Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Maagproblemen bij je paard

paard met maagproblemen

De maag van een paard
Een paard is van nature gemaakt om de hele dag te moeten lopen en zijn eten op te scharrelen. Hierdoor zijn ze gebouwd op het afleggen van lange afstanden. Ook hun spijsvertering is daarop ingesteld. De maag van een paard is relatief klein met ongeveer 15 liter. Absurd laag in vergelijking met zijn totale omvang. Maar het is er dan ook de bedoeling dat hier de hele dag kleine hoeveelheden ruwvoer binnenkomen en doorgaan naar de dunne darm. De paardenmaag bestaat uit 2 delen, met ieder een eigen soort “bekleding”(epitheel). In het eerste deel zijn geen maagklieren aanwezig, waardoor het niet mee doet aan de verteringsprocessen. In het tweede deel zitten juist allemaal kliercellen die maagsappen produceren, en begint de daadwerkelijke vertering. Deze twee maagdelen, gescheiden door een witte lijn (de margo plicatus), zijn totaal verschillend en dus haarscherp van elkaar te onderscheiden bijvoorbeeld bij een gastroscopie. Dit is een onderzoek waarbij men met een camera in de maag kan kijken, en waarmee je maagproblemen kunt bevestigen. Dit onderzoek gebeurt onder een roesje op de kliniek.

Maagzuren en maagsappen
Die maagsappen bestaan uit onder andere maagzuur, pepsine (een enzym) en gastrine (een hormoon). Daarnaast wordt slijm geproduceerd die de maagwand zelf beschermt tegen de invloed van dit zuur. Helaas zit deze beschermende slijmlaag alleen in het tweede en onderste gedeelte van de maag. Waar bij de mens de productie van maagzuur alleen op gang komt na eten, gaat dit bij het paard continue door. Het is immers gemaakt om de hele dag kleine hoeveelheden te eten. Bij paarden zal tijdens het vasten de maag dus steeds zuurder worden. Tijdens het eten van ruwvoer produceert het paard speeksel. Dit heeft een neutraliserend effect op de maagsappen. Het verteren van ruwvoer heeft veel tijd nodig, waardoor dit langere tijd in de maag blijft. Hierdoor is het beter voor de maag dan krachtvoer, dat sneller verteerd wordt en waardoor de maag weer sneller leeg is. Hierdoor kunnen de zuren meer vat krijgen op de maagwand, dan met inhoud.

Voorkom training op een lege maag
Een lege maag is dus niet fijn voor de maag van het paard. Toch hebben tijdens de training veel paarden wel een lege maag- denk zeker ook aan wedstrijden of transport. We lazen al dat het bovenste deel van de maag geen beschermende slijmlaag heeft, dus dat dit niet beschermd is tegen de zuren. Als tijdens arbeid de maagzuren in het onbeschermde bovenste deel komen, beschadigen zij de kwetsbare maagwand. Daarnaast zien we dat stress hier ook nog eens een negatieve rol in speelt, en met name bij jonge paarden die net in training zijn komen maagproblemen in groten getale voor. Ook het gebruik van medicijnen zoals pijnstillers en ontstekingsremmers kunnen na enige tijd maagproblemen geven.

Hoe herken ik maagproblemen bij mijn paard?
“Vage” klachten zoals vermageren, een doffe vacht, singelnijd, minder voorwaarts zijn, tandenknarsen. Als jouw paard om andere redenen slecht eet, bijvoorbeeld gebitsproblemen, kunnen natuurlijk ook maagproblemen ontstaan.


Wat kan ik doen om maagproblemen te voorkomen?
Wees alert op signalen, zeker na stress momenten zoals verhuizing, verlies van een maatje, veranderingen, training of transport.  Zorg voor voldoende ruwvoer gedurende de hele dag en natuurlijk voldoende beweging!

We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk dit is. Zorg desnoods door middel van slow feeders onbeperkt ruwvoer te kunnen garanderen. Als je krachtvoer geeft, doe dit dan liefst in meerdere kleine porties over de dag verdeelt. Train niet op lege maag, en neem een vol hooinet mee, ook tijdens transport en op wedstrijd. Stressperiode? Denk aan natuurlijke supplementen die hierbij kunnen helpen. Tenslotte, heeft jouw paard maagproblemen gehad in het verleden? Ondersteun in stressvolle periodes dan, ook preventief.

Je kan de maag van je paard optimaal ondersteunen door je paard Puur Stomac te voeren. Dit zijn kruiden die je door het voer kan geven. Bekijk hier het product en lees de reviews van andere gebruikers.

Delen: