Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Hoe je jouw paard en jezelf wapent tegen de eikenprocessierups

Paarden en de eikenprocessierups

Toename van de eikenprocessierups 
Overal in de media verschijnen alarmerende berichten en foto’s van de gevolgen van de enorme toename van deze voor ons schadelijke soort rups die komt uit de eitjes van de nachtvlinder. In bijna iedere eik vind je straks wel een aantal ‘zakken’ gevuld met harige beestjes, meestal aan de zonzijde van de boom en over het algemeen dichtbij of op de stam.

Wapenen tegen de eikenprocessierups
Moeten wij ons gaan wapenen tegen dit beestje? Ja, eigenlijk wel. Deze soort verhaart letterlijk een paar maal voordat het een vlinder wordt. En in de ‘brandharen’ die hij de lucht in stuurt, zit het gevaar. Ze ‘branden’ letterlijk op in je huid, blijven plakken (ook op je kleding) en mocht je er iets van in je ogen of mond krijgen is zelfs een doktersbezoek noodzakelijk.

Eikenprocessierups en dieren
Voor honden en paarden betekenen ze zeker gevaar. Let met je hond extra goed op dat hij/zij niet in een nest hapt die bijvoorbeeld op de grond is gevallen. Bij zowel honden als paarden nestelen de brandharen zich in de vacht en werken zich met weerhaakjes in de huid. Dit geeft zowel bij mensen als bij dieren een branderig gevoel waarna er irritatieplekken onstaan. In de slijmvliezen van de bek van de hond of de mond van een paard geeft dit brandblaren met alle gevolgen van dien, want de haartjes laten zich niet gemakkelijk verwijderen.

Hoe kan je jouw paard beschermen?
Voorkom contact met de rups, zowel voor jezelf als voor je dieren. Paarden bij voorkeur niet onder eikenbomen laten grazen, omdat de haartjes op het gras aanwezig kunnen zijn. Dat wordt dus draadjes spannen! Hou ook rekening met de wind, die kan de haartjes nog wat verder van de bomen blazen. Daarnaast moet je extra alert zijn op hoe je paard zich gedraagt. Heeft je paard eigenlijk nooit veel kriebel en schuurt hij nu wel? Check zijn huid en houd hem extra in de gaten. Ook je paard ervaart het branderige gevoel. Kwijlt je paard of wilt hij/zij niet eten? Check z’n mond. Misschien heeft hij ze binnen gekregen en heeft hij blaren. In dit geval, vraag de dierenarts om advies.

Wat kan je zelf doen? 
Allereerst; voer, werk en rij niet onder eikenbomen door. Vermijd contact met de rupsen en hun nesten. Moet je echt in de buurt van eikenbomen zijn? Bescherm jezelf met bedekkende kleding die je vervolgens op minimaal 60 graden in de wasmachine wast. Dit geldt natuurlijk ook voor de (eczeem) dekens van je paard.

Heb jij of je paard toch last van huidirritaties?
Allereerst verwijder alle haartjes door middel van plakband of een plakroller. De irritatie lijkt een beetje op muggenbeetjes, maar dan veel bij elkaar. Heb je voortdurend de neiging om te krabben? Aloë Vera Pure Gel, bij ons verkrijgbaar onder merknaam Klambu Horsecare met 95% vers Aloë sap, verlicht, verkoelt en verzacht direct en wordt op dit moment overal beschouwd als het best werkende middel tegen de huidirritaties als gevolg van de eikenprocessierups.

Klambu Horsecare 
Bij ons verkrijgbaar in 250 en 500 ml flacon. In eerste instantie ontwikkeld voor de behandeling van paarden, maar ook heel goed te gebruiken op jezelf.  

Delen: