Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Schurft

Schurft bij paarden


Meestal bij paarden met veel behang
Alhoewel er drie soorten schurftmijten zijn die bij paarden kunnen voorkomen, komt de schurftmijt met de naam Chorioptes equi het meeste voor. Schurft veroorzaakt door deze schurftmijt ziet men vaak aan de onderbenen van paarden met veel behang (bijvoorbeeld bij Friese Paarden en Belgische Trekpaarden) en dan met name aan de achterbenen. Het wordt daarom vaak beenschurft genoemd.
 
Snelle behandeling is noodzakelijk
In de beginfase van schurft zijn er korsten en schilfers aan de benen zichtbaar waarbij de dieren onrust en jeuk vertonen en frequent gaan stampen en schuren met de benen. De meeste symptomen van beenschurft zien we in de winter. Besmetting vindt plaats door direct contact van dieren onderling of via zadels, dekens of borstels. Wanneer schurft niet snel genoeg behandeld wordt, kan dit leiden tot een ernstige huidaandoening waarbij sterke verdikking en verhoorning van de huid optreedt (zogenaamde ziltpoten). Ook bij het ontstaan van mok speelt o.a. de Chorioptes schurftmijt een rol. De diagnose van schurft wordt gesteld aan de hand van de voorgeschiedenis, het ras, de symptomen en vooral aan de hand van microscopisch onderzoek van een huidafkrabsel van de aangetaste huiddelen.

Hoe schurft behandelen?
Schurft kan je behandelen door het beenbehang van je paard weg te scheren en de korsten te verwijderen, want schurftmijten houden van een ‘’beschutte omgeving’’. Daarnaast is het belangrijk je paard goed te wassen met een antiparasitair middel (verkrijgbaar bij de dierenarts). Het wassen van het gehele paard moet herhaald worden na drie, vijf en tien dagen om de schurftmijten die nog uit de eitjes vrijkomen ook te doden. Wees er op alert dat antiparasitaire middelen giftig zijn voor mens en dier, dus zorg ervoor dat de middelen niet in het drinkwater of op voer voor de paarden terecht komen. Bij het wassen van je paard is het dan ook aan te raden plastic handschoenen te dragen.
 
Paardendrogist Anti-Parasiet
Je kan de behandeling van de dierenarts ondersteunen door het voer aan te vullen met weerstandsondersteunende kruiden, zoals knoflook. Maar ook onze Paardendrogist Anti-Parasiet is een mooi product om te ondersteunen in de behandeling.

Delen: