De Paardendrogist maakt gebruik van cookies. Dit doen we om onze site persoonlijk en gebruiksvriendelijker te maken. Als je verder gaat accepteer je onze algemene voorwaarden en cookies.

Ja, ik ga akkoord

Wil je een betere weergave?
Draai je apparaat dan een kwartslag

Het verschil tussen lijnzaad- en zonnebloemolie

De Paardendrogist12 mei 2017


Heeft je paard een doffe vacht? Je denkt dan al gauw aan het geven van een olie, omdat dit vaak een glimmend velletje als resultaat heeft. Veel mensen geven hun paard lijnzaad- of zonnebloemolie. 


Welke olie is nu eigenlijk het beste? In deze blog lees je alles over de voor- en nadelen van deze oliën!

Verschil

Lijnzaad geeft de gezondheid van je paard een boost. Het grootste verschil tussen lijnzaad- en zonnebloemolie is de verhouding van de omega oliën hierin. Lijnzaadolie bevat vooral omega 3, wat voor een vermindering van ontstekingen en een verbeterde vruchtbaarheid, huid en vachtkwaliteit kan zorgen. Zonnebloemolie bevat veel omega 6 wat juist ontstekingsbevorderend kan werken. Hierdoor zijn beide oliën niet met elkaar te vergelijken.

Lijnzaadolie

Lijnzaadolie is één van de meest gebruikte oliën bij paarden en dat is niet voor niets! Om het paardenlichaam zo optimaal mogelijk te laten functioneren is het geven van de juiste hoeveelheid omega 3 belangrijk. Ook de verhouding met omega 6 is erg belangrijk, een tekort aan omega 6 kan ook problemen veroorzaken. Juist een goede combinatie van omega 3 en 6 zorgt voor de ideale aanvulling voor je paard. Doordat lijnzaadolie deze combinatie van omega’s bevat is lijnzaadolie de betere keus voor je paard.

Zonnebloemolie

Zoals eerder gezegd is de omegaverhouding in zonnebloemolie ongunstiger omdat dit veel omega 6 bevat. Omega 6 bevordert alleen ontstekingen als de balans tussen omega 3 en 6 onjuist is. Omega 6 is ook een essentieel vetzuur, maar de verhouding met de andere omega’s is ontzettend belangrijk. Doordat omega 6 ook in vele brokken en muesli zit, heb je aan deze omega niet gauw een gebrek. Zonnebloemolie wordt vaak geraffineerd, waardoor het schadelijke vetten kan gaan bevatten.

Waarom olie?

Door dagelijks een scheut olie aan het voer van je paard toe te voegen geef je niet alleen een lekkere extra, maar ben je ook supergezond bezig! Waarom? Omdat de essentiële vetzuren in de olie het paard ondersteunt bij de afweer tegen infecties, bijdraagt aan de spijsvertering, een gezonde vacht en soepele spieren & gewrichten. Hierbij is het dus belangrijk dat je voor de juiste olie kiest, lijnzaadolie dus. Hou je wel aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Een te grote hoeveelheid van iedere olie kan laxerend werken en brengt ook de omega verhoudingen uit balans.

Koudgeperst en onverhit?

Heb je je wel eens afgevraagd waarom er altijd koudgeperst op de verpakking van lijnzaadolie staat? Wanneer deze oliën worden verhit verdwijnen de omega’s en ontstaan er afvalstoffen. Daarom wordt lijnzaadolie altijd koud geperst!

Meer weten over lijnzaadolie of zonnebloemolie?

Heb je nog vragen over dit onderwerp of wil je een persoonlijk advies? Neem dan gerust even contact met ons op, we helpen je graag!


[Bron: Copyright De Paardendrogist ]Anderen lazen ook

Mok bij paarden

De Paardendrogist13 jan 2020

Veel paardeneigenaren kampen met het “mok probleem” en zijn soms radeloos over wat ze er tegen moeten doen. Wassen, insmeren, drainage, scheren etc. Alles wordt geprobeerd om het paard van deze nare (soms ook pijnlijke) aandoening af te helpen. 


> Lees meer

Rainrot

De Paardendrogist15 jan 2020

Extreem nat weer in combinatie met een verlaagde weerstand van het paard kan zorgen voor rainrot bij je paard. Maar wat is rainrot precies, hoe voorkom je het en wat kan je doen als je paard het toch krijgt?


> Lees meer

Horseware of Bucas? Welk merk deken moet ik kiezen?

De Paardendrogist07 jan 2020

Vaak wordt er gezegd dat je óf een Bucas fan bent óf een Horseware fan. Veel mensen blijven bij een bepaald merk aangezien ze daar goede ervaringen mee hebben en de pasvorm van dat merk voor hun paard goed is. 


> Lees meer

Persoonlijk advies Terug naar boven