Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Een magnesiumtekort aanvullen


Magnesium heeft ook een kalmerende werking, zorgt voor vermindering van vermoeidheid en ontspant spieren en bloedvaten, waaronder je hersenen. Een dubbel effect!

Stress en concentratie

Stresssituaties zorgen voor een verhoogde uitstoot, en daardoor de behoefte aan magnesium. Andersom zorgt een tekort aan magnesium voor stress. Intensieve trainingen waar veel concentratie voor nodig is veroorzaken ook een grotere behoefte aan magnesium. Sportpaarden hebben een grotere behoefte aan magnesium. Door te zweten verliest een paard niet alleen zouten, maar ook magnesium. Hoe meer beweging en hoe meer zweet, hoe groter de behoefte aan magnesium.

Verschillende vormen magnesium

Er zijn verschillende vormen magnesium en het is belangrijk om te weten welke vorm het beste door je paard wordt opgenomen. Magnesiumcitraat is een goed opneembare vorm. Magnesiumcitraat is het magnesiumzout van citroenzuur, een eenvoudig organisch zuur dat gemakkelijk opgenomen kan worden door de dunne darm. Paardendrogist Magnesiumcitraat is 100% puur. Kun je op de verpakking van een product de vorm magnesium niet vinden? Dan wordt vaak gebruik gemaakt van magnesiumoxide, wat minder goed wordt opgenomen door je paard.

Een tekort aan magnesium

Wanneer je paard nerveus en prikkelbaar is, spierverkrampingen heeft, insulineresistent is en daardoor hoefbevangen is of vage lichamelijke klachten zonder een aanwijsbare oorzaak heeft, kan dit worden veroorzaakt door een magnesiumtekort. Door het tekort kunnen gespannen reacties ontstaan als gevolg van een verstoorde zenuwprikkeling. Bij een tekort aan magnesium in de spieren spreekt het lichaam de noodvoorraad aan. Hierdoor wordt bot afgebroken om daar magnesium uit te halen, wat allerlei blessures tot gevolg kan hebben. Het bot wordt kwetsbaar en de aanhechtingen  van pezen verzwakken.

Bij een tekort aan magnesium kan het lichaam magnesium vrijmaken wat opgeslagen is in het botweefsel. Als het magnesium wat vrijkomt echter bijvoorbeeld gebruikt wordt voor de spieren en niet voor het botweefsel, bevat het nieuwe bot minder magnesium dan voorheen het geval was. Dit wordt demineralisatie genoemd. Bij langdurige ernstige magnesiumtekorten zal het skelet niet meer van dezelfde goede kwaliteit zijn, waardoor blessures makkelijker ontstaan. Een rantsoen met voldoende magnesium is daarom belangrijk. Een overschot aan magnesium kan geen kwaad, dit wordt via de urine uitgeplast.

Let op!

Bij dieren met een slechte nierfunctie mag magnesium uitsluitend worden gegeven in overleg met de dierenarts!

Meer weten?

Heb je nog vragen over dit onderwerp of wil je een persoonlijk advies? Neem dan gerust even contact met ons op, we helpen je graag! 

Delen: