Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Voorjaarsschoonmaak


Ziektes voorkomen
Het goed schoonhouden van de stal is onlosmakelijk verbonden met de preventie tegen ziekten, wormbesmetting en de beheersing van een vliegenplaag. In een schone, goed geventileerde stal zijn stofnesten en de ammoniakgeur tot een minimum beperkt, waardoor de kans op een aandoening van de luchtwegen wordt verkleind. Een schone, droge stalbodem kan bovendien problemen aan de hoeven, zoals bijvoorbeeld rotstraal, helpen voorkomen.
 

Grote schoonmaak
De grote schoonmaak van de stal speelt een belangrijke rol in de voorkoming van ziektes, wormbesmettingen, schimmels en natuurlijk in de strijd tegen de vliegen. Denk bij de grote stalschoonmaak ook aan voer- en watervoorziening, verlichting, ventilatie en ongediertebestrijding. Een schoonmaakplan:

  1. Mest de stal volledig en goed uit en veeg de resten op de grond weg met een bezem. Verwijder met een bezem alle spinnenwebben en stof bepaalde oppervlakten eventueel al af met een bezem of veger.

  2. Voor het beste resultaat, is het handig om gebruik te maken van een hogedrukspuit. Spuit eerst alles nat, zeep alles vervolgens in met een speciaal ontwikkeld reinigingsmiddel, zoals bijvoorbeeld Sectolin Stable Clean. Deze Stable Clean is biologisch afbreekbaar en niet-toxisch. Het verwijdert hardnekkig vuil en is geschikt voor vele materialen, daarnaast gaat de stal er weer fris van ruiken. Spuit alles daarna weer grondig af, zodat er geen zeepresten achterblijven.

  3. Zorg dat al het water goed weg kan en laat alles goed drogen. 

Als je besluit om de wanden na de poetsbeurt een likje verf te geven is het belangrijk dat je je vooraf goed laat informeren. Niet alle verf- en laksoorten zijn geschikt om te gebruiken in de buurt van je paard.
 
Een fijne, schone stal wordt niet alleen verkregen door daadwerkelijk schoonmaken, maar ook door optimale ventilatie. Ventilatie is erg belangrijk voor de gezondheid van het paard. Laat daarom de stal goed doorluchten en sluit het niet af. Zorg ervoor dat er altijd een raam of deur openstaat. Let er hierbij wel op dat het niet tocht.
 
Schoon houden
Om een goede schone stal te behouden is goed uitmesten belangrijk. Als je dagelijks de mestballen uit de stal haalt, staat je paard steeds in een schone droge stal. Veel paardeneigenaren mesten één keer per week grondig uit. De hele box/stand wordt dan leeggehaald en de bodem wordt schoongeveegd. Naast de schoonmaak van de bodem e.d. is het ook belangrijk om de voerbak en de drinkwatervoorziening schoon te houden. Verwijder regelmatig de voerresten en ontdoe de drinkbak van viezigheid. Tijdens het zomerseizoen kunt u vliegennesten voorkomen door de voer- en waterbak, hooiruif en de wanden en deuren van de stal 1-2x per week te vernevelen met Stalspray.

Delen: