Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Ontwikkeling van een veulen

Direct na de geboorte

Biest is de eerste melk die het veulen binnenkrijgt na zijn geboorte. Het bevat veel energie en antistoffen die belangrijk zijn voor een goede weerstand. Deze antistoffen beschermen het veulen tegen verschillende ziektes waar zijn moeder mee in aanraking is geweest. Het is belangrijk dat een pasgeboren veulen binnen enkele uren na de geboorte biest drinkt, omdat de antistoffen alleen binnen de eerste 24 uur volledig en onveranderd door het lichaam kunnen worden opgenomen. Een veulen kan in de eerste weken na de geboorte zelf nog geen antistoffen aanmaken en is hiervoor dus volledig afhankelijk van de biest. Na een paar dagen verandert de biest langzaam in “gewone” melk. 

Soepel bewegingsapparaat

Het eerste levensjaar van het veulen is van doorslaggevend belang voor de ontwikkeling van onder andere het kraakbeen- en het peesweefsel. Na het eerste jaar verandert hierin feitelijk niets meer. Het skelet van een pasgeboren veulen bestaat uit relatief veel kraakbeen. In het eerste levensjaar wordt dit omgezet in sterk en hard botweefsel. Stoornissen in dit 'verbenings'proces kunnen leiden tot beschadigingen aan de gewrichten (OC of OCD).  Voorwaarden voor een goede ontwikkeling van het bewegingsapparaat zijn onder andere erfelijke aanleg, voldoende weidegang, een gelijkmatige groei en een goed uitgebalanceerde voeding. 

Voeding

De voeding tijdens de dracht en het eerste levensjaar van een paard is van groot belang voor het ontstaan én voorkomen van OC(D). Hierbij gaat het kort samengevat waarschijnlijk om: een overdaad aan calcium, een tekort aan koper, een tekort aan magnesium en een overdaad aan energie, waardoor het veulen een groeispurt krijgt. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat het veulen genoeg goede stoffen binnenkrijgt, maar niet teveel energie en calcium. Dit kan door middel van het geven van een (mineralen)supplement. Daarnaast is voldoende beweging erg belangrijk. NAF Opfok Supplement of Pavo Podo Care zijn supplementen die een veulen de juiste ondersteuning geven. 

Onbeperkt ruwvoer zorgt ervoor dat een veulen zich minder snel verveelt, minder stress heeft en zorgt daarnaast voor een goede ontwikkeling van de darmen. Deze ontwikkeling wordt gestimuleerd als het veulen voldoende ruwvoer binnen krijgt. 

Veulens en opgroeiende paarden met een mogelijke erfelijke aanleg voor gewrichtsproblemen kunnen ook zeker baat hebben bij voedingsstoffen die gezonde gewrichten ondersteunen, zoals MSM Zwavel,of MSM Zwavel gecombineerd met chondroitine en glucosamine.

Meer weten?

Wil je meer weten over goede voeding voor een veulen of wil je persoonlijk advies? Neem dan gerust contact met ons op!

Zou je anderen willen helpen door je eigen ervaringen op dit gebied te delen? Laat dan een berichtje achter op onze Facebookpagina :)

Delen: