Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Verdikte speekselklieren

Verdikte speekselklieren bij paarden

Zelfs de wangen zijn gedeeltelijk wat dikker dan normaal. De bulten zijn vrij stevig, niet pijnlijk en het paard lijkt verder nergens last van te hebben, maar je bent toch wel behoorlijk geschrokken…
 
Verdikking achter de kaken
Heel wat paardeneigenaren zullen eens te maken hebben gehad met dit fenomeen of op z’n minst er een keer van hebben gehoord. De verdikking achter de kaken wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door het opzwellen van de speekselklier (glandula parotis) die daar ligt. Een andere meer zeldzame mogelijkheid is een overvulling van de luchtzakken, die onder de speekselklieren liggen. De luchtzakken zijn verwijdingen van de buis van Eustachius, welke tussen het middenoor en de keel ligt. Bij een overvulling is de zwelling zacht en klinkt hol als erop geklopt wordt. In verreweg de meeste gevallen is er daarnaast ook sprake van een luchtweginfectie.
 
Droes
Naast de speekselklieren en luchtzakken moet er bij zwelling in het keelgebied ook altijd rekening worden gehouden met droes. Als het paard ziek overkomt en de zwelling binnen enkele uren niet afneemt is het daarom belangrijk de dierenarts om advies te vragen.
 
Oorzaak verdikte speekselklieren
Over de oorzaak van verdikte speekselklieren zijn de meningen erg verdeeld. Volgens sommigen is het te wijden aan een allergische reactie op bepaalde bestanddelen van het gras, op sommige plantjes uit de weide of op andere onderdelen van het rantsoen. Anderen zeggen dat het komt door het langdurig naar beneden staan met het hoofd en tot slot is er nog de theorie dat een overproductie van speeksel de veroorzaker is van de verdikking. Dit laatste zou met name het geval zijn als er weinig gras in de weide staat. De precieze oorzaak is dus niet bekend, maar wanneer het paard weer op stal staat trekt de verdikking gewoonlijk uit zichzelf binnen enkele uren weg. 

Delen: