Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Hoe bescherm ik mijn paard tegen de zon?

Je paard beschermen tegen zonnebrand

Je paard loopt net zo goed risico om te verbranden als jij dat doet. Vooral de paardensnuit is erg gevoelig in de zomer, het is dus belangrijk dat je dit goed in de gaten houdt. Weet jij hoe je je paard tegen zonnebrand kunt beschermen? Lees er meer over in ons blog. 

Oorzaak van zonverbranding

De zon levert zowel zichtbare als onzichtbare stralen. Ultraviolette straling is onzichtbaar en daardoor kan deze straling ongemerkt zorgen voor verbranding van de huid. Een paard dat elke dag in de volle zon staat, loopt de kans de witte huid op de neus, lippen en benen te verbranden. Doordat er weinig haar op de neus en lippen van je paard zit, verbrandt deze huid gauw. Ultraviolette straling uit zonlicht zorgt ervoor dat de huid rood, gezwollen, warm en geïrriteerd raakt. Hierdoor ontstaan er blaasjes, barstjes en korstjes die ontstoken kunnen raken en voor veel ongemak zorgen bij je paard.

Pigment

Paarden met weinig pigment in de huid zijn gevoeliger om te verbranden.  Een dun- of onbehaarde huid verbrandt sneller dan huid met een dikke vacht. Deze gevoelige, vaak roze, huid bevindt zich bij paarden op de neus, lippen, onderbenen en soms ook de oren. Bont- en lichtgekleurde paarden met weinig pigment in hun huid en paarden met veel witte aftekeningen zijn extra gevoelig voor zonverbranding. Je zou verwachten dat de lichte vacht de boosdoener is, maar het is juist de onderliggende huidskleur die de oorzaak van de gevoeligheid is. Zo heeft een schimmel een witte vacht, maar wel een donkere huid die rijk is aan pigment. Hierdoor is een schimmel vaak niet zo gevoelig voor zonverbranding dan je zou denken.

"Juist de onderliggende huidskleur is de oorzaak van een gevoelige huid"

Overgevoelig door planten

Naast ultraviolette straling kunnen ook planten de oorzaak van zonverbranding zijn. Sommige planten bevatten stoffen die fototoxisch zijn. Deze stoffen worden in de huid opgeslagen en zorgen ervoor dat de huid gevoeliger wordt voor zonnebrand. Sint-janskruid, rode klaver, luzerne en boekweit zijn planten die deze stoffen bevatten. We raden je aan het weiland goed te controleren op deze fototoxische planten, om zo zonverbranding bij je paard te voorkomen. Heeft je paard, ondanks dat de zon niet flink schijnt, toch blaren op zijn neus? Dan kan berenklauw de oorzaak zijn. Deze grote plant kan flinke blaren geven wanneer een paard met het sap hiervan in aanraking komt als er zonlicht zichtbaar is.

Jacobskruiskruid

Ook jacobskruiskruid bevat fototoxische stoffen. Wanneer een paard jacobskruiskruid binnen krijgt, ontstaat vaak leverschade. Dit leverprobleem kan ook voor een overgevoeligheid voor de zon zorgen. Het is onbekend of andere leverproblemen voor deze overgevoeligheid zorgen.

Medicijnen en supplementen

Als je paard ineens verbrand is, kan het ook zijn dat dit wordt veroorzaakt door bijwerkingen van medicijnen of supplementen. Heb je alle bovenstaande oorzaken uitgesloten? Dan raden we je aan goed te checken welke medicijnen en supplementen je paard krijgt en de bijsluiter hiervan te lezen.

Voorkomen

Natuurlijk probeer je te voorkomen dat je paard verbrandt. We geven je graag wat tips om je paard lekker van de zon te laten genieten zonder te verbranden. Zorg allereerst voor voldoende schaduw in het weiland van je paard. De Field Relief Muzzle is een neuskapje dat al bij veel paarden een verbrande neus heeft voorkomen. Dit praktische neuskapje doet zijn werk goed en blokkeert 80% van de UV stralen. Daarnaast kun je zonverbranding voorkomen door de ongepigmenteerde huid van je paard in te smeren met een sunblock of zonnebrandcrème. Veel vliegen- en eczeemdekens en vliegenmaskers zijn ook UW- werend. Zo kan je paard ongestoord grazen zonder op zijn lichaam te verbranden.

Toch verbrand?

Is de huid van je paard toch verbrand? Hou je paard dan eerst uit de zon zodat de huid tot rust kan komen. Koel en kalmeer de huid met een vette zalf of lotion zoals zinkzalf of calendula zalf. Probeer te voorkomen dat de wondjes gaan ontsteken door de neus goed schoon te houden. Als de aantasting van de huid ernstig is, is het verstandig om een dierenarts in te schakelen.
 

Meer weten? 

Heb je nog vragen of wil je een persoonlijk advies? Neem dan gerust even contact met ons op, we helpen je graag! 

Delen: