Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Voedingstips voor onderweg

Goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is belangrijk om stress bij zowel jezelf als je paard te voorkomen. Ga ruim op tijd weg zodat je rustig kunt rijden omdat je alle tijd hebt en check van te voren het weerbericht. Zo kun je het reizen bij veel neerslag of wind proberen te voorkomen. Als je een lange reis voor de boeg hebt, maak je de lange reis minder zwaar als je paard van te voren zo uitgerust mogelijk is en onbeperkt heeft kunnen eten en drinken. Een lange reis kan een belasting zijn voor het spijsverteringsstelsel van je paard. Thuis heb je een uitgebalanceerd dieet en routine in je voerschema, onderweg is het moeilijk om deze routine vast te houden.

Tips voor een plezierige reis

  • Zorg voor een goede voorraad water en (ruw)voer. Zo ben je goed voorbereid als je pech of oponthoud krijgt. De kwaliteit van het ruwvoer is belangrijk, dit zorgt ook voor vocht.

  • Een paard kan onderweg wel 100 liter water per dag drinken. Zelfs nog meer als het heel warm is. Ook bij lage temperaturen is het belangrijk dat je paard voldoende vocht binnen krijgt. Daarom is het aan te raden om elke 4,5 uur water en voer aan te bieden.

  • Neem ook een goede voorraad (ruw)voer mee, liever teveel dan te weinig. Als je een flinke reis voor de boeg hebt is het fijn als je paard de hele reis hooi kan eten. Als een paard kauwt wordt er speeksel geproduceerd, wat het maagzuur neutraliseert en goed is voor de spijsvertering.

  • Ben je bang dat je paard al het ruwvoer heel snel opeet? Dan kan een slowfeeder hooinet een optie zijn. Zo heeft hij de hele dag de beschikking tot ruwvoer.

  • Zoals eerder gezegd is het aan te raden je eigen ruwvoer mee te nemen. Wanneer dit niet mogelijk is, probeer dan ruwvoer mee te nemen die zoveel mogelijk op het ruwvoer lijkt wat je paard normaal krijgt. Zo voorkom je verschillen in de spijsvertering van je paard.

  • Blijf altijd vers drinkwater aanbieden, ook als het lijkt dat je paard daar geen behoefte aan heeft. Als je paard slecht wil drinken kun je er appelsap aan toevoegen, sommige paarden drinken daar makkelijker door. Oefen af en toe thuis door je paard uit een emmer water te laten drinken. Neem ook je eigen emmers en water mee, je wilt niet dat je paard niet wil drinken omdat de emmer vreemd is of anders ruikt. Tip: laat je paard wennen aan andere emmers door ook thuis te wisselen in kleur en vorm.

  • Zorg ook dat je paard voldoende zouten binnen krijgt. Wanneer je paard zweet verliest hij niet alleen vocht, maar ook belangrijke voedingsstoffen zoals calcium, natrium, kalium en chloride. Een langdurig of regelmatig tekort aan deze stoffen verstoort de water- en elektrolytenbalans in het lichaam. De effecten hiervan zijn vaak pas op de lange termijn zichtbaar en uiten zich in algemene symptomen zoals minder werklust, vermindering van de prestaties en weinig huidelasticiteit. Elektrolyten-mixen zijn erop gericht om voedingstoffen die bij het zweten verloren zijn gegaan weer aan te vullen. Elektrolyten zorgen er tevens voor dat water wordt opgenomen. Als het natriumgehalte van het bloed namelijk te laag is, heeft het geven van alleen water geen zin; de nieren scheiden dit water weer uit. Elektrolyten-mixen bevatten zouten in een natuurlijke verhouding en zijn qua samenstelling gelijk aan de bloedvloeistof, waardoor ze direct door het lichaam worden opgenomen. Zouten in een zoutblok zijn ook belangrijk, maar zijn geen elektrolyten.Uiteraard is het belangrijk om stress te vermijden, bijvoorbeeld met het laden. Onderweg zorgt een goede ventilatie voor een plezierigere reis, evenals een voorzichtige chauffeur. De beste manier om stress te voorkomen is op een andere locatie hetzelfde voerschema als thuis aan te houden. 

 

Let op vocht/zout tekort

Ben je op je wedstrijd aangekomen? Het is belangrijk dat je paard de tijd heeft om zich te ontspannen, te wennen aan zijn nieuwe omgeving en te eten en drinken. Wees er daarnaast op bedacht of je paard genoeg vocht heeft binnengekregen. Toont hij lusteloos, met doffe ogen, een verminderde eetlust, geen ontlasting/mest of ander drinkgedrag? Dan kan het zijn dat je paard niet genoeg vocht binnen heeft gekregen.

Spijsvertering

Wanneer je regelmatig met je paard op pad bent kun je de spijsvertering van je paard extra ondersteunen. Prebiotica met daarin Saccharomycesyeasts, spijsverteringconditioners met bentoniet klei en andere ingrediënten geven de maag en darmen van je paard een extra bescherming.

Meer weten?

Wil je meer weten over dit onderwerp of wil je persoonlijk advies? Neem dan gerust even contact met ons op!
Heb je misschien zelf nog tips & tricks over voeding voor onderweg?

Praat mee en reageer via Facebook (ga naar Facebookpost

Delen: