Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

HOPE for Horses: Balans-eren

Hoe meer je emotionele en fysieke gesteldheid in balans zijn, hoe beter de balans met jouw paard zal zijn en hoe beter je deze balans zult kunnen ervaren.

Fysieke balans
Fysiek in balans zijn is ook mogelijk wanneer je een beperking hebt! Een fysieke beperking hoeft zeker geen verstoring in je balans te betekenen! (Met fysieke beperking wordt bedoelt: het missen van een arm of been, of een scoliose o.i.d.). Het hebben van een aandoening die ervoor zorgt dat je niet durft te ontspannen vanwege pijn, is vaak wel een reden om niet in balans te kunnen zijn. Met goede begeleiding kun je uiteraard wel weer in balans komen! Pijn kan dus een reden zijn om niet/lastiger in je balans te kunnen komen op het paard.
 
Het vertrouwen op je eigen gevoel hangt samen met de balans die je in jezelf en met je paard hebt! Zonder jouw vertrouwen zul je meer spanning maken en dus minder in ontspanning kunnen komen. Dit zal je balans in de weg staan.
Bij balans denk je als echt paardenmens al gauw aan de houding op het paard, maar balans is zoveel meer dan alleen een houding op het paard! Toch is de houding op je paard niet uit te sluiten wanneer je fijn met je paard wilt rijden, ook niet voor jouw paard.
 
Van keuzes kun je groeien
Vroeger, toen de klassieke rijkunst eigenlijk nog de enige leidraad was, was balans op het paard de verticale lijn door schouder-bekken-enkel. Deze "onderdelen" moeten op één lijn zitten. Dan is je balans correct.
 
Tegenwoordig zijn er ook overtuigingen dat je schouders juist voor deze lijn zouden mogen/moeten zitten om het paard meer te ontlasten op de rug. Persoonlijk denk ik dat beide moet kunnen, mits je de balans mét je paard maar behoud. Niet ieder paard vindt het fijn, of kan goed overweg, met het te ver naar voren of naar achteren zitten van je balans/ zwaartepunt. Het mooiste van met paarden omgaan is dat je van deze keuzes al zo kunt groeien! Want wanneer besluit je wat? En waarom? Omdat het beter werkt? Of omdat het beter voelt? Dit is al een duidelijk voorbeeld van kunnen groeien in je eigen balans door het kunnen aanvoelen van de balans van het mooie dier onder je.
 
Paardrijden is de ultieme sport om je balans zo optimaal mogelijk te maken!
Een bewegend dier waarvan je de bewegingen moet volgen eist wel wat van je balans. Het ene paard beweegt met wat meer schwung als de andere en daardoor zal je balans ook anders (moeten) zijn. Op een jong paard zul je je bewuster moeten zijn van waar jouw balans ligt. Het paard is nog niet zo gewend aan het gewicht op zijn rug en weet ook niet zo goed hoe het daar zelf stabiel bij kan blijven. Zet je daar een ruiter op die in perfecte balans zit, dan lijkt het erg eenvoudig. Zet je op datzelfde paard iemand die nog nooit op een jong of onervaren paard heeft gezeten, dan is dat voor beide partijen echt wel even wennen.
 
De andere kant van het vinden van je balans is minstens net zo belangrijk: Je innerlijke gemoedstoestand!
Hier hebben we het niet zo graag over, omdat het zo indringend klinkt! Innerlijke gemoedstoestand... pfff....
Toch is dit een niet uit te sluiten item, wat we nodig hebben om correct met elkaar en voornamelijk met ons paard om te kunnen gaan! Wij mensen praten veel goed met onze woorden, paarden (zoals eerder beschreven) doen niet zoveel op alleen maar woorden! Zij gaan daar ver aan voorbij en sluiten juist haarfijn aan bij onze innerlijke gemoedstoestand. Ze prikken er dus haarfijn doorheen wanneer we onze balans (even) kwijt zijn.

Van denken naar voelen
In mijn werk maak ik zulke mooie momenten mee, wanneer wij als ruiter denken onszelf te durven uitschakelen.
Het moment waar het denken wordt uitgeschakeld en het voelen wordt ingeschakeld, dat is wat mij betreft waar paardrijden begint! Het invoelen van het levende dier onder je! Het één worden met de cadans onder je! Dát is balans ervaren! Dat is waar de dans begint. Het moment van het uitschakelen van de gedachtes en het inschakelen van gevoel in jezelf en je paard, is waar harmonie en het zijn van een eenheid begint.
 
Met een iets oudere dame en haar paard zijn we al een poosje bezig om haar houding op het paard (een Arabische merrie die wat vlug is) zover te krijgen dat de dame weer durft te draven. Het paard is wat smal, vlug en fel. Ze zijn al lang samen, maar van rijden is nog niet zoveel gekomen door onzekerheden van beide kanten. Na een aantal lessen waarin we vooral focussen op het voelen van de bewegingen die onder haar gebeuren en ontstaan zegt de dame op een gegeven moment; “Ik zou toch willen dat ze ook zo zou draven als wat ik nu voel”.
Alsof de merrie haar gehoord heeft draaft ze aan en loopt zo fijn en stabiel rond in totale ontspanning! Door het vertrouwen in zichzelf durft de dame te ontspannen wat het paard direct oppakt door ook te durven ontspannen met als gevolg; een fysiek en emotionele balans!
Dat zijn de momenten waarop alles samenkomt.
 
Dus... laten we de balans eren, zowel emotioneel als fysiek! Durf jij aan jezelf te werken wanneer bij één van beide iets ontbreekt?

Delen: