Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Mok bij paarden

Mok bij paarden

Mok bij paarden

Veel paardeneigenaren kampen met het “mok probleem” en zijn soms radeloos over wat ze er tegen moeten doen. Wassen, insmeren, drainage, scheren etc. Alles wordt geprobeerd om het paard van deze nare (soms ook pijnlijke) aandoening af te helpen. Maar wat is mok en vooral: hoe kan je het verhelpen en zelfs voorkomen? 


Wat is mok?

Mok is eigenlijk een verzamelnaam voor huidirritaties die in de kootholte zitten. Een ontsteking in de kootholte, met korstjes en/of natte plekjes wordt ook vaak mok genoemd. Indien de plekjes hogerop het been zitten dan wordt dit rasp genoemd.

Oorzaken mok uitwendig

Een paard kan door verschillende uitwendige oorzaken mok krijgen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Natte, vieze bodembedekking (stal, paddock, weide)

  • Insectenbeet

  • Zonnebrand

  • Aanraking met giftige planten

  • Schimmelinfecties

  • Schurftmijten


Vooral paarden die lang in een natte omgeving staan, waarbij de vacht en huid dus niet de kans hebben om te drogen lopen een grotere kans op mok. De huid wordt week, waardoor bacteriën de kans krijgen om binnen te dringen. Maar ook de zon, giftige planten of schimmel kunnen de huid aantasten waardoor mok ontstaat.

Oorzaken mok inwendig

Mok ontstaat niet alleen maar door natte en vieze leefomstandigheden van het paard. Een paard dat altijd droog staat, geen lichamelijke ongemakken lijkt te hebben en bijvoorbeeld niet in aanraking komt met giftige planten kan ook mok krijgen. Mok kan ook getriggerd worden door iets van binnen uit. Een verminderde weerstand, ziekte of misschien zelfs wel medicijngebruik kunnen mok veroorzaken. Afvalstoffen die in het lichaam ontstaan door bijvoorbeeld een ziekte kunnen zich verzamelen in de benen. Deze afvalstoffen zijn dan lastig af te voeren door het paard en zoeken een andere uitweg via de weg van de minste weerstand: de kootholtes.

Risicogroepen

Paarden met sokken, zoals Tinkers en Friezen, staan er om bekend dat ze sneller mok krijgen. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de sokken. De sokken houden de huid droog, maar zodra vocht is doorgedrongen tot de huid blijft de huid lang nat. Ook is het warm tussen de haren van de sok, waardoor bacteriën zich gemakkelijk ontwikkelen. Maar ook witte voetjes en paarden met een roze huid lijken gevoeliger voor mok, vaak betreft het dan mok door zonnebrand.

Olifantsbeen

Langdurige mok kan leiden tot ontstekingen in de lymfevaten doordat bacteriën naar binnen dringen. Bacteriën zorgen voor een bloedvergiftiging en opgezette benen doordat het vocht niet gemakkelijk afgevoerd kan worden. Zo’n dik been wordt ook wel Einschuss of in chronische gevallen een Olifantsbeen genoemd.

Behandeling van mok

Behandeling van mok is het gemakkelijkste als er bekend is wat de oorzaak is van mok. De oorzaak dient dan weggenomen te worden (als dit mogelijk is), waardoor herstel van de huid voorspoediger gaat. Het is sowieso af te raden om eventuele korstjes los te krabben of te weken. Onder de korstjes is de huid bezig met herstellen, als dit proces gestoord wordt door het verwijderen zal het langer duren voordat de huid echt genezen is.

blog_afbeelding_5_


Probeer mokplekjes zo droog mogelijk te houden. Het insmeren van de mokplekjes met bijvoorbeeld Paardendrogist Kootholtezalf. Dit ondersteunt de gevoelige huid en zorgt voor een beschermend laagje. Zinkzwavel Pasta van Puur helpt de huid te genezen en laat de plekjes wat uitdrogen. Natuurlijk zijn er ook andere mokcreme’s die kunnen bijdragen aan het herstel. Er is niet één wonderzalfje dat het probleem oplost. De ene crème zal wel werken bij je paard en de andere helaas niet. Paarden met een roze huid en/of witte voetjes hebben veel baat bij het insmeren met zonnebrandcrème.
 
Mok kan je ook van binnenuit behandelen, zo is er Puur Sulphur, dit zijn druppels die de huid helpen herstellen. Maar net zoals bij de crème geldt: probeer welk middel werkt voor jouw paard.
 
Voor paarden met sokken is het soms nodig om de sokken af te scheren om de mok goed te behandelen. Maar vergeet niet dat deze sokken ook juist de kootholte beschermen tegen invloeden van buitenaf. Het preventief afscheren van sokken is dan ook niet noodzakelijk.

Hoe mok te voorkomen?

Helaas is mok niet altijd te voorkomen, helemaal niet als er niet bekend is wat de oorzaak is. Maar er zijn natuurlijk altijd een paar richtlijnen die kunnen bijdragen aan het verkleinen van de kans op mok:

  • Voorkom dat je paard in natte, modderige omstandigheden staat.

  • Was de benen van je paard niet te vaak of zorg er anders voor dat je deze goed droogt.

  • Controleer regelmatig de kootholtes van je paard op wondjes en behandel deze direct.

  • Vermijd giftige planten in je weide.

  • Smeer zonnebrandcrème op kootholtes tegen zonnebrand

  • Een drainage kuur kan helpen eventuele afvalstoffen uit het lichaam te halen.

Advies nodig?

Heb je nog vragen over dit onderwerp of wil je een persoonlijk advies? Neem dan gerust even contact met ons op, we helpen je graag! 

Gerelateerde producten bij mok

Kopie_van_Kopie_van_Zonder_titel_18_

Delen: