Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

HOPE for Horses: Energie

Het is me vaker opgevallen en ik vind het persoonlijk erg interessant waarom een huis niet hetzelfde verval vertoont wanneer er nog wel in gewoond wordt. Wat maakt dat het huis in lijkt te gaan storten?
 
Energie
De enige oplossing waar ik mee kan komen is dat het de energie moet zijn. Energie is op zich best een vaag woord. Ja, we kennen allemaal de energierekeningen en ook dat wanneer je een stekker in het stopcontact steekt er een apparaat aan kan gaan door de energie uit het stekkerdoosje. Maar zodra we in één zin over energie en mensen of dieren spreken vinden we het al gauw “zweverig”. Best vreemd toch? Zeker gezien we allemaal energie hebben om dingen te ondernemen, je paard soms best veel energie heeft, of juist weinig energie lijkt te hebben! En we onderkennen dit toch vaak ook. Dus we nemen dit soort energie wel waar.
Wanneer we onszelf meer de toestemming geven om het voelen, het waarnemen en het observeren van deze energieën, kunnen we onszelf dus ook trainen om fijngevoeliger te worden. Het paard behoeft hierin geen training, door zijn vluchtdier karakter is het sowieso bewust van energieën, of wij dit nu leuk vinden of niet.
 
Alles reageert op energie
En wij paardenmensen zullen dit na de nodige leermomenten (soms noodgedwongen) hebben ervaren. Op zich is er met deze leermomenten niet zo veel mis natuurlijk, het zijn niet voor niets leermomenten. Wat het moeilijker maakt is dat je paard je partner is en niet per definitie duidelijk aan lijkt te geven waar het struikelblok ligt, en wij mensen nou eenmaal niet de beste soort in voelen zijn.
Nu zijn de meeste paarden in eerste instantie heel loyaal naar ons toe door hun antwoord op jouw vraag nogmaals te geven. Soms met dezelfde toon, soms met een hardere. Maar wanneer wij de energie van ons paard blijven negeren zal je paard het vaak wat duidelijker aan gaan geven (de paarden die zich naar binnen keren uitgesloten!!!). En ik zeg heel voorzichtig, de meeste paarden! Er zijn altijd uitzonderingen op de regel.
 
De buitenkant zegt niet alles
Zo is het uitzoeken, vaststellen van, aanvoelen van het karakter van je paard een hele belangrijke bij de aanschaf van je paard. Soms lijkt een paard dominant, maar is hij in wezen een heel zachtaardig, onzeker paard die alleen maar dominant lijkt door zijn onzekerheid. En lijkt het volgende paard lief en rustig, maar is in wezen zo dominant dat hij jou niet interessant genoeg vindt om je een blik waardig te gunnen. En weer een ander paard lijkt alleen geïnteresseerd in eten maar vertoont oversprong gedrag omdat hij niet weet wat hij met de situatie aan moet en dus eigenlijk weer onzeker is.
Ook wanneer je je paard al een aantal jaren hebt en toch tegen (kleine) problemen aan blijft lopen kan het handig zijn om te weten waar jouw paard nou eigenlijk “vandaan” komt met zijn reacties. Waar zit jullie “spraakverwarring”? Waar matchen jullie energieën niet?
 
Een overgevoelig paard
Via een vriendin word ik bij een paard geroepen wat als zeer dominant betiteld is. Hij is op een revalidatie stal geweest en daar mocht de eigenaresse hem weer ophalen omdat hij doelbewust mensen eraf zou willen gooien! Hij steigert met als doel om achterover te vallen volgens de staleigenaar, bokt, slaat naar het been, weigert te gaan lopen en ga zo maar door. Gevaarlijke situaties dus.
Na het horen van dit verhaal ben ik best nieuwsgierig naar de energie van dit paard. Nu heb ik zelf een echt dominant paard gehad (hij is helaas overleden) waar ik goed mee door één deur kon. Ik heb veel van hem geleerd over de do's en dont’s!
Wanneer ik de stal inloop waar dit paard staat zie ik een prachtig mooi donker bruin paard staan met super vriendelijke ogen.  Het lijkt mij zo goed als onmogelijk dat dit paard dominant zou zijn of iemand eraf zou willen krijgen, maar ik heb inmiddels ook geleerd dat ik niet uit moet vlakken wat een eigenaar aan heeft gegeven over het paard en dat deze vaak gelijk heeft! Waar een eigenaar zich wel in zou kunnen vergissen is vanuit welke energie het gedrag afkomstig is. Geeft het paard zijn signalen sterker af omdat het niet gehoord was misschien? Of is het paard inderdaad dominant en hebben wij een manier te vinden om hiermee om te gaan?
 
Het paard word gezadeld en we gaan naar de rijbak. De dochter van de eigenaresse stapt op en neemt gelijk behoorlijk wat druk om het gedrag van het paard voor te zijn. Het paard reageert hier onmiddellijk op met staken, slaan naar het been en z'n kont in de lucht te gooien om vervolgens op de achterbenen te gaan staan . De dochter reageert met, was logisch is (logisch omdat ons dit in eerste instantie vaak geleerd is), nog meer druk!

Ik vraag of ze de teugels wat langer zou willen maken om te kijken wat er dan gebeurt. Ze geeft aan dit wat spannend te vinden omdat ze bang is dat hij het op een lopen zet.
We hebben nu niet met het paard, maar met de ingesleten reactie van de mens te maken! Dat is niet erg, het is alleen wel belangrijk om te weten omdat deze reactie het voelen van de energie in de weg staat. Wij mensen gaan nadenken, we hebben gezien wat ons paard allemaal kan doen en wij laten dat niet zo snel los. Het paard daarentegen reageert direct op de (voor het paard heftige) energie en zodra wij ruimte geven is het paard al aan het loslaten en stapt lekker rond.
 
Wat kunnen wij als mens hier van leren?
Is dit stom van de ruiter? Welnee!!! Ten eerste wordt ons geleerd dat wij dominanter moeten zijn dan ons paard, en ten tweede is loslaten nu niet iets wat je vanzelfsprekend doet op een paard wat je eraf lijkt te willen krijgen! Hier heb je ervaring en misschien ook wel begeleiding bij nodig. Soms is het heel handig om een paar ogen op de grond te hebben die je vertellen hoe het oog van je paard eruit ziet, of hoe je paard zijn staart draagt. Een angstig paard zal zijn staart vast geknepen hebben zitten. Dat zijn kleine signaaltjes die makkelijker te herkennen zijn dan te voelen wanneer je zelf ook angst hebt. In zo'n situatie kan een frisse blik op de situatie veel opheldering geven.
 
Leer te luisteren naar het paard
Het paard in kwestie is overgevoelig, reageert op de kleinste verandering van zit van de ruiter, laat staan beendruk. Is overgevoelig in zijn mond en reageert daardoor zeer scherp op het bit! Het paard heeft dus niet meer, maar juist veel minder inbrengende energie nodig! Wanneer je paard het gevoel heeft dat er ook naar hem geluisterd zal worden zal zijn reactie minder heftig hoeven te zijn!
 
Laten we tot slot niet vergeten dat het voor ons paard erg moeilijk kan zijn om met onze energieën om te gaan. Hier hebben wij als mens verantwoordelijkheid in te nemen.

Delen: