De Paardendrogist maakt gebruik van cookies. Dit doen we om onze site persoonlijk en gebruiksvriendelijker te maken. Als je verder gaat accepteer je onze algemene voorwaarden en cookies.

Ja, ik ga akkoord

Wil je een betere weergave?
Draai je apparaat dan een kwartslag

Meer natuur voor je paard

Paard en Plant: Sietske Metz18 dec 2017


Paarden eten meer dan gras alleen. Wij geven ze worteltjes en krachtvoer, maar is dat wel echt wat ze nodig hebben? De paarden die in het wild of in onze natuurgebieden leven, knabbelen graag van bladeren, takken en schors.

Soms omdat er niets anders te eten is, zoals in de herfst en wintermaanden. Dan worden van bomen en struiken de zachte takken en de bast gegeten en net na de winter zijn het de zwellende  voorjaarsknoppen die geliefd zijn. Wanneer de hoeveelheid vers gras afneemt is er namelijk een grotere  behoefte naar vezelrijk materiaal en daarin spelen bomen en struiken een belangrijke rol.
 
Paarden voelen aan wat ze nodig hebben
Die nieuw uitgelopen voorjaarsblaadjes zijn een gezonde delicatesse voor paarden, ze zitten namelijk boordevol mineralen en daar doet menig paard grote moeite voor om er bij te kunnen. Ze voelen van nature aan dat ze die mineralen nodig hebben. En het rekken en strekken dat ze ervoor moeten doen is meteen gezonde bewegingsvariatie. Als in de zomermaanden de weides vol staan met groen en sappig gras is de behoefte naar takken en blaadjes veel minder.
 
Paarden van tegenwoordig hoeven niet meer te zoeken
Onze rijpaarden leven een ander leven, ze  kunnen niet rondtrekken op zoek naar datgene wat ze zouden willen eten. Wij beperken ze daardoor in hun behoefte naar meer variatie, mineralen en vezels. De simpele reden is dat we nou eenmaal gebonden zijn aan een bepaald stuk land wat we bezitten of waar we ons paard kunnen neerzetten.  Onze paarden hebben niet meer de noodzaak om actief op zoek te gaan naar voedsel, wij zorgen er immers voor dat het ze aan niets ontbreekt. Daar zijn de wortels en zakken krachtvoer, supplementen en mineralen voor die we voor ze kopen. Wat kunnen wij doen om onze paarden meer te bieden? En wat kan hun instinct ons vertellen?
 
Mijn paarden kiezen waar ze behoefte aan hebben
Ik houd mijn twee paarden op een zo natuurlijk mogelijke manier. Ze hebben struiken en bomen tot hun beschikking waar ze van mogen eten. Ook tijdens een buitenrit geef ik ze de vrijheid om af en toe te eten van de planten die hun voorkeur hebben. Als plantenkenner zie ik in één oogopslag welke planten de paarden eten en welke hun voorkeur hebben. Dat vertelt mij ook waar ze dus een tekort aan hebben. Ik realiseer me dat dit niet voor iedereen vanzelfsprekend is; niet iedereen weet welke eetbare planten er in hun omgeving groeien waar ze hun paard blij mee kunnen maken. En de planten die je wel kent, herken je soms niet in de winter of je weet niet wanneer ze in bloei staan.
 
Niet focussen op het slechte, maar op het goede
Wie op internet naar eetbare planten voor paarden, pony's en ezels zoekt, stuit op een waslijst aan giftige planten die juist niet eetbaar zijn. Dat is jammer, want zo wordt de negatieve kant van vrij knabbelen in de natuur belicht terwijl juist het zoeken naar en eten van veilige planten zowel de fysieke als de mentale gezondheid van je paard bevorderd. Ieder paard zou toegang moeten hebben tot  hetgeen waarvoor hij oorspronkelijk gemaakt is: grazen en knabbelen van al die planten die onderdeel van zijn natuur vormen!
 
Maak de paddock/weide aantrekkelijk
Ik heb mijn plantenkennis ingezet om te onderzoeken welke planten er -wereldwijd-  aan paarden gevoerd worden. Planten waar ze in de natuur graag van eten, maar ook welke geneeskrachtige werking er verscholen zit in die planten.  Met deze informatie probeer ik de leefomgeving van  paarden te verbeteren en te verrijken met eetbare paardenplanten. Eetbare planten dragen niet alleen bij aan meer variatie in voedsel, maar ook aan een aantrekkelijke natuurlijke inrichting van een wei of omgeving. Ze zorgen voor beschutting tegen wind, felle zon of striemende regen. Door het aanleggen van een aantrekkelijke route (track) in je weide met behulp van beplanting, stimuleer je de beweging van je paard. Meestal proberen we paarden weg te houden van planten omdat die het anders niet overleven. Maar er zijn tal van manieren om te zorgen dat je paard toegang krijgt tot deze planten, zonder dat die kaal gevreten worden. 
 
De natuur beschermt zichzelf
In de natuur beschermen planten zich op veel manieren tegen vraat van dieren. Een effectieve methode zijn stekels, prikkels, doornen, waarom denk je dat planten ze hebben!  Geen grazer die hier onvoorzichtig mee omgaat. 
Nog een andere manier van bescherming tegen vraat is smaak. Een vies en bitter blad laten de grazers ook links liggen. Vaak zijn dit  giftige planten die een waarschuwende boodschap hebben voor belangstellenden.
Paarden en eetbare paardenplanten samen in één ruimte is geen goed idee, naast vraat zijn ook schuren, schurken, knagen aan de bast en het vertrappen van de omliggende grond een grote bedreiging voor de planten. Dit laatste zorgt ervoor dat de wortels in de grond steeds minder zuurstof krijgen en de boom of plant een langzame dood sterft.
 
Kortom, het is even puzzelen, maar oh zo de moeite waard om je paard meer te bieden dan gras en kant en klaar voer waarvan we niet zeker weten of ze het wel nodig hebben. Je kan misschien je paard niet naar de natuur brengen, maar de natuur kan wel naar je paard.
 
Meer weten?
www.paardenplant.nl 


[Bron: De Paardendrogist ]Anderen lazen ook

Wennen aan voorjaarsgras

De Paardendrogist15 mrt 2019

Na maanden in de paddock is het heerlijk dat je paard weer de wei in kan. Meer beweging en vers gras zijn een feestje voor ieder paard. 


> Lees meer

Rotstraal

De Paardendrogist15 jan 2019

​Rotstraal is een veel voorkomende bacteriële infectie van het straalhoorn die meestal ontstaat door een vieze, natte stalvloerbedekking, een slechte hoefverzorging of te weinig beweging. Ook te diep krabben met een hoevenkrabber kan tot rotstraal leiden.


> Lees meer

​​HOPE for Horses: Kijk naar je paard!

Miranda Hoogenberg 07 mrt 2019

Ja, natuurlijk kijken we naar ons paard! Je herkent hem/haar uiteraard uit duizenden. Maar kijk je ook naar jouw paard zijn gemoedstoestand? Hoe kijkt hij uit zijn ogen? Hoe voelt hij zich? Hoe loopt jouw paard wanneer je het uit de paddock/ weide/ stal haalt?


> Lees meer

Persoonlijk advies Terug naar boven