Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Hoefverzorging in de winter

Natte voeten

In Nederland hebben we vaak te maken met natte winters. Vocht is goed voor de hoeven, maar wel tot een bepaalde mate. Langdurig natte hoeven kun je een beetje vergelijken met je eigen huid. Lig je bijvoorbeeld lekker lang te badderen dan wordt je huid een beetje rimpelig en zacht en daarmee kwetsbaarder. Dit gebeurt er eigenlijk ook als je paard langdurig op een natte ondergrond staat. De straal van de hoef wordt zacht waardoor bacteriën makkelijk binnen kunnen dringen. Het gaat dan als het ware rotten, dat noemen we rotstraal. Ook een vieze stal kan rotstraal veroorzaken. Zorg dus voor een schone en droge voeten om rotstraal te voorkomen!

Heeft je paard toch snel last van rotstraal dan kun je hem ondersteunen met Biotine of verzorg het regelmatig met producten die de hoef harder en sterker maken zoals teer of zinkoxide houdende producten.

Naast rotstraal is mok of een andere schimmelinfectie ook een veel voorkomend probleem bij natte voeten. Door de vochtige ondergrond hebben bacteriën meer kans wat kan resulteren in mok. Houd de benen, met name de kootholtes, goed schoon en droog. Staat je paard buiten in een natte wei of paddock spoel dan even de benen af en droog ze daarna af voordat je hem op stal zet of gaat rijden. Heeft je paard toch last van mok, dan zijn er veel verschillende producten verkrijgbaar die daarvoor helpen.

Vorst

Bij vorst gebeurt eigenlijk het tegenovergestelde van een natte ondergrond. De grond wordt hard en onttrekt het vocht uit de hoef. Hierdoor worden de hoeven droger en minder soepel waardoor het kwetsbaarder is. Tevens loopt het paard met zijn (uitgedroogde) hoeven op een harde en vaak ongelijke ondergrond, wat de kans op scheuren en afbrokkelen van de hoef nog groter maakt. Weet je dat het gaat vriezen en ben je in de gelegenheid om de buitenbak/paddock vlak te maken dan is dat wel zo veilig. Als de ondergrond vlak is kan je paard toch even naar buiten of kun je met hem gaan stappen. Zo krijgt je paard toch wat beweging.

Indien het mogelijk is kun je de hoeven wat vaker even nat maken door ze bijvoorbeeld in wat water te zetten of af te spoelen. Zo komt er toch wat vocht in de hoeven. Smeer ze daarna in met een vochthoudende hoefvet in. Dit kan natuurlijk alleen als het niet te hard vriest…

Sneeuw

Heeft je paard geen ijzers onder? Dan kan je paard vaak gewoon in de sneeuw bewegen. Je kunt hem buiten in de paddock doen of zelfs even gaan rijden. Doe dit wel alleen als je zeker weet dat de grond daaronder vlak is. Anders zou je paard kunnen struikelen of zich kunnen verstappen. Doe uiteraard wel voorzichtig want onze paarden zijn niet echt gewend aan deze ondergrond. Gelukkig komt veel sneeuw niet vaak voor in ons land dus je kunt je paard ook rustig een paar dagen niet trainen en bijvoorbeeld samen mooie foto’s gaan maken!

Heeft je paard wel ijzers onder? Dan moet je goed uitkijken want dan is het super glad voor je paard. Tevens zullen er sneeuwklompen onder de hoeven komen waardoor je paard zich raar kan blesseren. Er bestaat speciaal sneeuwbeslag, waarmee je de klompvorming onder de hoeven kunt voorkomen. De meeste hoefsmeden hebben dit in de winter wel op voorraad. Een andere simpelere oplossing is een zelfklevend verband om de hoeven van je paard verbinden of je paard dikke sokken met antislip nopjes aan doen. Het ziet er een beetje gek uit, maar is wel handig om klompvorming te voorkomen. Je kunt ook de onderkant van de hoeven dik insmeren met Vaseline, je moet dit echter wel regelmatig herhalen om te voorkomen dat het alsnog gaat klonten onder de hoeven.

Header_banner_hoefverzorging_in_de_winter_1_

Dagelijkse verzorging voor alle weersomstandigheden

Bij nattigheid, vorst en sneeuw zijn er een aantal speciale voorzorgsmaatregelen, maar daarnaast heeft een hoef natuurlijk ook de gebruikelijke verzorging nodig. We zetten de belangrijke punten nog even voor je op een rij:

1. Voldoende beweging is essentieel voor een goed hoefmechanisme. De beweging stimuleert de doorbloeding wat goed is voor het functioneren van de hoef.

2. Uitkrabben van de hoeven is belangrijk zodat er geen steentjes of viezigheid kunnen gaan ontsteken in de hoef. Doe het uitkrabben wel met beleid anders beschadig je de hoorn van de hoefzool.

3. Heeft je paard snel last van droge of brokkelige hoeven dan is het goed om ze regelmatig in te vetten. Doe dit alleen met een hoefvet die de hoef niet afsluit zoals Duo Hoef, anders drogen de hoeven nog meer uit. Maak de hoeven eerst nat voordat je het hoefvet er op doet.

4. Regelmatig naar de hoefsmid is essentieel voor een goede hoefbalans. Minimaal 1x in de 8 weken moeten de hoeven worden bekapt door een kundige hoefsmid. Zo blijft de hoefstand correct.

Advies nodig?

Kom je er na het lezen van deze blog nog niet helemaal uit of wil je graag een persoonlijk advies? Neem dan eens contact op met onze klantenservice. Zij kijken graag met je mee.

Hoefverzorging

Delen: