Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Hoe bereid ik mij voor op de komst van een veulen?

Het is weer de tijd van het jaar dat er veel veulentjes worden geboren! Een prachtig gezicht die vrolijke rond dartelende veulens in de wei. Maar voordat het zo ver is moet het veulen gezond op de wereld komen en hoop je natuurlijk dat je merrie er ook goed vanaf komt. Voor iedere fokker altijd weer een spannend moment. In deze blog geven we je tips hoe je je kunt voorbereiden op de komst van je veulen en wat belangrijk is in de eerste dagen en maanden.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Heb je thuis een ruime stal waar je veulen geboren kan worden en voldoende weide? Dan kun je je merrie prima thuis laten bevallen. Heb je hier niet de middelen voor of vind je de geboorte van het veulen te spannend of heb je te weinig tijd als het bijna zover is? Dan kun je besluiten je merrie en veulen tijdelijk ergens anders te stallen. Er zijn stallen die gespecialiseerd zijn in bevallingen en alles daaromheen. Indien je de merrie verhuist doe dit dan uiterlijk 3 weken voor de uitgerekende datum. Zo heeft de merrie nog even tijd om te wennen aan de omgeving. Het is belangrijk dat ze zich thuis voelt zodra de bevalling begint en weinig stress heeft. Tevens kan de merrie dan nog antilichamen aanmaken tegen voorkomende ziektekiemen in de stal. Dit kan via de biest dan worden doorgegeven aan het veulen en is die dus ook goed beschermt.

Zorg dat je camera’s en/of een birth alarm hebt om zo je merrie goed in de gaten te houden. Een bevalling van een paard gaat namelijk super snel en hiermee kun je hopelijk voorkomen dat je te laat bent. Meestal gaat een bevalling goed, maar soms is het nodig om hulp in te schakelen, doe dit dan op tijd! Andere handige benodigdheden om klaar te zetten zijn een bandage voor het inbinden van de staart van de merrie, handdoeken en warm water, Povidum Scrub of Vetericyn voor het desinfecteren van de navel en zorg dat je het telefoonnummer van je dierenarts bij de hand hebt voor het geval er iets niet goed is.

Wat erg belangrijk is dat je voelt of het neusje er aan komt, is dit niet het geval dan zit het veulen waarschijnlijk verkeerd en komt het achterwaarts. Schakel meteen een dierenarts in als je geen neus of voorbenen voelt.

Het pasgeboren veulen

Er zijn een aantal belangrijke punten waar je op moet letten zodra het veulen is geboren:

1. Ben je er op tijd bij, check dan of je de neus en voorbenen van het veulen voelt. Is dit niet het geval, dan ligt het veulen waarschijnlijk verkeerd. Schakel dan hulp van je dierenarts in!

2. Zorg dat de merrie voldoende ruimte om haar heen heeft en niet met de achterkant dicht bij de muur ligt.

3. Zodra het veulen er is, zorg dan dat het vlies er z.s.m. af gaat. Meestal gaat dit vanzelf, maar gebeurt dit niet, help dan. Anders kan het veulen stikken.

4. Zodra de navelstreng is verbroken ontsmet het navelstompje van je veulen dan goed. Dit kun je doen met Povidum Scrub, Povidum Solution of Vetericyn Super 7+ Spray. Controleer de eerste dagen goed of het navelstompje goed indroogt en er geen etter of bloed uit komt of een zwelling optreedt.

5. De nageboorte moet er binnen 6 uur in zijn geheel van af komen. Controleer of deze nog in takt is, anders zou er wat achter kunnen blijven. Dan is het raadzaam om een dierenarts te bellen. Sommige rassen blijven vaker aan de nageboorte staan dan andere. Houd dit extra in de gaten. Een knoop in de nageboorte kan eventueel helpen om er sneller af te komen door het extra gewicht.

6. Het veulen moet binnen 2 uren kunnen gaan staan en lopen en binnen 4 uren melk gaan drinken bij de merrie. Let er goed op dat dit ook daadwerkelijk gebeurt. Sommige merries vinden dit niet zo leuk omdat het in het begin pijnlijk kan zijn. De eerste melk is super belangrijk, want dit bevat biest. Dit bevat veel energie en antistoffen die belangrijk zijn voor een goede weerstand! Na een paar dagen veranderd de biest in gewone melk.

7. Een hengst moet binnen 6 uren plassen en een merrie binnen 10 uren.

8. De eerste ontlasting moet binnen 12 tot 24 uren komen. Dit zijn vaak taaie en harde bolletjes met een donkere kleur. Je ziet ze dan vaak hard persen en kan soms bij hengsten wat meer problemen geven omdat hun bekkendoorgang smaller is. Soms kan dit leiden tot een verstopping. Heb je het idee dat het je veulen niet lukt neem dan contact op met je dierenarts!

9. De temperatuur van het veulen moet tussen de 37 en 39 graden zitten.

10. De ademhaling in het eerste uur ligt tussen de 40-60 per minuut, de hartslag 60-120 per minuut.

11. Na 24 uur ligt de ademhaling op 20-40 per minuut en de hartslag 60-100 per minuut.

_blog_komst_veulen

Fitte merrie

Naast dat je natuurlijk zelf goed voorbereid wil zijn is het ook belangrijk dat je merrie goed voorbereid is. Zorg dat je merrie in een goede conditie verkeerd, dit maakt de bevalling een stuk makkelijker. Ze heeft dus voldoende beweging nodig en een gezond rantsoen. Zo lang ze zich goed voelt kun je eventueel nog licht doortrainen tot 6 weken voor de uitgerekende datum. Het is net als bij mensen hoe fitter je bent hoe makkelijker het is. Daarnaast is goede voeding erg belangrijk! In de laatste maanden van de dracht is het raadzaam om haar wat extra ondersteuning te geven. Het is belangrijk dat ze voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Daarnaast zijn er ook speciale supplementen die de melkproductie stimuleren. We hebben overzicht voor je gemaakt met goede supplementen voor drachtige merries. Vanaf de 9e maand is het ook raadzaam om je merrie alvast een goede merriebrok te voeren. Dit is niet alleen goed voor de merrie, maar ook voor je ongeboren veulen. Dit voer je zo lang je veulen bij de merrie loopt omdat dit ook goed is voor gezonde melkproductie. Op een gegeven moment gaat je veulen mee eten van het ruw- en krachtvoer van de merrie. Dit is geen enkel probleem en juist goed. Zo went hij alvast aan het krachtvoer voordat hij straks helemaal voor zichzelf moet gaan zorgen.

Afspenen

Helaas komt er ook een moment dat je veulen moet worden gescheiden van de moeder. Het veulen wordt groot en je zult merken dat de merrie al wat meer afstand neemt. Het veulen kan ook al steeds beter zelfstandig zijn en heeft minder melk nodig omdat hij mee eet van het ruw- en krachtvoer. We raden aan om het afspenen van het veulen wel geleidelijk te doen. Dus bouw het aantal uren dat ze van elkaar zijn gescheiden op. Dit is voor zowel merrie als veulen beter. Zo kan de melkproductie van de merrie rustig afnemen en wennen ze langzaam van elkaar af. Dit geeft minder stress. Houdt de uier van de merrie wel goed in de gaten vanwege de kans op uierontsteking, helemaal als het veulen er niet meer bij komt. Het is ook belangrijk dat de merrie dan omlaag gaat in het krachtvoer want ze heeft niet zo veel meer nodig! Daarnaast is voldoende beweging erg belangrijk. Voor je veulen is het belangrijk dat nu hij geen melk meer krijgt een speciaal samengestelde brok krijgt voor veulens en veel goede kwaliteit ruwvoer. Zo kan hij uitgroeien tot een gezond paard en voorkom je afwijkingen!

Ondersteunende producten

In onze kennisbank vind je nog meer info over de komst van het veulen en alles daaromheen. Heb je na het lezen van deze artikelen nog vragen? Dan helpt onze Klantenservice je graag verder!

Delen: