Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Ongerust over suiker


Zouden paarden suiker in het wild eten?
Het paard is een herbivoor en is geëvolueerd om een vezelrijk dieet te eten dat bestaat uit een verscheidenheid aan planten en dat 16-18 uur per dag eet. In bepaalde periodes van het jaar zou deze vegetatie echter een hoog suikergehalte bevatten – in de vorm van sucrose - evenals de vezels die essentieel zijn voor de gezondheid van de darmen van het paard. Als gevolg van de evolutie is het spijsverteringssysteem van het paard ontworpen om suiker als een bestanddeel van het voer te kunnen verwerken zolang het wordt afgebroken en verteerd in de dunne darm. Dit gebeurt wanneer de opname van suiker weinig en vaak gebeuren, d.w.z. druppel gevoed, bijvoorbeeld wanneer het paard over een periode van 16 - 18 uur weidt.

Kunnen we suiker voor onze paarden vermijden?
In een woord NEE! Aangezien gras het grootste deel van de voeding van de meeste paarden moet zijn, is het volledig onmogelijk om suiker te vermijden. Paarden zijn ontworpen om suiker te kunnen verteren en suikervrije feeds zijn vrijwel onmogelijk te vinden omdat de meeste grondstoffen op basis van planten zijn en daarom bevatten ze allemaal een bepaald niveau aan natuurlijke suiker.

Is dit een probleem voor onze paarden?
Bij gezonde, uitgeoefende paarden mag suiker geen probleem veroorzaken, maar er zijn ongetwijfeld enkele paarden en pony's die een laag suiker (geen suikervrij) dieet nodig hebben, met name die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid of lijden aan de ziekte van Cushing of EMS.
Voor die paarden die een dieet met weinig suiker nodig hebben, is het nog belangrijker om ervoor te zorgen dat ze de vitamines en mineralen krijgen die essentieel zijn voor een uitgebalanceerd dieet, zonder de onnodige extra calorieën die een krachtvoer kan bieden.

Dus wat weten we eigenlijk?
Veel eigenaren begrijpen nu dat ruwvoer de grootste bron van suiker in het dieet van hun paard is, maar het beoordelen van de hoeveelheid suiker in het krachtvoer kan moeilijker zijn. Als we ons zorgen maken over suiker, dan kijken we vaak naar het etiket en richten ons op het percentage suiker in het voer, maar zonder rekening te houden met de voedingssnelheid heeft het percentage opname weinig zin.

In de onderstaande tabel bekijken we waarom het belangrijk is om rekening te houden met deze voedingssnelheden bij het bekijken van de suikerniveaus; het hoogste percentage suikergehalte draagt niet altijd de meeste suiker bij aan het dieet wanneer het correct wordt gevoerd!
 

Horslyx

Cool Mix

Volledig vezelrijk voer met weinig suiker

Hooi

33% suiker
Te verwaarlozen hoeveelheid zetmeel

Gem. 8% suiker
Gem. 20% zetmeel

Gem.  5% suiker
Gem. 3% zetmeel

Gem. 10% suiker
Te verwaarlozen hoeveelheid zetmeel

Volledige voeding 500kg paard 250g per dag =
82.5g suiker en een te verwaarlozen hoeveelheid zetmeel per dag

Volledige voeding 500kg paard 3kg per dag =
240g suiker en 600g zetmeel per dag

Volledige voeding 500kg paard 2.5kg per dag =
125g suiker en 75g zetmeel per dag

Volledige voeding 500kg paard  10kg (DM) per dag =
1000g suiker en een te verwaarlozen hoeveelheid zetmeel per dag



Uit deze informatie blijkt dat Horslyx het hoogste suikerpercentage heeft van 33%, maar het heeft de laagste voedingssnelheid van 250g. Dit betekent dat het slechts 82,5 g suiker zou bijdragen aan het dieet van een paard van 500 kg. Het volledige vezelvoeder met laag suikergehalte (zoals aanbevolen voor paardachtigen met hoefbevangenheid) heeft een zeer laag suikergehalte van 5%, maar als het gevoerd wordt met de aanbevolen snelheid van 2,5 kg voor een paard van 500 kg, draagt het 125 g suiker bij aan het dieet. Beide producten zijn ontworpen om weinig en vaak te worden gevoed; Horslyx door af en toe te likken gedurende de dag en het lage suiker complete veevoeder door verschillende emmervoeders en op deze manier moet de suiker worden verteerd in de dunne darm gedurende een periode van 24 uur zoals de natuur het bedoeld heeft.
 
Wat betekent dit?
Horslyx wordt vaak gezien als een hoog suikerproduct, maar in werkelijkheid, wanneer de aanbevolen innames worden gevolgd, is het relatief laag in vergelijking met andere voerproducten.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van een Horslyx Balancer voor een paard van 500 kg, levert minder suiker op dan 1 kg hooi!
Vergeet niet dat Horslyx een balancer is die specifiek is ontworpen om de tekortkomingen in ruwvoer en beweiding in evenwicht te brengen. Horslyx Balancers plus ruwvoer resulteert in een uitgebalanceerd dieet dat alle voedingsstoffen en voldoende energie biedt voor veel paarden en pony's.

Voor paarden met een hogere energiebehoefte dan Horslyx Balancers samen met ruwvoer, kunnen de likstenen, naast op granen gebaseerd voer, worden gebruikt als aanvulling op vitamines, mineralen en sporenelementen, als vervelingsbreker en om stabiele stress te verlichten.
Mits correct geïntroduceerd en gevoerd, bieden Horslyx Balancers een veilige methode om ervoor te zorgen dat alle paarden en pony's, ook die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid of overgewicht, de noodzakelijke voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben.

Dus wat hebben we geleerd?

  • Suiker is een natuurlijk onderdeel van het dieet van paarden en paarden zijn zeer efficiënt in het verteren ervan, zolang de innames maar gedoseerd zijn. 

  • Gras is het grootste deel van het dieet van het paard en bevat meestal 20% suiker in de droge stof (DS).

  • Het is belangrijk om voedingssnelheden in aanmerking te nemen wanneer u kijkt naar het percentage suikergehalte. Het hoogste percentage suikergehalte draagt niet altijd de meeste suiker bij aan het dieet wanneer het correct wordt gevoerd! 

  • Wanneer correct geïntroduceerd en gevoerd, biedt Horslyx Balancers een veilige methode om ervoor te zorgen dat alle paarden en pony's, inclusief die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid of overgewicht, de noodzakelijke voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben. Bedenk dat als we het voederrantsoen beperken, we het niet aanbevelen om Horslyx onbeperkt toegankelijk te maken, omdat een hongerig paard Horslyx Balancer waarschijnlijk sneller en te veel consumeert.


Ga voor meer informatie over Horslyx Balancers naar www.horslyx.com/nl


Delen: