Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Najaarsrisico’s door eikels en de esdoorn

risico van eikenbomen en esdoorns

Wanneer een paard teveel eikels eet, kan dit een vergiftiging tot gevolg hebben. De zaden van de esdoorn zijn ook gevaarlijk voor paarden. Als een paard hier teveel van eet, kan de dodelijke spierziekte Atypische Myopathie optreden.

Groene blaadjes en onrijpe eikels

De herfst staat bekend om de prachtige goudgeel gekleurde bladeren die van de bomen vallen. Naast bladeren vallen ook eikels in de herfst van de boom. Wanneer er veel eikenbomen langs de weide of paddock van je paard staan, is het belangrijk dat je goed in de gaten houdt of deze eikels binnen het bereik van je paard vallen. Eikels bevatten de giftige stof tannine. Jonge groene eikenblaadjes en onrijpe groene eikels vormen het grootste risico, omdat hier het meeste tannine in zit. Deze kunnen door bijvoorbeeld een voor- of najaarsstorm in de wei van je paard belanden. Daarom is het risico op een eikelvergiftiging ook in het voorjaar aanwezig! Oude en bruine eikels zijn minder gevaarlijk omdat hier minder tannine in zit. De rode eik bevat een gemiddelde hoeveelheid giftige stoffen en de witte eik bevat de minste hoeveelheid tannine.

Vergiftiging door teveel eikels

Paarden die teveel eikels eten, kunnen ziek worden en een eikelvergiftiging oplopen. Dit heeft soms de dood tot gevolg. Als een paard vergiftigd is, laat hij ziekteverschijnselen zien zoals een aangetaste maagdarmwand met maagzweren, verstoppingen in het maag-darmkanaal en bloedarmoede als gevolg. Heb je het vermoeden dat je paard dol is op eikels? Let dan goed op! Als je paard eikels heeft ontdekt kan dit al snel een risico vormen doordat je paard flink op eikeljacht gaat. De zwarte eik is de gevaarlijkste onder de eiken.

Hoe herken je een paard met een eikelvergiftiging?

Een paard met een eikelvergiftiging heeft vaak een verminderde eetlust, koliekverschijnselen, is heel suf en heeft koffiekleurige urine. Door de maagdarmontsteking kan een paard ook gevoelig zijn op zijn buik, bijvoorbeeld met poetsen en aansingelen.

Atypische Myopathie

Wanneer paarden teveel esdoornzaden binnenkrijgen kan de dodelijke spierziekte Atypische Myopathie ontstaan. De gewone esdoorn heeft de stof Hypolglycin A in zich, wat de oorzaak van vergiftiging is. In het najaar vallen de giftige bladeren en zaden van de boom. Wanneer deze bladeren en zaden in de wei van paarden vallen is de kans groot dat de paarden dit opeten. Houd daarom goed in de gaten of je paard esdoornbladeren- of zaden binnen bereik heeft en voorkom dat je paard dit binnenkrijgt. Je herkent de zaden van een esdoorn makkelijk, deze zitten in een omhulsel in de vorm van een propellor.

Hoe herken je een paard met Atypische Myopathie?

Een paard met deze spierziekte laat direct ziekteverschijnselen zien welke al gauw erger worden. Zo kunnen de symptomen van Atypische Myopathie een paard binnen 24 uur fataal worden. Stijve- of zwakke spieren, spieren die trillen, flink zweten en onderkoeling zijn enkele symptomen waar je deze spierziekte aan kunt herkennen. Daarnaast gaan paarden vaak liggen en kunnen ze daarna niet meer opstaan. Door de stijve spieren gaat bewegen ook lastig of lukt dit soms niet meer. De hartslag is hoger en het paard krijgt moeite met ademhalen en doet dit ook versnelt. Atypische Myopathie zorgt voor de afbraak van spieren, waardoor de urine van paarden erg donker wordt.

Heb je nog vragen over dit onderwerp of wil je een persoonlijk advies? Neem dan gerust even contact met ons op, we helpen je graag! 

 

 

Delen: