteem van je paard. Deze olie is ook fijn als je paard ziek is geweest, weinig krachtvoer krijgt of veel lichamelijke inspanning moet verrichten.

Kijk naar je paard

Blijf te allen tijde goed naar je paard kijken hoe hij er uit ziet en hoe hij zich gedraagt. Hier kun je veel informatie uit halen over zijn toestand. Als je je paard goed kent weet je precies wanneer hij zich iets minder goed voelt. De vacht wordt misschien wat doffer, er is wat minder energie, hij valt af of de mest verandert. Het zijn tekenen dat je paard misschien een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen heeft. Een langdurig tekort kan grote gevolgen hebben voor de gezondheid van je paard en is daarmee makkelijker vatbaar voor ziektes.

Het is goed om de te korten van je paard aan te vullen met supplementen, maar zorg altijd dat je paard schoon drinkwater tot zijn beschikking heeft en voldoende goede kwaliteit ruwvoer krijgt. Houdt altijd de voorgeschreven dosering op de verpakking van het supplement aan voor het beste resultaat. Te veel aan bepaalde kruiden kan namelijk schadelijk zijn en te weinig zal niet het gewenste resultaat geven.

Daarnaast is beweging ook erg belangrijk voor je paard, want ook een gebrek aan beweging heeft invloed op de gezondheid. Staat je paard meer op stal, probeer hem dan op een andere manier toch wat extra beweging en afleiding te geven.

Vitamines en mineralen van PrimeVal

Delen: