Kiyoh 9.1

Hoe kun je een senior ondersteunen?

Ondersteunen van een senior paard

Wat verandert er?

Met het ouder worden verandert de behoefte aan bepaalde belangrijke vitaminen en mineralen van een paard. Een goed uitgebalanceerd rantsoen is een belangrijke voorwaarde om ook in de toekomst gezond te blijven. Als je paard een gezonde uitstraling heeft, zich goed voelt en voldoende eet, kun je ervan uitgaan dat het voer voldoende voedingsstoffen biedt.
 

Minder goede spijsvertering

Een ouder wordend paard kan soms een wat minder fitte uitstraling hebben, wat langer doen over de verharing en wat sneller moe zijn. Eén van de meest voorkomende oorzaken hiervan is een minder goed functionerende spijsvertering. Bij het ouder worden kan de opname-capaciteit van eiwitten, kalk, fosfor en bepaalde B-vitaminen verminderen. Deze mineralen spelen een rol bij het behoud van sterke botten en bij de werking van spieren. Oudere paarden hebben daarom vaak baat bij een aanvulling van vitaminen en mineralen, aminozuren, probiotica, gist en enzymen. Bovendien is het juist bij oudere paarden belangrijk dat ze kruiden krijgen die de spijsvertering stimuleren. 
Voor het behoud van een goede spijsvertering, goede bloedsomloop en een optimale weerstand, kun je het rantsoen aanvullen met appel azijn of kruiden zoals foenegriek, paardenbloem, kleefkruid, brandnetel, mint, zeewier en tijm of door het geven van Paardendrogist Optima Forma. Dit is een rijk vitaminen- en mineralensupplement met krachtige prebiotica gericht op de optimalisering van de spijsvertering. Het draagt bij aan een betere opname van voedingsstoffen uit het voer en is zeer geschikt om preventief in te zetten voor processen die jouw senior veel energie kosten zoals bijvoorbeeld de verharing.

Valt je oude paard ineens erg af, dan is het verstandig om een dierenarts in te schakelen en eventueel een bloed- en /of mestonderzoek te doen. Daarnaast is het verstandig om regelmatig de tanden van je paard na te laten kijken. Gebitsproblemen zijn een veelvoorkomend probleem bij senioren.

Kan je paard nog goed kauwen, maar is hij wat te dun? Zet hem dan zoveel mogelijk op de wei, in vers gras zitten hogere energie- en eiwitgehaltes dan in ruwvoer. Heb je deze mogelijkheid niet dan is het van belang dat je paard onbeperk ruwvoer van goede kwaliteit krijgt.


Paarden die minder goed hun ruwvoer kunnen kauwen, nemen minder goed Vitamine B en K op. Verstandig dus om ook deze aan je paard te geven. Vitamine C is een stof die oudere paarden goed kunnen gebruiken in de voeding. Een paard maakt zelf vitamine C aan in het lichaam, wanneer hij ouder wordt gaat dat een stuk minder makkelijk omdat de lever minder goed functioneert. Daarom is het goed deze via de voeding aan te bieden.

Vitalbix Nutrimash is ook geschikt om aan oudere paarden en paarden met ondergewicht te geven. Het is een vezelrijke, graanvrije slobber met een hoog aandeel prebiotische vezels, stimuleert een gezonde darmflora en ondersteunt het immuunsysteem.

Ondersteunende producten

Terugval in conditie

Veel oudere paarden vallen in het vroege voorjaar en in het najaar wat terug in conditie. Dit uit zich onder andere in minder werklust, vatbaarheid voor infecties, slecht verharen of een doffe vacht. Juist dan is het belangrijk om de weerstand en conditie van je paard te ondersteunen. Vaak komt de terugval voort uit een kleine verstoring van het evenwicht in de darmflora. Door in deze periodes gedurende een maand NAF Opkikker Senior of Paardendrogist Optima Forma bij te voeren ondersteun je het lichaam op een natuurlijk en effectieve wijze om in een goed conditie te blijven. Als je paard regelmatig in conditie terugvalt is het verstandig om na een maand NAF Opkikker Senior over te gaan op de dagelijkse aanvulling van NAF Veteranen Supplement

Vitale spieren en gewrichten

De spierkracht van het ouder wordende paard wordt minder, het spiervolume neemt af en de gewrichten krijgen met slijtage te maken. Het paard is daardoor vaak 'startstijf'. Paarden die moeite hebben om op gang te komen, wat stijf en stram worden, artrose hebben en/of last hebben van vochtophoping kunnen erg gebaat zijn bij producten die de bloedsomloop stimuleren. Een goede doorbloeding is immers een absolute voorwaarde voor een goede aanvoer van voedingsstoffen en, nog belangrijker, een goede afvoer van lichamelijke afvalstoffen. Voldoende beweging (bij voorkeur dagelijks een aantal uren weidegang) is hiervoor een eerste vereiste. Helaas is dat, zeker in de herfst en wintermaanden, niet altijd mogelijk. Bovendien is het bij ouder wordende paarden niet altijd voldoende. Hoewel natuurlijke beweging niet door kruiden of voedingsstoffen kan worden vervangen, zijn er wel een aantal voertoevoegingen die kunnen bijdragen aan een betere doorbloeding van de benen en het behoud van gezonde gewrichten. Een hele lekkere, voordelige en gezonde aanvulling met een gunstige invloed op de bloedsomloop is Paardendrogist Souplesse Mix, eventueel in combinatie met Paardendrogist Omega Olie. Oudere paarden reageren vaak ook heel goed op Paardendrogist Devil's Support. Dit supplement is op basis van gemalen Duivelsklauwwortel, wat bekend staat om zijn verlichtende werking bij lichte gewrichtspijn. Hierdoor wordt het veel gebruikt bij oudere paarden die extra ondersteuning kunnen gebruiken aan de gewrichten zodat ze op een prettiger
wijze van hun oude dag kunnen genieten. 

Ondersteunende producten

Alle producten voor senioren

De Paardendrogist heeft een groot assortiment producten speciaal om jouw senior optimaal te ondersteunen. Kom je er niet helemaal uit wat nu het meest geschikt is voor jouw paard of wil je graag een persoonlijk advies? Neem dan contact op met onze klantenservice. We helpen je graag!

Bekijk hier alle producten voor senioren.

Delen: