Meld je aan op onze nieuwsbrief ontvang 10% korting voor je eerst volgende bestelling!

 

Het scheren van je paard

Het scheren van je paard

Wanneer scheren?

Je kunt het beste scheren als de wintervacht van je paard zich volledig ontwikkeld heeft, zo voorkom je problemen met de verharing van je paard. Meestal is dit rond half oktober, maar dit kan uiteraard per paard verschillen. Omdat het haar na de eerste keer scheren in oktober/november natuurlijk weer groeit wordt een paard meestal voor de tweede keer rond januari geschoren.

Extra bescherming

Door je paard te scheren, doe je hem letterlijk een jas uit. Zorg er daarom goed voor dat je paard het warm genoeg heeft. Een lekkere warme winterdeken van goede kwaliteit en goed opletten of je paard geen kou vat tijdens een buitenrit of uitstappen zorgt ervoor dat je paard het leven als geschoren paard zonder problemen doorloopt. ;-)  Eventueel kun je een liner onder de deken doen of een halsstuk aan de deken te bevestigen.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Je krijgt het beste resultaat door een schoon scheerapparaat met geslepen messen te gebruiken. Het is handig om een setje met reservemessen binnen bereik te hebben voor het geval dit nodig is. Ook raden we je aan om olie in de buurt te houden, zodat je de messen van het scheerapparaat tussendoor kunt oliën. Zorg er verder voor dat je paard schoon is, de plek waar je je paard gaat scheren een droge bodem heeft, over goede verlichting beschikt en dat je zelf een goede outfit aan hebt die je beschermt tegen alle ronddwarrelende haartjes. Stevige schoenen met een goede zool zijn ook slim, om uitglijden over al dat haar te voorkomen. Heeft je scheerapparaat een snoer? Hang deze dan over je schouder, je beschermt het snoer zo tegen paardenvoeten. Gebruik je een verlengsnoer op een rol? Dan is het belangrijk dat je deze helemaal uitrolt, anders kan het snoer doorbranden.

Rust

Het ene paard vindt het heerlijk om geschoren te worden, terwijl een ander volledig in de stress schiet. Het is daarom aan te raden om een praam en een middel waarmee je je paard rustiger krijgt binnen handbereik te hebben. Als je vantevoren weet dat je paard het scheren eng vindt, kun je deze middelen het beste vooraf gebruiken. Als je paard eenmaal flink gestrest is, heeft een praam geen effect. Bij alle vormen van sederen is het belangrijk dat je je paard daarna geen eten geeft. Het darmstelsel van een verdoofd paard werkt minder en kan verstoppingen als gevolg hebben. Pas als je paard weer echt wakker en fit is kun je weer gaan voeren. Ook kan je paard positief getest worden bij een dopingtest na een sedatie.

Laten wennen

Ook is het handig om je paard rustig aan het scheerapparaat te laten wennen, hier kun je al eerder mee beginnen. Zo kun je het scheerapparaat tegen je paard aan leggen tijdens het poetsen en bewegingen maken alsof je scheert. Hierna kun je je paard aan het geluid van het scheerapparaat laten wennen. Ga rustig door met poetsen en laat het apparaat op een afstand liggen. Uiteraard zet je het apparaat op een goede afstand van je paard aan en benader je je paard rustig wanneer je dichterbij komt met het apparaat. Blijft je paard angstig? Herhaal dit proces dan net zo lang totdat je paard er minder stress van krijgt.

Welk scheerapparaat?

Welk scheerapparaat je uiteindelijk kiest hangt natuurlijk af van hoe je je paard gaat scheren. Scheer je het hele lichaam van je paard of alleen de hals? Bij de keuze of je een scheerapparaat met een accu of stroomaansluiting aanschaft is het handig om te weten of er een stroomaansluiting is. Wanneer dit niet het geval is, heb je een scheerapparaat met een flinke accu nodig. Bekijk al onze scheerapparaten.

Werkwijze 

Zoek een plek waar het rustig en droog is. Het kan handig zijn dat er iemand bij je in de buurt is die je kan helpen. Om veel kriebels te voorkomen is het handig om een overall aan te doen. De haartjes gaan lastig uit je kleren, daarom zijn oude kleren ook slim. Ga op een krukje staan zodat je er goed bij kunt.

Zorg ervoor dat je scheerapparaat schoon is, de messen geslepen zijn en dat je paard schoon en droog is. Hou je paard rustig in de gaten wanneer je het scheerapparaat aanzet en dichterbij komt. Begin rustig te scheren tegen de haarrichting in. Scheer in overlappende banen en maak niet te lange halen, zodat de messen niet over de hele breedte haar hoeven te scheren. Huidplooien kunnen tijdens het scheren even strak getrokken worden met de hand. Je houdt de tondeuse zo vast dat de messen vlak door de vacht glijden. Laat de scheermachine zijn werk doen, het is belangrijk niet te hard te duwen of te drukken. 

Het is goed om tijdens het scheren dichtbij het paard te staan, maar kruip er niet te dicht onder. Ga ook nooit op je knieën zitten, als je paard schrikt kun je niet snel genoeg weg. Hou één hand op het lichaam van je paard, zo hou je meer gevoel bij je paard en voel je sneller spanning opkomen.

Wanneer je de benen scheert, scheer dan altijd langs de makkelijkste zijde. Trek de achterbenen naar voren om te scheren, een paard zal altijd eerst naar achteren trappen. De lies is een gevoelig plekje, waar je zeer voorzichtig te werk moet gaan. Laat boven de inplant van de staart een driehoekje staan voor een nette afwerking. Er zijn allerlei modellen waarin je je paard kunt scheren, we raden aan het stuk onder het zadel niet te scheren. Zo voorkom je dat je paard last krijgt van drukkingen door het zadel.

Behoud scheerapparaat

Voor het behoud van het scheerapparaat en het beste scheerresultaat is het belangrijk dat je de tandpunten en het bovenmes via de olieopeningen elke tien minuten insmeert met scheerolie. Ook moeten de scheermessen na iedere drie tot vijf scheerbeurten geslepen worden (afhankelijk van de vacht van het paard). Ook is het belangrijk dat de luchtfilters van het scheerapparaat schoon zijn.

Scheertips

Gebruik tijdens het scheren een borstel met lange haren om de paardenharen uit het scheerapparaat te halen en om je paard tussendoor te poetsen. Scheren is een hele verandering voor de huid van je paard, het kan zijn dat de glans en appeltjes op de vacht weg zijn. Door met een doek over de vacht van je paard te wrijven haal je de glans terug. Ook een wasbeurt kan helpen wat glans terug te brengen.

Meer weten?

Heb je nog vragen over dit onderwerp of wil je een persoonlijk advies? Neem dan gerust even contact met ons op, we helpen je graag! 

Praat mee en reageer op Facebook (ga naar Facebookpost) 

Delen: